41-letna nizozemska kraljica ljudskih src. Foto: EPA
41-letna nizozemska kraljica ljudskih src. Foto: EPA
Kralj in kraljica
Po 33 letih vladanja je nizozemska kraljica Beatrix podpisala odstopno izjavo in s tem prestol predala svojemu 46-letnemu sinu Viljemu Aleksandru. Foto: EPA
Kralj Viljem Aleksander, princesa Beatrix in kraljica Maxima
Viljem Aleksander se je za ljubezen svojega življenja bil pripravljen celo odreči prestolu. Foto: EPA
Pozdrav ljudstvu
Novopečeni kralj in kraljica sta po predaji prestola pozdravila navdušeno občinstvo. Na ulicah Amsterdama se je včeraj zbralo več kot milijon ljudi. Foto: EPA
Viljem Aleksander
Viljem Aleksander z ženo Maximo in hčerkami: Amalio (ki je od včeraj prestolonaslednica oz. kronska princesa), Alexio in Ariane. Foto: EPA
Viljem in Maxima
Maxima je očarala Nizozemsko tudi s svojo lepoto, mnogi jo imajo za najlepšo predstavnico kraljevskih dvorov, po lepoti in modnem slogu pa jo primerjajo tudi z legendarno Grace Kelly, ženo monaškega kneza Rainerja III. Kraljica velja na Nizozemskem za pravo modno ikono, ki narekuje tudi modne smernice. Foto: EPA
Ustoličenje nizozemskega kralja
"Gasilska" fotografija kraljevega para s predstavniki drugih kraljevih dvorov. Foto: EPA
Kraljica Maxima
Nizozemci imajo Maximo radi tudi, ker naj bi ta na bolje spremenila njihovega princa. Foto: EPA

Prihod plavolase Maxime s polnim imenom Maxima Zorreguieta Cerruti, ki zdaj uradno nosi naziv kraljica soproga, v nizozemsko kraljevsko družino je sprožil številne polemike.

Argentinska lepotica po mnenju nizozemskega dvora in javnosti ni bila primerna za nevesto Viljema zaradi "umazane preteklosti" njenega očeta Jorgeja Zorreguiete.

Ta je bil namreč kmetijski minister v vladi diktatorskega generala Jorgeja Rafaela Videla, ki je bila odgovorna za umore in izginotja političnih nasprotnikov v 70. letih prejšnjega stoletja. Nekaj časa se je celo govorilo, da bodo Zorreguieto aretirali, če stopi na nizozemska tla, in mu sodili zaradi vojnih zločinov.

Maximin oče se zaradi svojih grehov iz preteklosti ni smel udeležiti poroke svoje hčerke, ni bil prisoten niti na včerajšnji zgodovinski dan, ko je njegova ljubljenka postala nizozemska kraljica. Zaradi solidarnosti z možem se obeh dogodkov ni udeležila niti Maximina mama, Maria del Carmen Cerruti Carricart.

"Iskreno obžalujem, ker je moj oče opravljal delo med takšno vladavino. Naredil je najbolje za kmetijstvo, ampak v napačnem režimu. Imel je najboljši namen in jaz verjamem v njega," je v preteklosti izjavila Maxima.

Parlament proti Maximi, princ pa zanjo
O Maximi kot potencialni princesi je razpravljal nizozemski parlament, predlagali so celo, da se bo moral Viljem v primeru poroke z njo odpovedati prestolu. Princ je bil za svojo Maximo pripravljen storiti tudi to, na sinovo stran pa je stopila tudi kraljica Beatrix, ki je po temeljiti raziskavi preteklosti Maxime in njene družine, Argentinko z odprtimi rokami sprejela v svojo družino.

Kraljica je tako na svoj 63. rojstni dan med redkim javnim nastopom svetu oznanila, da sta se Viljem Aleksander in Maxima zaročila, svojo bodočo nevesto pa je opisala kot "inteligentno moderno žensko".

Viljem in Maxima sta se poročila 2. februarja leta 2002, v zakonu pa o se jima rodile tri hčerke - Amalia, Alexia in Ariane.

