'Olimpijske igre so moje sanje, glasba je moja služba,' je dejala Vanessa pred leti. Kapo dol za njeno predanost in vztrajnost. Foto: EPA
'Olimpijske igre so moje sanje, glasba je moja služba,' je dejala Vanessa pred leti. Kapo dol za njeno predanost in vztrajnost. Foto: EPA
Vanessa Mae
Oktobra 2011 je za velike denarje nastopila na rojstnodnevni zabavi čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, zaradi česar so jo močno kritizirali. Foto: EPA

35-letna britanska glasbenica, ki je pred leti polnila koncertne dvorane in bila vedno urejena od glave do pet, je bila že od otroških let navdušena smučarka. Kljub svetovni slavi je v njej vedno tlela želja, da bi se nekega dne lahko pomerila z najboljšimi svetovnimi smučarkami, ki osvajajo najvišja mesta v svetovnem pokalu.

V Smučarskem klubu Triglav iz Kranja, ki je pomagal pri organizaciji tekem, so z informacijami skopi, čeprav je smučarka večkrat trenirala na poligonih na Krvavcu in sodelovala tudi s slovenskimi trenerji. "Tekmovalka je večkrat koristila poligone na Krvavcu. Tukaj je bila v decembru in zdaj v januarju, a sama ni želela promocije. Mi njeno željo spoštujemo in vse informacije v tem primeru posredujejo njeni menedžerji v Londonu," pravijo v Kranju in dodajajo, da upajo, da se bo tekmovalka v Slovenijo še vračala.
Vir: STA

Uporablja priimek Vanakorn
Sredi leta 2010 je javnosti sporočila, da bo sledila svojim sanjam in da bo naslednji olimpijski ciklus posvetila izključno smučanju. Violino je odložila v kot in si na noge nataknila smuči. Takrat je dejala: "To so moje sanje, zato upam, da bodo ljudje razumeli, da želim iz sebe iztisniti svoj maksimum. Morala bom prekositi samo sebe že, če se bom želela uvrstiti na olimpijske igre v Sočiju. Standardi so zelo visoki, a odpravila se bom na to pot. Sem Britanka, a nobene možnosti nimam, da bi smučala za Veliko Britanijo. Ker je moj oče Tajec, bom na smučarskih tekmah tekmovala za tajsko državo, navdušena sem, da so me sprejeli."

Tako je leta 1978 rojena zvezdnica začela iz nič, trenirala in se udeleževala najrazličnejših tekem, na katerih je nabirala točke FIS. Ker je Soči že tik pred vrati, zahtevane kvote pa še ni dosegla, je konec tedna prišla tudi na Krvavec, kjer je sodelovala na štirih tekmah - dveh za točke FIS ter na tajskem državnem prvenstvu za člane in mladinke, ki so jih očitno organizirali posebej zanjo.

Prava "seniorka" med tekmicami
Izide tekem je objavila na spletni strani tudi Svetovna smučarska zveza (FIS), vidite jih lahko tukaj. Zanimivo, da se je Vanessa na vseh tekmah uvrstila na rep uvrščenih, a kljub temu je nabirala potrebne točke. Na mladinskem prvenstvu Tajske je bila kar 15 let in več starejša od tekmic (bila je sicer tudi edina Tajka v konkurenci), prehitele so jo tudi slovenske nadobudne smučarke.

A zvezdnica, ki na smučarskih tekmah nastopa kot Vanessa Vanakorn - tako se piše njen oče, bo kljub temu skoraj zagotovo nastopila na veleslalomu v Sočiju, torej bo (vsaj posredna) tekmica slovenske šampionke Tine Maze. O njenem uspehu je poročal tudi britanski BBC, ki je povzel izjavo njenenga menedžerja Gilesa Hollanda: "Videti je, da ji bo uspelo priti v Soči. Šlo je za las, a mislimo, da je zbrala dovolj točk." "Vanessa Mae se je neuradno kvalificirala na olimpijske igre," je dodal slovenski predstavnik tekem na Krvavcu Marko Rudolf.

Manj točk, kot imaš, boljši si
Kakšna so sploh pravila? Države, ki med 500 najboljšimi smučarji nimajo nobenega predstavnika, lahko na olimpijske igre pošljejo enega moškega in eno žensko, ki lahko tekmujeta v slalomu ali veleslalomu. A kandidat mora izpolniti še drugi pogoj - na petih uradnih tekmah mora zbrati v povprečju 140 točk ali manj - glede na lestvico namreč boljše uvrstitve prinašajo manj točk, torej obratno kot v svetovnem pokalu.