Res Nullius so se vrnili na koncertne odre. Med drugim prihajajo tudi v prestolnico, kjer bodo v okviru Yu-Go večera nastopili 9. novembra v Kinu Šiška. Poleg njih bodo nastopili tudi srbski Obojeni program in Ola Horhe. Foto: Ksenija Mikor
Res Nullius so se vrnili na koncertne odre. Med drugim prihajajo tudi v prestolnico, kjer bodo v okviru Yu-Go večera nastopili 9. novembra v Kinu Šiška. Poleg njih bodo nastopili tudi srbski Obojeni program in Ola Horhe. Foto: Ksenija Mikor
Res Nullius
Oktobra 2010 je skupina Res Nullius v Mostarju z producentom Žaretom Pakom posnela 10 novih skladb za peti studijski izdelek z naslovom Prekletih bazar. Foto: Johnny

Skupina, ki neprekinjeno deluje več kot dve desetletji, ima za sabo pet studijskih izdelkov (No one can like the drummer man, Dead town dogs, Zdravo je biti divji, Revolver ljubezni in zadnji Prekletih bazar).

Začetki velenjske rock'n'roll skupine segajo v leto 1991. Takrat so v svojem domačem mestu odigrali svoj prvi koncert. Naslednje leto so že nastopili na takrat največji rockerski manifestaciji v Sloveniji, na festivalu Novi Rock, kjer je bil med drugim gost legendarni Nick Cave & The Bad Seeds. Po zavidljivi koncertni kilometrini in nekaj kadrovskih menjavah se Zoran Benčič (vokal), Boštjan Senegačnik (kitara), Janez Marin (bobni) in Boštjan Časl (baskitara) znova mudijo po odrih. Kaj jih žene? Odgovor najdete v krajšem pogovoru s pevcem skupine.


Pogrešali smo vas na Novem rocku, kjer se je za vas vse dobro začelo. Ima "obuditev" festivala in vrnitev Res Nullius tudi kakšno skupno točko ali gre zgolj za naključje?
Zgolj naključje. Glede tega, da nismo nastopili, a nas je organizator vseeno reklamiral, kot da bomo tam, pa raje ne bi.

Zase pravite, da ne prehitevate dogodkov, da puščate čas ... kako pa se spoprijemate s časom, ki neutrudno beži in v katerem se je (sploh v glasbenem svetu) znašlo že pravzaprav vse?
Imamo zastavljene smernice že od začetka. Igramo rokenrol in za zdaj je to vse, kar lahko dobite od nas. Moderna glasba nas pravzaprav ne zanima – zelo malo lepega vidimo v vseh teh popularnih likih, ki paradirajo po ekranih. Enostavno tega ne čutimo.

Se Res Nullius prilagaja času ali čaka, da se bo čas prilagodil njemu? Dobro vemo, da nekateri bendi, ki so danes aktualni, v svojih začetnih, tam v 80., 90. niso bili razumljeni, kot bi si sami želeli.
Vsekakor je naša plošča komentar časa v katerem živimo. Ne živimo na nekem pustem otoku, izolirani od vsega. Če se prilagajamo času? Ne, mislim, da ne – vsaj v poslovnem smislu – ne. Lahko si prepričana, da nas ne boš videla nikjer, kjer si tega sami ne bi želeli, čeprav bi bilo to za nas zelo koristno.

Kakšna je pravzaprav zgodba za Prekletih bazar? Kdo je predlagal ime?
Cel svet je velik trg. Prodaja se vse, kupuje prav tako … Človek pač vidi, da gredo neke stvari k vragu na račun prej omenjenega. In jasno je, da to v končni fazi ne vodi nikamor. Ime se je ponujalo samo.

Poznani pa ste tudi po kakovostni videopodobi, ki pospremi vašo glasbo. Lahko kaj pričakujemo v bližnji prihodnosti?
Posneli bomo videospot, ampak o tem še ne bi.

Z novim albumom, ki ste ga objavil na spletu, ste se podali na odre. Se potemtakem pravi rock'n'roll sploh še da ujeti na nosilce zvoka?
Mi smo ga ujeli. Veliko bendov še vedno obvlada takšen način izražanja. Rokenrola ne bo še tako kmalu konec. Vsaj mislim, da ne.