"Nisem vedela, da je princ"
Maxima je študirala ekonomijo. Še preden je leta 1999 srečala princa Viljema Aleksandra na eni izmed zabav v španski Sevilli - Argentinka sploh ni vedela, da jo osvaja princ, svojo identiteto je Viljem razkril šele pozneje -, je bila zaposlena kot bankirka v banki Deutsche Bank v New Yorku, nekaj časa pa je bila tudi finančna svetovalka generalnega sekretarja Združenih narodov.

"Prišla je in osvojila vse," je dejal nizozemski zgodovinar Henk te Velde, ki je dodal, da Maxima ve, kam sodi - mora biti zraven kralja in ne sme biti kraljica v svojem lastnem imenu. Rekordno hitro se je začela učiti nizozemskega jezika in s svojo zagnanostjo na svojo stran pridobila številne Nizozemce: "Bili smo navdušeni, pokazala je spoštovanje, potrudila se je, da bi nas razumela. Zdaj se celo šali kot prava Nizozemka," dodaja Velde.

Zgodovinar, ki do potankosti pozna nizozemsko kraljevo družino, pravi, da prav Maximine latinskoameriške korenine še popestrijo njeno pojavo: "Je eksotična, strastna, iskriva in bleščeča, ne poskuša pa biti nedosegljiva kot Beatrix. Zaradi tega jo imamo radi, ljudje lahko občutijo njeno pristnost."

Maxima je tudi zagovornica pravic istospolno usmerjenih, kmalu se bo udeležila tudi dvodnevnega mednarodnega gejevskega zbora v Haagu.

Maxima spremenila Viljema
Nizozemci imajo Maximo radi tudi, ker naj bi ta na bolje spremenila njihovega princa. Zdajšnji kralj, ki ni dobro nosil teže svojega imena, naj bi imel že od otroštva težave z mediji. "Ni rekel medijem, naj gredo k vragu, ko je bil star 11 let, ampak bilo je nekaj blizu tega," je opisal Viljemovo sovraštvo do pripadnikov sedme sile Van Bree.

Princ je v študentskih dnevih pristal na naslovnicah zaradi svoje ljubezni do piva - fotograf ga je ujel med popivanjem piva -, leta 1997 pa je v intervjuju spregovoril o tegobah, s katerimi se spopada: "Moja podoba ni nekaj, s čimer bi se vsakodnevno ukvarjal. Toda potem pa izvem, da ima fotografija v časopisu, na kateri držim vrček piva, večji vpliv na mojo podobo kot ... leta usposabljanja."

Princ se je namreč leta in leta učil manir in veščin opravljanja "prinčevskega dela". "Videli so ga kot snobovskega princa, ki teka za krili, bil je plašen in tog v javnosti," opisuje preobrazbo Velde, zgodovinar na univerzi v Leidnu, in dodaja: "Ampak zdaj deluje bolj sproščeno, spremenila pa ga je Maxima."

Stranska, a vitalna "igralka"
V ekskluzivnem intervjuju pred velikim dnem sta bodoča kralj in kraljica spregovorila o velikem zgodovinskem trenutku, po besedah zgodovinarja Van Breeja pa je bila Maxima kar precej zadržana: "Ni bila kot po navadi ... bila je zadržana, tiha ... Običajno ima veliko za povedati, bila je le 20 odstotkov Maxima. Mislim, da se je za to zavestno odločila, da ne bi pritegnila veliko pozornosti nase in tako zasenčila svojega moža, bodočega kralja."

"Pomembno je, da ve, kje je njeno mesto - mora biti zraven kralja in ne kraljica v lastnem imenu," dodaja Van Bree.

Čeprav je Maximi morda pripadla stranska vloga v celi zgodbi o Maximi in Viljemu Aleksandru, zgodbi z zapletenim začetkom, a srečnim koncem, je argentinska lepotica, ki ima dvojno državljanstvo (argentinsko in nizozemsko), vitalna polovica para.

Je najpomembnejši svetovalec kralja Viljema Aleksandra.