Albert je lani priznal nezakonskega sina, zdaj pa naj bi še hčer. Foto: EPA
Albert je lani priznal nezakonskega sina, zdaj pa naj bi še hčer. Foto: EPA
Rdeči križ
Po koncu šolanja je Albert služil v francoski mornarici, leta 1982 pa je postal predsednik monaškega Rdečega križa. Foto: EPA
Beyonce Knowles
Monaškemu knezu je všeč r&b, še posebej rad pleše na glasbo Beyonce. Foto: Reuters
Pogreb kneza Rainierja
Knez Rainier je umrl 6. aprila 2005. Foto: EPA
Grace Kelly
Grace Kelly je umrla v tragični prometni nesreči 14. septembra 1982, stara 52 let. V avtomobilu z njo je bila tudi princesa Stephanie, ki je dobila le lažje poškodbe.
Knez Albert II.
Princ z dobrim smislom za humor ne pije in ne kadi, znan je tudi po zamujanju. Foto: EPA

Zdaj 14-letno dekle je plod razmerja kneza in nekdanje natakarice Tamare Rotolo, ki se je s knezom zapletla poleti leta 1991 in v kratkem obdobju, ki sta ga preživela skupaj, tudi zanosila. Za Jazmin, ki se je rodila marca 1992 v Palm Springsu v Kaliforniji, je javnost sicer vedela že nekaj časa.

Viri blizu Alberta II. novice o tem, da naj bi jo knez priznal, še ne želijo komentirati, je pa nekdo zatrdil, da Albert razen Jazmin in dečka, ki ga je priznal že pred časom, nima nobenega drugega otroka. Knez Albert II. je že julija lani javno priznal fantka, ki ga ima s stevardeso iz Toga. Za dečka je finančno poskrbel, otrok pa sicer ne bo nikoli imel plemiškega naziva.

Kdo sploh je knez Albert?
Diplomirani politolog in navdušen športnik
Albert je leta 1976 maturiral z odliko na Liceju Alberta I. Eno leto se je uril v različnih prinčevskih dolžnostih, nato pa se je leta 1977 vpisal na ameriški kolidž Amherst v zvezni državi Massachussets pod imenom Albert Grimaldi. Tam je študiral politologijo in ekonomijo s psihologijo, angleško književnostjo, umetnostno zgodovino, antropologijo, geologijo, filozofijo, sociologijo, nemščino in glasbo, bil je tudi član bratovščine Chi Psi.

Poleti leta 1979 je s klubom s kolidža potoval po Evropi in Bližnjem vzhodu. Leta 1981 je končal šolanje in postal diplomirani politolog. Je tudi poliglot, saj govori francosko, angleško, špansko in italijansko.

Med šolanjem je bil Albert navdušen športnik, treniral je kros, met kopja, rokomet, judo, plavanje, tenis, veslanje, jadranje, smučanje, skvoš in sabljanje. Princ je pokrovitelj monaških nogometnih klubov, leta 1988, 1992, 1994, 1998 in 2002 je na zimskih olimpijskih igrah tekmoval v bobu. Od leta 1985 je član Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Njegov dedek po materini strani John B. Kelly starejši in njegov sin John B. Kelly mlajši sta osvojila več olimpijskih medalj v veslanju in sta bila dejavno vključena v olimpijsko gibanje. Princ Albert po poročanju medijev nikoli ni hotel biti obravnavan drugače od drugih športnikov in je med sodelovanjem na olimpijskih igrah živel v istih olimpijskih naseljih kot preostali športniki. Je edini človek doslej, ki je hkrati tekmoval na olimpijskih igrah in bil član MOK-a.

