29. aprila bo v Veliki Britaniji obsedno stanje. Foto: EPA
29. aprila bo v Veliki Britaniji obsedno stanje. Foto: EPA

William, sin prestolonaslednika princa Charlesa in pokojne princese Diane, je prejšnji teden oznanil zaroko z dolgoletno spremljevalko Kate, s katero sta se spoznala med študijem na prestižni univerzi St. Andrews.

Princ je Middletonovo za roko (po skoraj desetletju dvorjenja, zaradi katerega so britanski tabloidi Kate dali vzdevek Waity Katy - v prevodu Čakajoča Katy) zaprosil med dopustom v Keniji, in to s prstanom njegove pokojne matere Diane. Tako prihodnji ženin kot nevesta sta stara 28 let.

Westminstrska opatija je bila prizorišče kraljičine poroke in poroke kraljice matere, tam je bil tudi pogreb princese Diane leta 1997. BBC-jev dopisnik iz kraljeve hiše Peter Hunt je povedal, da si je par po besedah prinčevega osebnega tajnika Jamieja Lowther-Pinkingtona želel pomladno poroko, opatija pa naj bi kljub velikosti ponujala relativno intimno ozračje.

Donosen dogodek, vreden državnega praznika
Po ocenah strokovnjakov naj bi kraljevska poroka britanskemu gospodarstvu zagotovila milijardo dolarjev vredno finančno injekcijo, a po besedah prinčevega tajnika se par zaveda težkih razmer, s katerimi se spopadajo številni Britanci, potem ko se je vlada zaradi strogega varčevanja v času finančne krize odločila zategniti pas. "Princ William in gospodična Middleton želita ujeti pravo razmerje med prijetnim dnevom in trenutno gospodarsko situacijo," je dejal.

Stroške poročnega slavja - sem spadajo obred, sprejem in medeni tedni - bosta pokrili kraljeva družina in družina Middleton (Katini starši so po poročanju britanskih medijev milijonarji), drugi stroški - med drugim za zagotavljanje varnosti - pa bodo padli na pleča britanskih davkoplačevalcev.

Britanski premier David Cameron je že oznanil, da bo 29. april na Otoku državni praznik in dela prost dan, v izjavi je sporočil: "Poroka Kate in Williama bo vesel in pomemben dogodek. Želimo si zaznamovati ta dan kot dan narodne proslave, državnega praznika, ki bo kar največ ljudem omogočil, da praznujejo z njima."