Miha Blažič alias N'toko je po mnenju poznavalcev eden najboljših in hkrati najbolj nekonvencionalnih slovenskih raperjev. Foto: MMC RTV SLO
Miha Blažič alias N'toko je po mnenju poznavalcev eden najboljših in hkrati najbolj nekonvencionalnih slovenskih raperjev. Foto: MMC RTV SLO
N'Toko
Na Paradi ljubezni se N'Toko ukvarja s problematiko čustvene otopelosti, narodne identitete, nezavednega nacizma, s pokvarjenostjo ljudi, z izolacijo različnih svetov, modno osamljenostjo ter s sorodnimi problemi vsega naveličane spridene mladeži. Foto: MMC RTV SLO
N'Toko
N'Toko je še vedno prvi glas zasedbe Moveknowledgement. Foto: Osebni arhiv
Miha Blažič o Paradi ljubezni za MMC

"Orodje postane cilj, človek postane sredstvo. Delo osvobaja. Kje sem to že slišal?" s temi besedami se hitrojezični Dolenjec N'Toko oziroma Miha Blažič loteva aktualnih družbenih tematik na singlu Zig Zig, ki že dober mesec dni kroži po spletu in radijskih postajah.

Kritika posameznika in družbe napoveduje izid njegove tretje plošče v slovenskem jeziku Parada ljubezni. "Mogoče je ta najbolj na prvo žogo, naslavlja družbo kot tako. Drugače pa ... Ne bi rekel, da je ves čas samo kritična, ampak izpostavlja določene stvari, k jih jaz dojemam kot poziv k svobodi," je za MMC opisal svoj novi avtorski izdelek dolenjski MC, ki se je glasbeno začel udejstvovati kot član zasedbe Moveknowledgement.

Cel pogovor z N'Tokom si lahko pogledate v videu desno.

"Zig Zig je okvir stvari, s katerimi se ukvarjam na albumu. So družbene tematike, so tudi osebne tematike, so družbeno-osebne tematike. Se ne lotevam toliko družbe na splošno, kakor posameznika," je o svojem novem izdelku v slovenskem jeziku povedal N'Toko.

Širša javnost ga je spoznala po njegovem prvencu Cesarjeva nova podoba, katerega snemanje in izdaja je bila pravzaprav nagrada, ki si jo je priboril z drugo zmago (to si je delil s Trkajem) na drugem državnem prvenstvu v rapanju v prostem slogu (freestylu).

Še ena Cesarjeva nova podoba?
"Cel čas je bilo prisotno breme pri meni, da me je večina ljudi spoznala s Cesarjevo novo podobo in so me zaradi teh komadov začeli poslušati in kasneje so pričakovali več istega. Ampak sam sem tak, da ne morem isto stvar narediti dvakrat," je o pritiskih pred novim ustvarjanjem spregovoril N'Toko in dodal: "Razumem, kaj jim je bilo všeč na prvem albumu, ne morem pa tega umetno repricirati še enkrat na pobudo publike. Enostavno tako ne gre. Želim pa dati ljudem podobno doživetje."

Prvencu je sledil še drugi album v slovenščini z naslovom Dobrodelni koncert ob koncu sveta, nato pa se je zatekel k eksperimentiranju. "Takrat sem se kreativno popolnoma izčrpal v slovenskem jeziku in nisem imel nobene želje naprej delati. In vleklo me je v vse druge smeri," je razložil N'Toko. Izšel je samozaloženi plošček Elixiryproslam, ki pa je bil pravzaprav njegov drugi album, izdan v samozaložbi - vmes je leta 2004 izdal še album Where's Waldo.

Vse prej kot izlet na Japonsko
"Mogoče sem se že kakšno leto pred Japonsko malo začel igrati z nekaterimi idejami, malo sem pisal sem in tja, ampak nisem naredil ničesar konkretnega. Večji del odločitve sem naredil že kar na Japonskem, da ko se pridem nazaj, se bom lotil slovenske plate," je o razlogih o ponovnem rapanju v slovenščini spregovoril N'Toko.

Raper je namreč pred dobrim letom dni spakiral svoje kovčke in skupaj s soprogo odpotoval na Japonsko, kjer je predvsem spoznaval novo kulturo in ekspirimentiral. "Veliko časa sem imel za premisliti, veliko stvari. Se je kar nekako ta želja vrnila sama nazaj. Če bi pred tem delal to, bi bilo na silo," je še dodal o novem zagonu za delo.

Metelkova - njegov drugi dom
4. novembra se vrača na kraj, ki ga pravzaprav nikoli ni zapustil. "Od vsega začetka sem že nastopal na odru v Gali Hali. Tudi že nekaj velikih promocijskih nastopov sem imel tam. Hkrati sem bil ves čas še šanker in gardarober in vse ostalo. Včasih celo na istem večeru," je še pojasnil za MMC N'Toko. Pri tem pa priznal, da čeprav s svojimi albumi in koncerti širi meje domačega hip-hopa in tudi meje domače alternativne glasbene zavesti nasploh, dolgoročno od svojega ustvarjanja še ne more živeti.

Miha Blažič o Paradi ljubezni za MMC