Podjetje AEG si je popolnoma opralo ime, njegova vrednost na borzi naj bi celo narasla. Foto: Reuters
Podjetje AEG si je popolnoma opralo ime, njegova vrednost na borzi naj bi celo narasla. Foto: Reuters
Michael Jackson
Pred sodiščem se je zbralo več sto Jacksonovih oboževalcev. Foto: Reuters

Ta je trdila, da je bilo podjetje AEG Live pri najemu in nadzoru dela Jacksonovega zdravnika Conrada Murrayja malomarno in s tem odgovorno za njegovo smrt.

Na koncu petmesečnega sojenja se je porota, ki jo je sestavljalo šest moških in šest žensk, strinjala, da je podjetje AEG Live najelo zdravnika Conrada Murrayja, a kot so ugotovili, ni bil neprimeren ali nesposoben za opravljanje službe.

Družina zahtevala več kot milijardo dolarjev
Jacksonova 83-letna mati Katherine je namreč trdila, da je bil AEG Live malomaren pri najemu zdravnika in da je podjetje spregledalo več opozorilnih znamenj o pevčevem vse slabšem zdravju. V okviru civilne tožbe je od podjetja zahtevala več kot milijardo dolarjev odškodnine zase in njegove tri otroke. Na sodišču se je zvrstilo 58 prič, med njimi tudi Jacksonov sin Prince, njegova nekdanja žena Debbie Rowe in mati Katherine, ki je čustveno dejala, da je njen sin "ljubil vse ljudi, zato je najtežja stvar na svetu sedeti v dvorani in poslušati vse slabe stvari, ki so jih govorili o njem".

Odvetnik podjetja je pozdravil odločitev porote, ki jo je ta sprejela po treh dneh posvetovanj. Odločitev po besedah Marvina Putnama potrjuje, kar so trdili že od vsega začetka - "da, čeprav je bila smrt Michaela Jacksona strašna tragedija, zanjo ni odgovoren AEG Live".

Eden izmed odvetnikov Jacksonove družine Kevin Boyle je medtem izrazil razočaranje nad sodbo in ni izključil možnosti pritožbe.

Zdravnik kriv nenaklepnega uboja
Jackson je umrl 25. junija 2009 zaradi prevelikega odmerka pomirjeval, ki mu jih je predpisal Murray. Ta je bil leta 2011 obsojen zaradi nenaklepnega uboja. Prestaja štiriletno zaporno kazen, a naj bi po pričakovanjih zapustil zapor v prihodnjih tednih.

Kljub propadli tožbi pa glasbeni strokovnjaki napovedujejo, da bo primer dodobra zatresel glasbeno industrijo in način sklepanja dogovorov v njej. Organizatorji koncertov in zavarovalnice, ki stojijo za zvezdniki, naj bi namreč krepko spremenile pogoje in zaostrile določbe v pogodbah z velikimi glasbenimi imeni.