Cerkljanska laufarska družina ima 25 članov, med katerimi lahko govori le Ta star, vse druge maske pa morajo molčati. Foto: Organizator/RTV SLO
Cerkljanska laufarska družina ima 25 članov, med katerimi lahko govori le Ta star, vse druge maske pa morajo molčati. Foto: Organizator/RTV SLO
Kurentovanje
Prva prireditev v okviru kurentovanja, ki je povezana z etnografsko povorko, prikazom značilnih slovenskih pustnih likov in mask ter predajo oblasti med Čelanom in princem karnevala, plemenitim Bernardom Ptujskim, se bo začela 6. februarja. Foto: Organizator/RTV SLO
Coprnica Liza
Uršulin podmladek - coprnica Liza. Foto: Organizator/RTV SLO

V Cerknem pustovanja, ki so dolgo potekala po nenapisanih pravilih, ki so se z ustnim izročilom prenašala iz roda v rod, segajo v 13. oz. 14. stoletje. Predpustni čas se je pri njih začel že 10. januarja, ko so na ulice prišli prvi laufarji, Ta tierjasti. Prvi izmed članov laufarske družine koledujejo, nato pa jim vsako nedeljo vse do pusta, ki bo letos 16. februarja, sledijo drugi. Laufarji imajo v tem času še eno pomemebno delo - izdelovanje oblek za druge maske iz 25-članske laufarske družine.

Vsega je kriv Pust
Po tradiciji naj bi se (tako kot pri kurentih) pod masko laufarjev skrivali le polnoletni in samski fantje, vendar, kot pravijo v Cerknem, se pravila kršijo povsod. Tako so pod iz lesa izrezanimi in poslikanimi maskami (larfami) tudi poročeni moški in ženske. Glavni laufarski lik je Pust, ki ima obleko, pošito z mahom, v rokah pa nosi mlado smreko. Spremljajo ga Ta bršljanasti, Ta tirjesta, Ta star in Ta stara, Lamant, Ta ličnatn, Ta loparjev, Ta kožuhov, Ta krastov ... Skupaj 25 mask, ki Pusta na trgu v Cerknem na dolgo in široko krivijo za vse pomanjkljivosti v preteklem letu in ga na koncu obsodijo na smrt z drvarskim kladivom - batom.

Letos na Ptuju 50. kurentovanje
Letos pa bo še posebej veselo na Ptuju, kjer bodo praznovali 50. obletnico prvega kurentovanja. Prvo kurentovanje s sprevodom tradicionalnih pustnih mask je namreč potekalo na pustno nedeljo, 27. februarja 1960. Kot so sporočili organizatorji, bo kurentovanje na Ptuju, ki po besedah tamkajšnjega župana Štefana Čelana združuje karnevalski in etnografski del, potekalo od 6. do 16. februarja.

Po napovedih župana bo Ptuj v prihodnosti gostil največji svetovni etnofest in karnevalsko dogajanje nadgradil s strokovnimi in sejemskimi prireditvami (leta 2012 bo kurentovanje uvodni mestni dogodek tudi v okviru projekta Evropske prestolnice kulture). Letos pričakujejo še več nastopajočih, okoli 12.000, ki si jih bo po njihovih pričakovanjih ogledalo 250.000 obiskovalcev, na nedeljski mednarodni povorki pa pričakujejo okoli 70.000 ljudi iz Slovenije in tujine.

Cerknico bodo tudi letos zasedli Butalci
Med večjimi karnevali v Sloveniji pa ne gre pozabiti na cerkniškega, kjer v pustnem času "zavladajo" Butalci. Pustno rajanje se bo v Cerknici začelo s tradicionalnim žaganjem babe v četrtek, 11. februarja, sledijo pa butalski deželni zbor, otroška maškarada, osrednji dogodek - pustni karneval na pustno nedeljo, 14. februarja (ob tradicionalni uri "točno okoli 12.32") - in v sredo pokop pusta.

Butalci in druge tradicionalne cerkniške maske - polhi s hudičem, ščuka velikanka, hribci, butalski jež, coprniška pramater Uršula in druge - bodo kljub "kilavi zimi" dali vse od sebe, da jo preženejo. "Tradicija nekaj velja. Še zlasti butalska. Zato tudi letos vztrajamo. Če zima je ali je ni, mi jo bomo preganjali," so zapisali na svoji spletni strani.

V spodnji galeriji si lahko ogledate še nekaj fotografij tradicionalnih mask s pustovanj v Cerknem, na Ptuju in v Cerknici.