Hunnam se je širši javnosti predstavil kot Jax - tragični junak v Sinovih anarhije. Foto: EPA
Hunnam se je širši javnosti predstavil kot Jax - tragični junak v Sinovih anarhije. Foto: EPA
Charlie Hunnam
Njegov talent so najprej opazili v modni industriji, saj se je najprej preizkusil kot maneken, ko se je udeležil neke modne revije v Birminghamu. Nato je dobil ponudbo od newcastlske veje JD Sports. Foto: EPA
Charlie Hunnam
Toda kljub številnim mamljivim ponudbam v svetu manekenstva, se jim je odrekel, le da bi se lahko udeleževal igralskih predavanj. Tako se je po treh epizodah v neki otroški drami udeležil avdicije za Moški svet. Kar je bila odskočna deska za njegov 'napad' Hollywooda. Foto: EPA
Charlie Hunnam
A ne le igralstvo, tudi pisanje je del Hunnamovega življenja. Med snemanjem Hladnega vrha v Romuniji ga je prevzela zgodba Drakule. Kar 18 mesecev je posvetil raziskovanju te zgodbe in spisal zgodovinsko natančen scenarij (pozneje ga je odkupila produkcijska hiša Brada Pitta, Plan B Entertainment). V tem času je zavrnil kar nekaj igralskih ponudb. 'Moral sem početi nekaj, kar mi je dalo občutek, da imam kontrolo nad svojim življenjem, ker se mi je zdelo, kot da mi polzi iz rok,' je pojasnil Hunnam. Foto: EPA

Hunnam je vedel, v kaj se podaja. Vse je bilo v scenariju. V nekaj minutah, ki so zaznamovale njegov televizijski krst, se je predstavil kot 15-letni šolar, ki ponuja drugim moškim svoje spolne usluge v zloglasnem zbirališču narkomanov – klubu Lothario. "Vržen sem bil v ta svet in bilo je zelo razburljivo. Nisem imel občutka, kaj je bil normalni dan na snemanju in kaj ni bil," se je svojih začetkov v britanski nadaljevanki Moški svet (Queer as Folk) spominjal igralec. "Ampak bil sem precej neustrašen otrok. Bil sem začuden, da sem sploh dobil to priložnost," je še dodal.

V Newcastlu rojen Hunnam je bil star 18 let, ko ga je režiser Russell T Davies vzel pod svoje okrilje. Mlad, lep, neizkušen lik Nathana, ki ga je zaigral Hunnam, je bil namreč v nadaljevanki tisti, ki je "začaral" soigralce v seriji. A ne le v seriji, tudi zunaj snemalnega studia je Hunnam povzročal precej vznemirjenja. Potem ko je nadaljevanka požela precej odmeva - na račun seksualnih prizorov, ki so že mejili čez mejo televizijskega okusa - je obetavni igralec prejel številne mamljive ponudbe. Nadaljevanka je bila pomembna odskočna deska zaradi dveh stvari: dobil je povabilo v Hollywood in dobil je vabilo od same kraljice popa Madonne, da se ji pridruži na večerji.

Samo ena večerja je bila potrebna
"Naročila mi je, naj ne povem taksistu, h kateri hiši me mora peljati," se je spominjal svoje vožnje na dom kraljice popa v Beverly Hillsu. Hunnam je bil tisti večer tako paranoičen, da je zapustil taksi na koncu ulice – nevedoč, da je do njene hiš še dolgi kilometer. Prišel je pozno, prepoten in oklevajoč darila, ki ji ga je prinesel: držala za pezbombončke.

Znotraj hiše so gostje že nestrpno pričakovali posebnega gosta, med njimi je bila tudi Sandra Bernhard in igralka Debbie Mazar. Nekdo ga je vprašal, zakaj je v mestu. "Zaradi službe," je odvrnil. "Oralnega seksa," ga je v šali vprašala Madonna. Hunnam je zamrmral. Začel se je zavedati, kakšne vrste večerja ga čaka. Slava je prišla s silno močjo v njegovo življenje. Ni bil prepričan, ali mu je to všeč.

Temeljita priprava in zvezda je bila rojena
Podpisal je pogodbo za glavno vlogo v seriji Sinovi anarhije – novo ameriško tv-dramo o motociklistični bandi v severni Kaliforniji, vedoč, da je material liričen, intenziven in nasilni. To je storil po dveh odmevnih vlogah v filmih filmih Hoolignas in Nicholas Nickelby. Zavedal se je, da bo za vlogo s pištolo letečega nasilneža, idealističnega podpredsednika kluba Jaxa moral opraviti temeljito študijo kod in malopridnih aktivnosti na primeru Hells Angels in drugih odpadniških skupin.

"Serija je očitno večja od življenja," je dejal Hunnam o seriji, ki je nekakšna mešanica Sopranovih (televizijski prikaz, kako kriminalci lahko delujejo kot kvazinormalna družina) in Shakespearja (Jax v seriji prevzame vlogo Hamleta, čigar mrtvi oče je ustanovil klan Sinov anarhije; njegova "železna" mati se nato poroči z njegovim najboljšim prijateljem, zlonamernim predsednikom kluba).

"Otrok" Moških zadev, ki je izginil z britanskih malih zaslonov, hodi po stopinjah Hugha Laurija (Zdravnikova vest) in Dominica Westa (The Wire) oz. britanskih igralcev, ki kujejo nekatere izmed najbolj kakovostnih ameriških televizijskih dram. Pred dvema letoma je do njega pristopil predsednik televizijske mreže FX John Landgraf in mu dejal: "Pripravi se, ker boš to počel še prihodnjih pet, morda šest let."

Bo odšel, bo ostal?
Igralec zatrjuje, da je pripravljen izpolniti vseh sedem let, ki jih je "s krvjo" podpisal s Sinovi anarhije. "Toda veste, v meni je malo ciganske krvi, zato me ideja, da bi bil predolgo zvest eni stvari, začne dušiti. Ljubim serijo, ljubim vse fante in dokler se bomo pomikali naprej – in se ne odtujimo od ciljev – ji bom ostal zvest," je dejal Hunnam.

Sicer pa Charlie Hunnam ni nikoli želel postati zvezda. Želel si je le, da bi ga dobre odločitve vodile na prava pota. Že kot najstnik je bil odločen, kaj želi postati, je nekoč dejal Russell T Davies. "Bil je samo najstnik, toda dobro je vedel, da bo igra dolga in da ni vse v posterjih, ki visijo na zidovih, in nastavljanje fotografom."