Francoski zakoni staršem ne omejujejo pravice izbire imena, dokler to ne škoduje interesom otroka. Foto: BoBo
Francoski zakoni staršem ne omejujejo pravice izbire imena, dokler to ne škoduje interesom otroka. Foto: BoBo

Iz tega vprašanja je zdaj v Franciji nastal sodni spor, saj se je par iz Toulousa avgusta razveselil rojstva sinčka, a zapletlo se je pri imenu zanj, saj uradniki na mestni upravni enoti niso hoteli priznati imena, za katerega sta se odločila - Džihad.

Beseda v arabščini sicer pomeni "boj" ali "trud", predvsem v smislu moralnega in verskega izboljšanja, uporablja pa se tudi v kontekstu svete vojne oziroma oboroženega boja za islam.

V preteklosti so se dečki v Franciji lahko imenovali Džihad, zdaj pa bo o dovoljenju za uporabo tega imena za novorojenčka presojalo sodišče. Francoski zakoni sicer staršem ne omejujejo pravice izbire imena, dokler to ne škoduje interesom otroka, poroča BBC.

Predlani se sodišče nekemu paru tako preprečilo, da bi hčerko poimenovala Nutella, češ da bi zaradi asociacije na znameniti čokoladno-lešnikov namaz zagotovo postala tarča posmeha. Sodnik je odločil, da ji bo namesto tega ime "le" Ella.

Leta 2013 pa je sodišče prisodilo mesec dni pogojne kazni in 2.000 evrov globe, saj je svojega triletnega sina Džihada v vrtec pripeljala v majici z napisom "Sem bomba" in "Džihad, rojen 11. septembra". Kazni sicer ni dobila zaradi fantkovega imena, ampak zaradi "majice z izzivalnim napisom", ki se je navezovala na teroristične napade v ZDA.