Tudi če pridete oblečeni, se vam lahko zgodi, da boste odšli slečeni. In seveda prekriti s košči zmečkanih paradižnikov. Foto: EPA
Tudi če pridete oblečeni, se vam lahko zgodi, da boste odšli slečeni. In seveda prekriti s košči zmečkanih paradižnikov. Foto: EPA
Tomatina
Velik balon v obliki paradižnika opozarja na to, kdo je kralj festivala. Foto: EPA

Zadnja sreda v avgustu je tudi letos prinesla vrhunec tradicionalnega festivala Tomatina - divje obmetavanje s paradižniki. Približno 40.000 udeležencev si je v samo eni uri v glavo zmetalo 110 ton paradižnika, tokrat že 64. zapored. Poročanje o festivalu Tomatina zadnja leta dviguje veliko prahu, saj se mnogi zgražajo zaradi potratnega uničevanja hrane, medtem ko po svetu vlada lakota. Pobrskali smo po spletu in našli podatek, da paradižniki prihajajo iz španske pokrajine Extremadura, kjer jih gojijo samo za potrebe tega festivala, zato so slabe kakovosti in neprimerni za uživanje v večjih količinah.

Nižji kakovostni razred paradižnikov pa udeležencev sploh ne moti in se z velikim veseljem valjajo po rdeči brozgi. Mnogi pridejo kar v opravi za na plažo - bosi, v samih kopalkah in s plavalnimi očali ali pa kar s potapljaško masko. Pametna odločitev, saj bi bila vsaka obleka odveč in bi sprijeta rdeča packarija pozneje predstavljala velik izziv za vsa pralna sredstva. Začetek in konec enournega boja označijo vodni topovi, ki jih nato uporabijo tudi za čiščenje ulic pa tudi obiskovalcev, čeprav se mnogi raje očedijo kar v bližnji reki.

Kdo bo priplezal do vrha?
La Tomatina je festival, ki traja cel teden in ima stvari, ki jih imajo tudi drugi festivali - glasbene nastope, parade, ognjemete in številne igre, med kateremi je najbolj priljubljeno plezanje po visokem drogu, na vrhu katerega je obešen velik kos šunke. A kaj, ko je drog tako lepo premazan z mastjo, da drsi kot le kaj!

Kriva sta vaška 'petelinčka'
O začetku festivala Tomatina kroži več različic, najpogostejša pa je ta, da ima korenine v sredini prejšnjega stoletja, ko naj bi se sprla dva vaščana in v jezi drug drugemu začela metati paradižnike v glavo. Njuno početje zdaj v Bunolu z največjim veseljem posnema na tisoče ljudi, nekaj utrinkov iz rdeče bitke si lahko ogledate tudi v spodnji fotogaleriji.