Numerologi devetki kot pozitivne lastnosti pripisujejo pomen odpuščanja, sočutja in uspeha  ter aroganco in hinavstvo kot negativne. Foto: EPA
Numerologi devetki kot pozitivne lastnosti pripisujejo pomen odpuščanja, sočutja in uspeha ter aroganco in hinavstvo kot negativne. Foto: EPA
Mladoporočenci
V Kuala Lumpurju so se je zbralo več kot 200 parov, ki so dahnili usodni "da" na današnji dan. Foto: EPA

Čeprav simetrični datum ni nič kaj poseben, mu nekateri numerologi in zgodovinarji pripisujejo velik pomen. Za kulture, kjer velja številka devet za srečno, je danes dan slavja, medtem ko drugi vidijo ta niz številk kot svarilo.

Moderni numerologisti, ki delujejo zunaj znanstvene sfere, verjamejo, da lahko vsakemu številu od ena do devet pripišemo mitični pomen ali določene vibracije.

Druga najsrečnejša številka ...
Tako Kitajci kot Japonci gojijo močna čustva do te številke, ki pa so v popolnem nasprotju. Kot vemo, se je za Kitajce na dan odprtja zadnjih olimpijskih iger (08. 08. 08 ob 8. uri zvečer) ustavil čas, saj je praznovanje njihove srečne številke osem doseglo vrhunec. Naslednja številka, ki jo štejejo za srečno, pa je prav devetka, ki jo povezujejo z dolgim življenjem.

Tudi v zgodovini so kitajski vladarji pripisovali velik pomen številki devet, ki se je pojavljala v arhitekturi in na kraljevih oblačilih - pogosto v obliki devetih zmajev.

in hkrati prva nesrečna
V nasprotju z njimi vladarji iz države vzhajajočega sonca ne bi niti pogledali kosa oblačila, na katerem bi bilo všitih devet zmajev.

Na Japonskem je namreč beseda devet enakozvočnica besedi trpljenje in zato velja za nesrečno. Številni vraževerni Japonci gredo tako daleč, da se izogibajo hotelskim ali bolniškim sobam, ki imajo na vratih številko devet - seveda, če jo arhitekti že prej niso izločili iz sistema oštevilčevanja.

Dan za poroke
Iz številnih večjih mest na Kitajskem danes poročajo o rekordnih številih prijavljenih porok, kjer namerava več tisoč parov dahniti usodni "da". Pri tem upajo, da jim bo srečna kombinacija treh devetk v datumu prinesla srečo.