Klape so v Ljubljano prinesle vonj po morju. Foto: EPA
Klape so v Ljubljano prinesle vonj po morju. Foto: EPA

Začnimo na koncu. Ura je bila že več kot 23.00 in v dvorani je bilo že precej praznih stolov - ponedeljek je bil pač delovni dan -, ko so izzveneli zadnji zvoki pesmi Konobo moja, s katero so se od Ljubljane poslovili vsi nastopajoči, ki so se za konec zbrali na odru. Zato je bila tam precejšnja gneča, saj se je v kar štiri ure trajajočem glasbenem večeru zvrstilo kar 10 klap - dve slovenski in osem hrvaških.

Nastopili so klapa Maslina iz Šibenika, Tomislav Bralić in klapa Intrade iz Zadra, Cambi in klapa hrvaške mornarice Sv. Juraj iz Splita, Kumpanji z Korčule, Kampanel iz Primoštena, Jelsa iz Hvara, Luka z Reke ter klapi Mali grad iz Kamnika in Solinar iz Pirana. Gledalci so navdušeno peli in ploskali ob pesmih Ruža crvena v izvedbi Sv. Juraja, Da te mogu pismom zvati klape maslina, Zora bila, za katero so Tomislav Bralić in klapa Intrade svojemu "bilemu" Hajduku v čast slekli črne suknjiče in jo odpeli v belih srajcah.

Prelepi moški vokali so polnili dvorano, glasba nas je ponesla na dalmatinske plaže, na velikem ekranu v ozadju pa so se vrteli posnetki morja, obale in obmorskih mest, ki jih je pripravila hrvaška turistična skupnost in nas spomnila, da je do nove turistične sezone le še korak.

Kot posebna gostja večera je nastopila tudi legendarna Tereza Kesovija, ki je s svojim močnim glasom energično odpela svoje uspešnice, kot je Prijatelji stari gdje ste, in si nazadnje prislužila celo stoječe ovacije stoženske publike. Poleg Tereze je v goste prišel tudi stari morski volk Oliver Dragojević, ki je s seboj prinesel nežne melodije za Trag u beskraju, Oprosti mi pape, Lipa moja in Cesarico, a prav med njegovim nastopom je že precej obiskovalcev zapustilo dvorano, saj so mislili, da se bo večer z njegovim nastopom že končal. Vendar so se zmotili, saj je klapski vrhunec pravzaprav šele sledil - nastop najbolj znanih klap. Najprej je na oder prišla klapa Maslina, za njo pa še Tomislav Bralić in klapa Intrade, ki so nato večer s pridihom morja tudi zaključili. Obiskovalce so nato zunaj res pričakale kapljice, a žal le dežne. Na morske bo treba vseeno še malo počakati.