Nad delom peterice, ki je glasove oddala že popoldne, je bdel tudi notar. Foto: MMC RTV SLO
Nad delom peterice, ki je glasove oddala že popoldne, je bdel tudi notar. Foto: MMC RTV SLO
Anžej podpira vlogo strokovne komisije

Petčlansko komisijo sestavljajo pevec Anžej Dežan, ki je hkrati predsednik komisije, pevka Nuša Derenda, skladatelj Matjaž Vlašič, glasbena urednica na Radiu Slovenija Aida Kurtovič in glasbenik ter odgovorni urednik Razvedrilnega programa v 80. in na začetku 90. let Dušan Hren. To peterico je izbral organizator, torej RTV Slovenija. Omenjena zasedba ni čakala na konec finala Evrovizije, saj je ocenila nastop vseh 25 finalistov z druge generalke in glasove že do 17.00 oddala v zbirni center EBU-ja.

MMC se je tik za tem, ko so slovenski glasbeni strokovnjaki oddali glasove - polovico glasov posamezne države bo prispeval "televoting", polovica pa strokovna komisija -, pogovarjal z Anžejem Dežanom, ki so ga drugi člani kot najmlajšega izbrali za predsednika. "Ampak to le zato, ker pravila EBU-ja določajo, da mora imeti vsaka komisija svojega predsednika," je dejal.

"Naši glasovi bili zelo usklajeni"
Glasovi peterice so lahko razkriti šele po koncu tekmovanja, Anžej je podal le skupna opažanja: "Vsak član komisije je imel svoj sistem glasovanja, nekateri so takoj dajali številke, drugi so pesmi ocenjevali opisno. Na koncu, ko smo videli skupno tabelo, pa smo ugotovili, da smo bili zelo usklajeni, kar pomeni, da je ta glasbena struja do Evrosonga približno enako naravnana."

Glas komisije zagotavlja višjo kakovost
Ali meni, da bo letošnja vrnitev žirije vplivala na kakovost zmagovalne skladbe? "Upam, da. Sam sem velik zagovornik strokovne komisije, mislim, da je potrebna tako na Emi kot na Evroviziji. Glas komisije bo glas vseh tistih, ki ne dvignejo telefona in ne pokličejo prek televotinga. Hkrati se mi zdi, da mora biti pri stvari, ki jo vsi jemljemo tako resno, glas komisije znan in uslišan ter teh 50 odstotkov po mojem mnenju to zagotavlja."

Kakšna so bila njihova merila?
Po Dežanovem mnenju se njihova izbira ne bo veliko razlikovala od okusa ljudstva, vsaj pri tistih najvišjih točkah. "So pa določeni izvajalci, ki bi zagotovo dobili manj točk, če bi odločal samo televoting, s pomočjo komisije pa bodo segli mesto ali dve višje, saj smo mi upoštevali njihove vokalne sposobnosti, strukturo skladbe in njihov nastop." Dodal je, da so ocenjevali tri stvari: vizualno podobo oziroma performans, vokal in skladbo.

T. K./A. P.

Anžej podpira vlogo strokovne komisije