Kanadski deček je sicer zaslovel s pomočjo youtuba, kamor je njegova mama leta 2006 začela obljavljati vidoposnetke sinovega petja. Še pred izidom prvega albuma My World je nabral več kot 40 milijonov klikov na spletu, sedem njegovih singlov je že bilo med top 100 skladbami Billboardove lestvice. Foto: EPA
Kanadski deček je sicer zaslovel s pomočjo youtuba, kamor je njegova mama leta 2006 začela obljavljati vidoposnetke sinovega petja. Še pred izidom prvega albuma My World je nabral več kot 40 milijonov klikov na spletu, sedem njegovih singlov je že bilo med top 100 skladbami Billboardove lestvice. Foto: EPA
Justin Bieber
Najstniški zvezdnik Justin je za 16. rojstni dan dobil posebno darilo. Raper P. Diddy mu je namreč podaril svojega lamborghinija. Foto: EPA
Justin Bieber
Justinu oboževalk kar ne zmanjka. Foto: EPA
Justin Bieber
Bieber pa je tudi najmlajši glasbenik po Stevieju Wonderju leta 1963, ki se mu je uspelo zavihteti v sam vrh lestvice najbolje prodajanih albumov v ZDA. Foto: Reuters
Justin Bieber
Avstralske oblasti so pred časom napovedani koncert mladega Kanadčana v Sydneyju odpovedale, ker je med 5.000 dekleti nastala prava histerija, v kateri jih je osem staknilo hujše poškodbe. Potem ko je 500 oboževalk ob prihodu na Novo Zelandijo še dobesedno prevrnilo njegovo mamo in mu z glave snele kapo, jih je Justin pozval, naj se umirijo. Foto: EPA

Pozabite na Lady GaGa, Madonno in celo Britney Spears, mladi Justin je pred dobrim mesecem postal največja zvezda YouTuba. Njegov videospot Baby je z več kot 246 milijoni klikov postal največkrat predvajani video na portalu. "Najprej je bilo sto ogledov, potem tisoč, nato deset tisoč, zato sem nalagal še več videov," je o svojem uspehu na spletnem portalu – ki je omogočil njegov bliskovit vzpon – za oddajo ABC News pred časom razmišljal Justin.

Justin je fenomen. Proizveden z digitalnimi in virtualnimi socialnimi mediji - mešnica digitalnega/analognega/tiskanega. Z eno nogo v spletnem zvezdništvu in z drugo v stari šoli medijev - televizije in tiska.

Na edinem pravem "realnočasovnem" merilcu zvezdniškega uspeha, Twitterju, je bilo Justinovo ime aprila "zaščebetano" več kot 84.846-krat na dan. Vsak dan dobi okoli 11.000 novih oboževalcev na tem družabnem omrežju, kar zasenči enega prvih (zapriseženih) uporabnikov Ashtona Kutcherja. Na vodilni spletni strani pretočnih vsebin Last.fm je postavil rekord - kar 1.853.917 njegovih skladb je bilo predvajanih v obdobju 24 ur. Ustoličen je na lestvici deseterice najbolj popularnih znamk na Twitterju, po raziskavi spletni strani Ad Age, takoj za njimi so ugledne filmske nagrade oskarji. MuchMusic ga je imenovala za novinca leta, Celebuzz pa ga je umestila med imena desetih superzvezdnikov YouTuba zadnjega desetletja.

A ne le spletni mediji, pograbili so ga tudi klasični. Naslovnica Billboarda. Prikaz plesnih korakov za skladbo Baby v pogovorni oddaji David Lettermana. Gostovanje v ABC-jevi pogovorni oddaji The View. Prvo mesto med recenzijami v Rolling Stonu z oceno treh zvezdic.

Justin Bieber – igralec
Mimo Justina niso šli niti vodilni možje franšizne serije Na kraju zločina (CSI). Mladenič si s svojim renomejem ni izboril le stranske vloge (v podobi žrtve). Justinov lik težavnega mladeniča, ki je soočen s težko odločitvijo v zvezi s svojim bratom, se bo (občasno) pojavljal skozi celotno naslednjo sezono.

