Alex Volasko je s skladbo Če pomlad nikoli več ne pride prepričal žirijo in občinstvo na Popevki 2018. Foto: Žiga Culiberg
Alex Volasko je s skladbo Če pomlad nikoli več ne pride prepričal žirijo in občinstvo na Popevki 2018. Foto: Žiga Culiberg
Glasovi finala Popevke 2018. Foto: MMC RTV SLO
Avtor glasbe: Alex Volasko
Avtor besedila: Alex Volasko
Avtor priredbe: Aleš Avbelj
Skozi večer sta nas vodila Nuška Drašček in Mario Galunič. Foto: Žiga Culiberg
Spremljevalni program je minil v znamenju minijubileja, saj mineva 20 let od vnovične obuditve festivala leta 1998. Nastopili so Katrinas, Eva Černe, Alenka Godec, Anika Horvat, Darja Švajger, Nuša Derenda in Marko Vozelj. Foto: Žiga Culiberg

Finalne skladbe so določile skupne ocene strokovne žirije v kategoriji najboljša skladba, ki so se uvrstile v nadaljnji krog tekmovanja. Občinstvo pa je prek telefonskega glasovanja odločilo, katera popevka je zmagovalka že 42. festivala.

Zmagovalna skladba je prejela 34,94 odstotka glasov, drugouvrščeni je Canegatto s skladbo Samo mirno, samo dalje, prejel je 34,21 odstotka, tretjeuvrščena je Lea Likar s skladbo Z očmi zaljubljenca v maju, prejela je 30,85 odstotka.

Na Popevki 2018 so nastopili še: Flora Ema Lotrič - Pijana od ljubezni, Uroš in Tjaša - Odgovor že poznaš, Gregor Ravnik - Ti si, Nika Zorjan - Za vedno, Andraž Hribar - Stari most, Nastja Gabor - Tisoč in ena zgodba, Matjaž Kumelj - Živim na pol, MJAV - Tak moment, Manca Špik - Kot bi te kdo ustvaril po meni, Rene Markič - Naprej.

Vsi izvajalci so nastopili v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija ali festivalskega ansambla ter pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla.

Preostali nagrajenci Popevke 2018
Petčlanska strokovna žirija pod taktirko Anje Rupel je podelila štiri nagrade: nagrado za najboljše besedilo skladbe je prejel Nejc Podobnik za skladbo Z očmi zaljubljenca v maju, nagrado za najboljšo interpretacijo oz. izvedbo je prejel Gregor Ravnik za skladbo Ti si, nagrade za najboljšo priredbo se veseli Matija Krečič za skladbo Z očmi zaljubljenca v maju, nagrado za najobetavnejšega avtorja in izvajalca pa je prejel Canegatto - Andraž Gartner, avtor skladbe Samo mirno, samo dalje.

V glasbeno obarvan večer nas je vpeljala Nuška Drašček, zmagovalka lanske Popevke, še enkrat nas je spomnila na skladbo Tak dan. Pevka in televizijski voditelj Mario Galunič sta občinstvo pred televizijskim in radijskimi sprejemniki vodila skozi večer, obudila pa sta spomin na na nekaj zimzelenih popevk, kot so Ljubljanske ulice Majde Sepe, V Ljubljano Marjane Deržaj in Lastovka Elde Viler.

20 let od obuditve festivala
Spremljevalni program je minil v znamenju minijubileja, saj mineva 20 let od vnovične obuditve festivala leta 1998. Nastopili so Katrinas, Eva Černe, Alenka Godec, Anika Horvat, Darja Švajger, Nuša Derenda in Marko Vozelj, ki so bili tako nagrajenci kot tudi zmagovalci zadnjega obdobja Slovenske popevke. Spomin na novejše obdobje festivala so obudili z venčkom naslednjih pesmi: Letim, Pomlad v mestu, Boljša kot prej, Rada bi znova poletela, Belo nebo, Samo ti, Sončen dan, Otok ljubezni, Pesek v oči, Naj nama sodi le nebo in Za prijatelje. Z zmagovalno pesmijo Poprocka 2018 je v spremljevalnem programu nastopila tudi Anabel.

Slovenska popevka je festival slovenske zabavne glasbe s 56-letno tradicijo. Potekal je od leta 1962, ko je prvi zmagovalec Slovenske popevke postal Stane Mancini s skladbo Mandolina, do leta 1983. RTV Slovenija je festival ponovno obudila leta 1998. Leta 2015 prvič po obuditvi festivala ni bilo, v zadnjih dveh letih je pod imenom Popevka potekala v sklopu Dnevov slovenske zabavne glasbe, letos pa so jo znova priredili samostojno.

Spodaj lahko prisluhnete zmagovalni skladbi Popevke 2018, ogledate pa si lahko tudi celoten festival.

Zmagovalna skladba Popevke 2018: Alex Volasko - Če pomlad nikoli več ne pride

Popevka 2018

Avtor glasbe: Alex Volasko
Avtor besedila: Alex Volasko
Avtor priredbe: Aleš Avbelj
Flora Ema Lotrič - Pijana od ljubezni. Foto: Žiga Culiberg
Alex Volasko - Če pomlad nikoli več ne pride. Foto: Žiga Culiberg
Tjaša Hrovat in Uroš Steklasa - Odgovor že poznaš. Foto: Žiga Culiberg
Canegatto - Samo mirno, samo dalje. Foto: Žiga Culiberg
Gregor Ravnik - Ti si. Foto: Žiga Culiberg
Nika Zorjan - Za vedno (Za skauz). Foto: Žiga Culiberg
Andraž Hribar - Stari most. Foto: Žiga Culiberg
Nastja Gabor - Tisoč in ena zgodba. Foto: Žiga Culiberg
Matjaž Kumelj - Živim na pol. Foto: Žiga Culiberg
MJAV - Tak moment. Foto: Žiga Culiberg
Manca Špik - Kot bi te ustvaril kdo po meni. Foto: Žiga Culiberg
Rene Markič - Naprej. Foto: Žiga Culiberg
Lea Likar - Z očmi zaljubljenca v maju. Foto: Žiga Culiberg