V Blue Valentine ves svoj igralski razpon pokažeta Ryan Gosling in Michelle Williams. Foto: Distributer
V Blue Valentine ves svoj igralski razpon pokažeta Ryan Gosling in Michelle Williams. Foto: Distributer
Kakšna bo končna verzija filma? Bodo ustvarjalci podlegli pritiskom ali bodo vztrajali pri svojem umetniškem izrazu in celovitosti filma takega, kot je?
Film spremlja zgodbo mladega para - od pravljičnih začetkov do realistično brutalnega konca. Foto: Distributer
Michelle Williams in Ryana Goslinga so vse stavnice uvrščale visoko na seznam oskarjevskih favoritov. Do novice o oznaki NC-17. Foto: W
Michelle Williams je ena najbolj hvaljenih ameriških mladih igralk. Oskarjevsko nominacijo si je priigrala s filmom Gora Brokeback, kjer je igrala ob boku svojega že pokojnega partnerja Heatha Ledgerja. Foto: IMDB
Kanadčan Ryan Gosling je po izletu v glasbene vode spet v prvi igralski ligi. Zdaj si ga za svoj novi film želi George Clooney. Foto: IMDB

Filmu Blue Valentine, sicer enemu od zgodnjih oskarjevskih favoritov, ob katerem filmski kritiki, ki so že imeli srečo videti ga, dobesedno orgazmirajo, so namreč prilepili zloglasno oznako NC-17.
Gre za najstrožjo oznako, ki pomeni, da si filma mlajši od 18 let ne morejo ogledati. Sploh. Za razliko od blažje oznake R, pri kateri si film lahko ogleda tudi mladina, a v spremstvu staršev.

In kaj je tako pohujšljivega na drami Blue Valentine? Zvezdnika neodvisnih filmov in kritiška ljubljenca Ryan Gosling (oskarjevska nominacija za Half Nelson) in Michelle Williams (oskarjevska nominacija za Goro Brokeback) v njem igrata zakonski par, film pa na zelo realističen način prikazuje propad na videz popolne zveze.
Sporen naj bi bil "zelo realističen" del. Precej pretresljivi in čustveno izčrpavajoči naj bi bili namreč seksualni prizori. Natančneje, EN seksualni prizor, v katerem Goslingov lik (očitno preveč prepričljivo celo za filmske standarde) svojo soprogo prisili v spolni odnos.
Po besedah tistih, ki so film videli, gre za prizor, ki ga je izredno težko gledati, da je bilo prizor težko tudi snemati, pa sta v nedavnem intervjuju za revijo W povedala tudi glavna igralca.
A kljub temu naj bi bil dotični prizor ključen za razumevanje razpadajoče zveze para in kot tak integralni del filma režiserja Dereka Cianfranca.
Omejena izdaja
A ameriški starši, ki de facto sestavljajo odbor za filmsko cenzuro MPAA, so mnenja, da javnost ni pripravljena na tako kruto soočenje z realnostjo. Vsaj ne v kinematografih. Oznaka NC-17 namreč filmom škodi bolj kot vsaka slaba kritika ali kak škandal, v katerega se morebiti zapletejo njegovi ustvarjalci.
Ne samo, da mladina (Gosling, zvezdnik solzave Beležnice, je med dekleti le precej priljubljen) filma ne more videti, film dobi tudi zelo omejeno distribucijo po kinematografih, njegove oskarjevske možnosti pa so močno okrnjene, če ne tudi popolnoma uničene.
V celotni filmski zgodovini je bil le en film s to oznako nominiran za zlati kipec - to je bila erotična drama Henry in June leta 1990. Pa še ta le za kamero.

Blue Valentine in njegova protagonista pa so bili takoj od prvega prikaza na filmskem festivalu v Sundanceu februarja letos izpostavljeni kot svojevrsten presežek filmske bere v 2010. Hvalospeve so mu peli tudi na projekcijah v Cannesu in v Torontu.
Tako ni čudno, da je osebje pri družbi Weinstein, ki stoji za filmom, v teh dneh v kriznem stanju, kot poroča Entertainment Weekly.
Pritožba ali cenzura
Ustvarjalcem in studiu tako zdaj ostajajo tri možnosti, kot piše Robot Celeb. Lahko prosijo MPAA za ponovno oceno. Če ostanejo z oznako NC-17, lahko znova zmontirajo film, tako da bi ustrezal blažji oznaki R (na DVD-izdaji bi lahko gledalci potem dobili originalno verzijo). Lahko pa tudi izdajo film brez oznake, saj družba Weinstein ni med MPAA-podpisniki.
A težava pri tem je prepričati kinematografe, da film predvajajo. Lahko pa tudi zagrizejo v grenko jabolko in pač izdajo film pod oznako NC-17. Navsezadnje je že samo zaradi vseh teh polemik film, ki ima za premierni datum napovedan 31. december, v zadnjih dneh prejel več pozornosti, kot bi se je lahko nadejal kateri koli drugi mali, neodvisni film.
Preveč čustven film?
A jedro problema ostaja arbitrarno podeljevanje oznak MPAA-ja oziroma cenzure umetnosti. V odboru namreč ne sedijo poznavalci filmske umetnosti, temveč navadni - za moralo svojih otrok zaskrbljeni ameriški starši. Ki jih očitno prav nič ne moti klanje v Žagah in podobno ali "šaljive" reference na sramne dlake v pitah in spermo v laseh.
Po poročanju Hollywooda.com nihče od kritikov in novinarjev, ki so film videli, ni znal razložiti, kaj naj bi bilo na Blue Valentine tako šokantnega, vulgarnega in seksualno eksplicitnega, da bi si zaslužil tako strogo oznako.
Golote skoraj ni, edino, kar bi znalo biti za gledalce nelagodno, je intenziteta igralskih predstav in s surovimi čustvi nabita zgodba filma, ki vas težko pusti ravnodušnega.
Kar pa naj bi bil navsezadnje sanjski cilj vsakega filmarja.
V spodnjem napovedniku morda dobite vpogled v "škodljivo" naravo filma Blue Valentine.

Kaja Sajovic