Izguba cesarskega statusa za princeso ni ovira. Foto: Reuters Foto:
Izguba cesarskega statusa za princeso ni ovira. Foto: Reuters Foto:

Princesa Mako in Kei Komuro se bosta poročila jeseni prihodnje leto. Ker Komuro ni modre krvi, bo princesa Mako s tem izgubila cesarski status. To pravilo velja samo za ženske v cesarski družini, ki ob tem tudi ne morejo naslediti cesarskega prestola.

Kot je sporočil predstavnik cesarske palače Šiničiro Jamamoto, je cesar Akihito poroko že odobril. "Gospod Kei je oseba, vredna vsakega spoštovanja, in pravi ženin njenega visočanstva, princese Mako. Srečni smo zaradi njune zaroke," je povedal.

Mako in Kei Komuro, oba sta stara 25 let, sta se spoznala med študijem na eni od univerz v Tokiu pred petimi leti. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal princesin zaročenec, jo je za roko zaprosil že pred tremi leti. Ob tem je bodočo ženo opisal kot "luno, ki tiho bdi nad njim".

Hči drugega cesarjevega sina Akišina pa je dejala, da je Komurov "nasmeh kot sonce". Kot je dodala, se je že od otroštva zavedala, da bo ob poroki izgubila cesarski status.

Japonska cesarska družina, ki se lahko pohvali z najdaljšim, 2.600 let v preteklost segajočim rodovnikom, se bo tako po princesini poroki zožila na 18 članov.