Rose McGowan je na samem čelu gibanja proti spolnemu nadlegovanju v Hollywoodu. Foto: Reuters
Rose McGowan je na samem čelu gibanja proti spolnemu nadlegovanju v Hollywoodu. Foto: Reuters
Rose McGowan s soigralkama iz serije Čarovnice (1998-2006) Holly Marie Combs (levo) in Alysso Milano (desno). Foto: IMDB
Rose McGowan je bila med letoma 1998 in 2001 v zvezi z rockerjem Marilynom Mansonom. Foto: Reuters
Meryl Streep je Harveyja Weinsteina nekoč označila za "Boga". Foto: AP

Poleg Streepove, 68-letne hollywoodske veteranke, nominirane za vlogo v Spielbergovem filmu The Post, sta črno toaleto med drugim napovedali Jessica Chastain in Emma Stone.

"Igralke kot Meryl Streep, ki so rade volje delale za Prašičjo pošast, bodo v znak tihega protesta na globusih nosile črnino. VAŠA TIŠINA JE težava," je tvitnila McGowanova. "Ne da bi trenile z očesom, boste prevzele svojo lažno nagrado in ne boste prispevale k nobeni pravi spremembi. Preziram vašo hinavščino. Morda bi morale vse nositi Marcheso."

McGowanova ima z oznako "Prašičja pošast" v mislih Harveyja Weinsteina, ki ga je 44-letna zvezdnica serije Čarovnice ter filmov Planet terorja in Smrtno varen obtožila sistematičnega spolnega nadlegovanja in nasilja. Njeno razkritje v New York Timesu je v dobri meri prispevalo k strmoglavljenju producentskega velikana, včasih najvplivnejšega moža v Hollywoodu.

McGowanova je pozneje razkrila še, da je Weinstein ni samo nadlegoval, ampak dejansko posilil, ko je bila stara 23 let, a se je z njim zunajsodno pogodila za odpravnino.

Marchesa, o kateri govori McGowanova, pa je modna znamka v lasti Georgine Chapman (41), zdaj že odtujene Weinsteinove žene, ki je po oktobrskem razkritju obsega Weinsteinovih zlorab 65-letnega moža zapustila. McGowanova je prav zaradi Chapmanove ta teden na Twitterju ostro napadla svojo kolegico in soigralko iz Čarovnic Alysso Milano, ker da ni razdrla prijateljstva z britansko oblikovalko. "Ob tebi mi gre na bruhanje," je tvitnila ob povezavi na članek, da Milanova ostaja v oporo Chapmanovi.

Streepova: Nismo vsi vedeli
Streepova je z Weinsteinom dolga leta sodelovala in z njim posnela filme, kot sta August: Okrožje Osage in Železna lady, ki ji je prinesel tretjega oskarja. Po razkritju spolnih afer je Weinsteina obsodila in zagotovila, da ni vedela za njegovo početje - čeprav je to veljalo za nekakšno ne tako zelo dobro varovano javno skrivnost.

"Sramotna novica o Harveyju Weinsteinu je ogorčila tiste med nami, katerih delo je promoviral in nas podpiral. Neustrašne ženske, ki so povzdignile svoj glas in razkrile te zlorabe, so naše junakinje," je povedala takrat.

"Ena stvar pa mora biti jasna - nismo vsi vedeli. Harvey je goreče podpiral naše delo, do mene in številnih drugih, s katerimi je delal, pa je bil zahteven, a spoštljiv. Nisem vedela za to početje, nisem vedela za njegove poravnave z igralkami in kolegicami. Nisem vedela za sestanke v njegovi hotelski sobi, v njegovi kopalnici in za druga neprimerna dejanja."

Uničeval kariere
Odkar sta New York Times in The New Yorker oktobra objavila podrobni članek o Weinsteinu, je producenta več kot 50 žensk obtožilo spolnega nadlegovanja in napadov. Nekatere, ki so ga zavrnile, kot je Salma Hayek, je prisilil v snemanje nepotrebnih spolnih prizorov, drugim, kot sta Mira Sorvino in Ashley Judd, je bolj ali manj uničil kariere.

Kot je ta teden razkril režiser Peter Jackson, je imel obe igralki v ožjem izboru za vloge v Gospodarju prstanov, a ga je Weinstein prepričal, da sta "na snemanju nočni mori".

Če ima McGowanova s svojo kampanjo veliko gorečih privrženk, zbranih pod oznako "Rosina vojska", pa nekateri menijo, da s svojimi žolčnimi, pogosto radikalnimi tviti in napadi na nič krive kolegice, kot je Milanova, tudi tvega, da si številne podpornike odtuji in s tem razvrednoti ves trud.
Nekateri kritiki pa so jo ob zadnjem napadu na Streepovo spomnili, da je tudi sama molčala, ko je pred 20 leti raje sprejela Weinsteinovo odpravnino, kot pa da bi se javno oglasila proti njemu in se borila na sodišču.