Novo pridobljeni poklic igralca v Justinovem življenjepisu so takoj pograbile tudi "velike ribe" filmskega sveta. Paramount Pictures in MTV Films sta tako v začetku tega meseca podpisala pogodbo z Justinovo založbo Island Def Jam. Še ne naslovljeni film bo premiero doživel konec tedna pred dnevom zaljubljencev 2011, je poročala pred kratkim tiskovna agencija AP.

Justin Bieber - producent
A mladenič se ni ustavil pri igralstvu, kajti pod film se bo podpisal tudi kot producent, poleg njegovega mentorja Usherja, menedžerja Scooterja Brauna in predsednika Island Def JamMusic Group L.A. Reida.

Justin Bieber - pisatelj
Ubikvitarna najstniška zvezda bo pri rosnih 16. letih objavila tudi avtobiografijo, ki bo izšla oktobra. Kot je poročala tiskovna agencija AP, je z Justinom podpisala pogodbo založniška hiša HarperCollins. Knjiga Justin Bieber: First Step 2 Forever: My Story bo razkrila "čudovito potovanje najstniške senzacije k slavi," so ob podpisu povedali odgovorni na založbi in dodali, da bo vključevala še nikoli videne fotografije "oboževalcev, ki jih je okužila Bieberjeva vročica". Justin je ob vsem tem bil presrečen, po besedah založnikov, saj mu to omogoča, da "deli še malo več svojega sveta z oboževalci".

Justin Bieber – deček, ki ga je svetu predstavila mama
In ta "svet" se je začel graditi, ko je dvanajstletni Kanadčan na pevskem tekmovanju Stratford Idol v rodnem mestu zapel skladbo r'n'b zvezdnika Ne-Yoja. Ponosna mati Pattie je, čeprav je njen sin pristal na nehvaležnem drugem mestu, video naložila na YouTube. Video je zabeležil več kot dva milijona klikov. In med tistimi radovedneži, ki jih je pritegnil Justinov video, je bil tudi Braun, ki je bil prepričan, da je našel nekaj posebnega. Poleg glasu je dvanajstletnik imel v rokavu še par adutov – znal je igrati klavir, bobne in celo trobento.

Nekaj milijonov ogledov na YouTubu kasneje, se je fant že znašel pod okriljem Brauna, ki ga je peljal v Atlanto, kjer sta posnela nekaj poskusnih skladb. Le teden kasneje pa je že pel pred (nekdanjo najstniško) r'n'b zvezdo Usherjem. Ta se je spustil v pravo ponudbeno vojno za Justina z že izdelanim proizvodom Disneyjeve hiše Justinom Timberlakom. Zmaga Usherja je Justinu prinesla podpis pogodbe z Island Records, single One Time, prvenec My World in entuziastično bazo desetletnih oboževalk – zdaj znanih kot "Bieberettes".

Justin Bieber – predmet (najstniškega) poželenja
Baza strastnih nevrotičnih mladenk se je širila in postala tako nevarna, da zdaj pošilja grozilna pisma predstavnicam ženskega spola, ki so videne ob Justinu (in tu mislimo na 29-letno starleto Kim Kardashian, s katero je šel mladi Justin enkrat na večerjo, in njegovo mamo, ki jo je trop ponorelih oboževalk na novozelandskem letališču podrl na tla). Duh, ki ga ni mogoče več ujeti v stekleničko, in pravi preizkus za krasni novi svet družabnih omrežij.

"Dol po zajčji luknji, Alice, in vsi ti bodo sledili"
Vse lepo do točke, ko Justin s svojo slavo povzroča celo obescijsko spiralo, ki vodi do ekstremnih brezen. Bolj nazorno: triletnica joka zaradi Justina v videu, ki ga je posnela (seveda) njena mati in objavila na YouTubu.