Angelina Jolie je izpolnila svojo obljubo in priskrbela nekaj beguncem streho nad glavo. Foto: EPA
Angelina Jolie je izpolnila svojo obljubo in priskrbela nekaj beguncem streho nad glavo. Foto: EPA
Angelina Jolie
Angelina Jolie je ambasadorka dobre volje. Foto: EPA

"Potem ko sem videla vse te ljudi in slišala njihove zgodbe, ne morem dovolj poudariti, da se je treba osredotočiti na dobrobit ogroženih," je na začetku aprila po obisku begunskega centra v bližini Goražda dejala vidno ganjena slavna igralka. Po poročanju tamkajšnjih medijev je Angelina držala besedo in po svojih močeh pomagala beguncem v BiH-u. Družine naj bi se v novo domovanje vselile septembra prihodnje leto.

Angelina kot svetnica
Med srečnimi begunci, ki bodo kmalu živeli v svojem domu, sta tudi 77-letna Lina in 73-letna Mara Babić, sestri, ki sta ju obiskala Angelina Jolie in Brad Pitt.

"Spomniva se tiste lepe deklice, bila je zelo prijazna, ko nas je obiskala med veliko nočjo. Rekla je, da ji je žal, da živimo tako, in nam obljubila, da nam bo priskrbela dom. Kdo bi rekel, da se bo to tudi uresničilo," je za srbski Press o Angelini hvaležno pripovedovala 'babica' Lina.

Nad novico je bil navdušen tudi vojni invalid Goran Marković, ki v begunskem centru v Rogatici živi že 15 let: "Ne morem verjeti, da bom končno imel svoj dom. Nam to predstavlja 'nedosanjane sanje' ... Lepotico bomo častili kot našo svetnico."

Igralka izkoristila veze in poznanstva
Slavna igralka je večino finančne pomoči dobila s svojim posredovanjem v ameriški vladi - iz državne blagajne naj bi Američani prispevali 620 tisoč ameriških dolarjev -, preostali znesek za izgradnjo domov za begunce pa bosta prispevali občina Rogatica in vlada Republike srbske.

"Igralka je najzaslužnejša za to lepo novico. Njena humanost je zbudila upanje ne samo pri beguncih v Rogatici, temveč tudi pri preostalih ljudeh," je izjavil minister Omer Branković, ki je dodal, da bi brez pomoči Angeline Jolie načrtovani projekt veliko težje uspešno izvedli.