Ljubezen ne pozna meja ‒ Sphen in Magic. Foto: Reuters
Ljubezen ne pozna meja ‒ Sphen in Magic. Foto: Reuters

Samca vrste oslovski pingvin sta pozornost osebja v sydneyjskem živalskem vrtu Sea Life Aquarium pritegnila, ker sta ves čas racala skupaj in se skupaj tudi odpravljala na plavanje. Nato pa sta se začela med sezono parjenja obnašati natanko tako, kot se obnašajo heteroseksualni pingvinji pari – skupaj sta zbirala kamenčke za izdelavo gnezda.

Zaposleni v morskem živalskem vrtu so jima zato priskrbeli lažno jajce, in ko so ugotovili, da sta nalogi kos, so jima v skrb prepustili pravo jajce. Kot so pojasnili, se je homoseksualni pingvinji par očitno povezal, saj sta prepoznala značilne klice drug drugega. "Le pingvinoma, ki sta se povezala, uspe z značilnimi klici najti partnerja, če se ločita," je dejala oskrbnica Tish Hannan.

V nasprotju s sesalci pri pingvinih samci in samice prevzamejo enako odgovornost za naraščaj in si enakovredno porazdelijo starševske naloge. Ni neobičajno, da si par dveh samcev ali samic dvori in kaže druge znake, značilne za parjenje. A ker je v divjini le malo možnosti, da bi takšna ljubezen privedla do naraščaja, je običajno kratkega daha. Pingvini v takšni zvezi postanejo nezadovoljni in začnejo iskati drugega partnerja.

Bosta naslednje leto ponovila vajo?
"Ker smo Sphenu in Magicu dali možnost za potencialno uspešno sezono parjenja, se bosta prihodnje leto verjetno vrnila drug k drugemu,"
je še povedala Hannanova. Njunega mladička so zaposleni v živalskem vrtu za zdaj poimenovali Sphengic, uradno ime pa bo dobil čez nekaj tednov, ko bo znano, katerega spola je. Pri poimenovanju bodo za pomoč zaprosili javnost. Mladiček se je izvalil 19. oktobra in je ob izvalitvi tehtal 91 gramov.

To sicer ni prvič, da je istospolni par pingvinov v ujetništvu posvojil jajce. O podobnih primerih so namreč že poročali iz številnih drugih živalskih vrtov po svetu. Leta 2009 sta dva pingvinja samca, Z in Vielpunkt, v berlinskem živalskem vrtu izvalila in vzredila pingvinčka, ki sta ga njegova heteroseksualna starša zavrgla.

Pred njima so v živalskem vrtu v New Yorku pri poskusu parjenja pogosto opazili samca Roya in Sila. Nesrečnika sta nato skušala valiti na kamnu, zato so jima oskrbniki dali jajce, iz katerega se je nazadnje le izvalil pingvinček. Njun posvojeni naraščaj, samička z imenom Tango, si je, ko je odrasla, za partnerko izbrala drugo pingvinko.