Na Bledu so izdelali že enajstmilijonto kremno rezino. Foto: MMC RTV SLO
Na Bledu so izdelali že enajstmilijonto kremno rezino. Foto: MMC RTV SLO
Bled
Na Bledu bo v soboto znova slavje. Foto: BoBo

Čeprav je sladico dandanes mogoče dobiti skorajda v vsaki slaščičarni in kavarni po Sloveniji, izvirne blejske kremne rezine po receptu slaščičarskega mojstra Ištvana Lukaševića iz leta 1953 izdelujejo le v slaščičarski delavnici blejskega hotela Park. Tam so te dni izdelali že 11 milijonov kremnih rezin, kar bodo prihodnjo soboto tudi proslavili.

Praznovanje se bo začelo 8. oktobra ob 16. ure dalje pred Restavracijo in kavarno Park. Slaščičarji hotela Park pa bodo ta dan izdelali simbolično enajstmilijonto kremno rezino, v katero bodo skrili drobno presenečenje. V tem času bodo kremne rezine na voljo po en evro, v Sava Hotelih Bled, ki ji je blagovno znamko Originalna blejska kremna rezina v preteklih letih uspelo zaščititi pri Uradu RS za intelektualno lastnino, pa bodo ves prihodek od prodaje namenili za brezplačno letovanje blejskih otrok iz socialno šibkih družin.

Ištvanov "čarobni" recept
Slaščičarski mojster Ištvan Lukašević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled, je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v enem izmed tamkajšnjih hotelov sestavil recept za danes znamenito blejsko kremno rezino.

Najprej je zamesil dobro masleno testo, ga sedemkrat prepognil in pustil počivati do naslednjega jutra, potem ga je spekel in ohladil. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov ter rumeno maso prevrnil na pečeno ploščo.

Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je razkošno potresel z mletim vaniljevim sladkorjem in ploščo razrezal na 35 kosov, velikih 7 x 7 centimetrov.