Veliko nagrado MMS-ja je prejela Nuša Derenda. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Veliko nagrado MMS-ja je prejela Nuša Derenda. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Eva Boto in Patrik Greblo
Eva Boto je priznanje za najboljšo debitantko prejela iz rok dirigenta Patrika Grebla. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Polona Furlan
Polona Furlan je domov odnesla nagrado strokovne komisije za najboljše besedilo. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Irena Vrčkovnik
Irena Vrčkovnik pa je dobila nagrado strokovne komisije za najboljšo izvedbo. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Enzo Hrovatin
Skladba Nostalgico ritmo je Enzu Hrovatinu prinesla nagrado za najboljšo glasbo, Martinu Štiberniku pa za najboljšo priredbo. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Slavko Ivančič in Nuša Derenda
Slavje je pospremilo tudi nazdravljanje s šampanjcem. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Lorella Flego in Boštjan Romih
Festival sta povezovala Lorella Flego in Boštjan Romih. Foto: Tomaž Primožič, FPA

Obiskovalci amfiteatra Avditorija Portorož svoje navdušenosti nad vrnitvijo festivala ne bi mogel bolje izkazati, kot so ga sinoči, s svojim obiskom.

"Zdaj je normalno, da jaz kot umetniški vodja ne morem kritizirati (smeh). Ne. Zdaj vidim po obrazih svojih kolegov, glasbenikov, avtorjev, organizatorjev, da nam je uspelo. Moja želja je samo, da vrnemo festival tja, kjer je bil. Pozabimo Auerja, pozabimo dve leti, ko festivala ni bilo. Mi smo tu prikazali festival, ki je pred mnogimi leti bil. Samo vrnili smo se na mesto, ki nam pripada," je festival za MMC ocenil njegov umetniški vodja Slavko Ivančič.

Nabito poln Avditorij je dodal svoj čar k 32. izvedbi festivala, na katerem se je predstavilo 14 izvajalcev, ki so se med sabo "pomerili" za nasledstvo na prestolu.Tam so vse do včeraj kraljevali člani skupine Jazz Station s skladbo Delam, kar se ne sme. Okoli enajste ure zvečer pa je bilo znano, da je nova dobitnica velike nagrade MMS 2012 (dobil jo je izvajalec zmagovalne skladbe) Nuša Derenda.

"Zanimivo, spet mi je bilo 'fajn'. Mogoče zdaj nekaj let nisem imela niti volje niti želje. Spet mi je 'fajn', da je podobna organizacija, kot je bila takrat: na nivoju, veliko dobrih izvajalcev - kvalitetnih in avtorjev. Seveda. Nekako je bil trenutek, ko se mi je zazdelo, zakaj pa ne bi šla spet z eno skladbo, ki ima lep naslov. Naslov Za stare čase je tudi malce nostalgičen - tako kot je ta festival. Mogoče zdaj, ko sem malo bolj starejša, gledam na to še bolj odgovorno, tako da sem imela tremo večjo kot pred dvanajstimi, trinajstimi leti," je v smehu za MMC priznala Nuša.

Derenda se je po 12 letih na festival vrnila na povabilo avtorjev skladbe, ki jo je predstavila, zakoncev Vlašič. Matjaž in Urša sta znova združila svoje moči in za Derendo napisala novo zmagovalno kombinacijo (ki jo je tokrat popestril Raay s tem, ko je za skladbo napisal priredbo). Spomnimo, da je prav naveza Derenda-Vlašič še vedno zaslužna za najboljšo slovensko uvrstitev na Evroviziji (ki si jo deli Derenda z Darjo Švajger), tj. sedmo mesto.

"Mislim, da je Raay nekaj dodal - nekaj mladostniškega. Je malce nekaj novejšega, ampak še vedno sem stara Nuša," je pojasnila letošnja zmagovalka MMS-ja za MMC.

Boto z novim priznanjem
Ustvarjalci letošnjega festivala pa so pod umetniškim vodstvom Ivančića k sodelovanju poleg zakoncev Vlašič povabili še šest avtorjev. Izbranka Gabra Radojeviča - tudi letošnja predstavnica na Evroviziji - Eva Boto je prejela za izvedbo skladbe Dvigni mi krila nagrado strokovne žirije za najboljšo debitantko.

"Prav presenečena sem. Sploh nisem pričakovala tega (smeh). Jaz sem bila že vesela, da sem lahko ljudem predstavila svojo novo pesem. Bila pa sem tudi zelo presenečena, ko sem od občinstva v Avditoriju prejela 12 točk. Res sem jim hvaležna za to podporo in tudi za dva aplavza med pesmijo. 'Ful je fajn' občutek, ko te ljudje imajo radi in te sprejmejo takšnega, kot si," je za MMC spregovorila Eva, ki se je po Evroviziji znova vrnila pred domače festivalsko občinstvo.

