Po sedmih letih sta se Daniel in Victoria končno zaročila. Foto: Reuters
Po sedmih letih sta se Daniel in Victoria končno zaročila. Foto: Reuters
Princesa Victoria
Princesa je ponosna kazala zaročni prstan- Foto: Reuters

"Poroka bo zgodaj poleti prihodnje leto," so sporočili z dvora, kjer so zaroko oznanili po tem, ko so o tem obvestili ministre. Švedski mediji so danes polni novic o zaljubljenem paru, oznanilo zaroke pa so številni skandinavski mediji prenašali v živo. 31-letna Victoria je v prva v vrsti za nasledstvo krone, njen 35-letni dolgoletni sopotnik pa je lastnik športne telovadnice in poslovnež.

Skupaj sta sedem let, v katerih sta doživela že številne vzpone in padce, vse od julija lani, ko se je Westling preselil v kraljevo rezidenco zunaj Stockholma, pa so govorice o poroki postajale vse glasnejše. Daniel bo po poroki prejel naziv princ Daniel, vojvoda Vastergotlandski. Presrečna Victoria je po oznanilu zaroke dejala, da se bo z Danielom ob strani lažje pripravljala na prevzem kraljevskih dolžnosti. "Z Danielom se počutim varno." Njen zaročenec je ob tem dejal, da bo storil vse, da si bo zaslužil zaupanje Švedov.

"Seveda je to poseben dan za nas, a je tudi poseben dan za Švedsko," je po oznanitvi dejal kralj Gustav, kraljica Silvija pa je dejala, da podpira Victorijino izbiro. "Daniela z odprtimi rokami pozdravljamo v našo družino." Dolžnosti švedskega kralja so v glavnem omejene na protokolarne obveznosti, saj nima politične moči. Večino časa posveti predstavljanju države in sprejemanju tujih visokih gostov, vsako leto pa podeli tudi Nobelove nagrade.

Po pričakovanju bo poroka velika, povabljenih pa bo najmanj 1.000 gostov, med njimi bodo seveda predstavniki vseh evropskih kraljevskih družin.

K. T.