Zaprisežen samec, ne pa tudi homoseksualec!
Že leta se pojavljajo ugibanja o razlogih za prinčev samski stan. Čeprav so mediji veliko pozornosti posvečali njegovim razmerjem z znanimi manekenkami in igralkami, med njimi sta se znašli tudi Angie Everhart in Claudia Schiffer, so se zaradi njegovega izogibanja poroki pojavile govorice, da je homoseksualec, ki se sestaja z ženskami, da bi prikril svojo spolno usmerjenost. Princ Albert je večkrat zanikal ta namigovanja, najbolj neposredno v intervjuju v neki francoski reviji. Povedal je, da so ga takšne govorice najprej zabavale, čez nekaj časa pa so postale nadležne. Rojstvo Albertovega nezakonskega otroka Alexandra Coste in uradna potrditev, da je dečkov oče prav princ, sta utišala govorice o njegovi istospolni usmerjenosti.

Oče več nezakonskih otrok?
Leta 1992 je Kalifornijčanka Tamara J. Rotolo proti princu Albertu vložila tožbo, v kateri je zapisala, da je princ oče njene nezakonske hčerke Jazmin Grace Grimaldi. A leta 1993 je vrhovni sodnik Graham Anderson Cribbs ovrgel primer, saj je menil, da zaslišanje v Kaliforniji ni upravičeno. Tako se je strinjal z mnenjem prinčevega odvetnika Stanleyja Arkina, da kalifornijsko sodišče ni pristojno za primer, saj naj bi se princ z Rotolovo sestajal v Monaku.

Po sodnih zapisih sodeč je princ Albert priznal, da se je julija leta 1991 "nekajkrat" v Monaku sešel s Tamaro Rotolo, otrok pa se je rodil približno devet mesecev pozneje – 4. marca 1992. Princ ni nikoli javno zanikal ali potrdil kakršnih koli izvidov testa očetovstva. Predtem ga je za očetovstvo tožila Bea Fiedler, nemška igralka v pornofilmih, a so tudi to tožbo ovrgli. Krvni test namreč ni dokazal, da je princ Albert oče njenega sina Daniela.

Maja 2005 je Nicole Coste, nekdanja stevardesa iz Toga, izjavila, da je njen najmlajši sin, imenovan Alexandre Eric Stephane Coste, sin princa Alberta. Očetovstvo naj bi dokazali DNK-testi, ki so jih izvedli po naročilu monaške vlade. Trdila je tudi, da je princ podpisal pri notarju overjeno potrdilo o očetovstvu, a sama ni prejela kopije.

Pariški tednik Paris Match je objavil deset strani dolg intervju s Costovo, objavili so tudi fotografije princa z otrokom v naročju in med hranjenjem otroka. Nicole je za omenjeni tednik povedala tudi, da trenutno živi v prinčevem pariškem stanovanju in da ji princ plačuje preživnino. Povedala je še, da se mora pretvarjati, da je dekle enega Albertovih prijateljev, da bi zagotovila monarhovo zasebnost in da je princ dečka nazadnje videl februarja leta 2005. Prinčevi predstavniki zadeve niso komentirali. Leta 2005 je prinčev odvetnik napovedal tožbo princa Alberta proti več tabloidom zaradi vdiranja v zasebnost. 6. julija 2005, nekaj dni pred umestitvijo na prestol, je Albert II. prek svojega odvetnika uradno priznal, da je 22-mesečni Alexandre Coste njegov sin.

Težave z nasledstvom
Ker se "mora" princ Albert še poročiti in nima zakonskih otrok, je zaradi možnosti, da po njegovi smrti ne bi bilo neposrednega potomca za prestola, to postalo javni in politični problem. Monaška ustava namreč navaja, da lahko prestol prevzamejo le "neposredni in zakonski" potomci.

Albertov nezakonski sin, Eric Alexandre, bi lahko postal zakonski z zakonodajo ali če bi se Albert poročil z njegovo materjo. A leta 2005 je monarh v intervjuju z Larryjem Kingom povedal, da ničesar od navedenega ne namerava storiti.

Albertu v vrsti za monaški prestol kot verjetna dedinja sledi sestra Carolina. Dokler Albert ne bo imel zakonskih potomcev, je najstarejši Carolinin sin Andrea Casiraghi za svojo materjo drugi v vrsti za monaško krono.