Izbranka Marina Legoviča in Leona Oblaka - Irena Vrčkovnik je po vrnitvi iz ozadja (čeprav ni nikoli nikamor šla) za skladbo Il tempo passato prejela nagrado strokovne žirije za najboljšo izvedbo.

"Ne moreš priti na oder, samo da si na odru. Jaz pa sem čakala na pravo pesem, na pravi čas. Se dolgo pripravljala. Pa je uspeh tu, čeprav sem presenečena, zato ker je tu veliko dobrih glasbenikov, izvajalcev, pesmi. Jaz se svojim angelom in vodnikom samo zahvaljujem," je razložila Irena za MMC, ki je priznala, da je imela tremo pred nastopom, saj je na festivalih zadnjič nastopila leta 2003 (na Slovenski popevki), na MMS-ju pa leta 2000.

Priznanja tudi v roke Furlanove in Hrovatina
Med tekmovalnimi skladbami, ki jih je izbrala komisija v sestavi Mojce Menart, Slavka Ivančiča, Iva Umka, Lade Tancer in Leana Klemenca med prijavami, prispelimi na javni razpis za sodelovanje na festivalu, sta se najbolje odrezali skladbi, ki sta jo izvedla Polona Furlan in Enzo Hrovatina.

Furlanova je za skladbo Taka kot sem, ki jo je napisala sama, prejela nagrado strokovne komisije za najboljše besedilo.

"Ne pišem tekstov vsak dan, tako da sem vesela. Vesela sem za festival, da je ponovno oživel. Vesela sem za pesem, ki sva jo ustvarila s Sašom Fajonom, in vesela sem za njegovo povabilo," je za MMC dejala Polona.

Nagrado strokovne komisije za najboljšo glasbo je prejel stari znanec festivala, ki je letos prvič nastopil na MMS-jevem odru sam (brez Faraonov), Enzo Hrovatin.

"Sladko je, da je človek poplačan za nek trud, za neko delo. Zmage pa so relativne. Namreč leto, ko s Solinarjem nismo zmagali, je postala skladba ena izmed naših največjih uspehov s Faraoni," je za MMC pojasnil Enzo.

Prav njegova skladba Il tempo passato pa je odnesla domov še eno nagrado strokovne komisije, in sicer jo je prejel Martin Štibernik za najboljši aranžma.

Večer, ki so ga tako zaznamovale nekatere legende festivala, kot so Danilo Kocjančič, Tulio Furlanič in Hrovatin, so popestrili predstavniki mladega vala, kjer sta izstopali Boto in Jerica Haber. Predvsem pa je v Avditoriju znova zaživela glasba Melodij morja in sonca.

Pogovore z omenjenimi izvajalci in Ivančičem si lahko pogledate v spodnjih videih.


Pri izboru nagrajencev so poleg strokovne žirije (prispevala je 25 odstotkov končnih glasov) sodelovali tudi poslušalci s telefonskim glasovanjem (prispevali so 25 odstotkov končnih glasov), občinstvo v amfiteatru s posebnimi glasovalnimi vtopnicami (prispevali so 25 odstotkov) ter pet radijskih postaj - Radio Koper, Radio Maribor, Radio Slovenija 1, Radio Celje in Radio Murski val (prispevali so 25 odstotkov končnih glasov). Tabelo z rezultati si lahko ogledate spodaj.

S klikom na izbrano ime izvajalca si lahko preberete pogovor z njim. S klikom na naslov skladbe pa si lahko ogledate njegov nastop.GLASOVI
MESTOIZVAJALECPESEMSTROKOVNA
ŽIRIJA
RADIJSKE
POSTAJE
GLEDALCI V
AVDITORIJU
TVT
1.Nuša DerendaZa stare čase
77712
2.Eva BotoDvigni mi krila61127
3.Irena VrčkovnikIl tempo passato8268
4.Danilo Kocjančič & FriendsDaj, daj, daj21084
5.Polona FurlanTaka kot sem
10805
6.Matjaž JelenMed spomini Pirana51221
7.Saša LenderoOd Portoroža do Pirana001010
8.Enzo HrovatinNostalgico ritmo12002
9.Rudi Bučar & IstrabendSlon4513
10.Tvoj glasLetimo naprej0056
11.Mambo KingsMambo cola
0440
12.Vlado PiljaRad bi šel na morje1600
13.K'r en Brass band & TulioNajboljša pesem3030
14.Jerica HaberNi moj svet0300