Prvi povabljenci so se začeli zbirati že okoli osme ure zjutraj. Foto: Reuters
Prvi povabljenci so se začeli zbirati že okoli osme ure zjutraj. Foto: Reuters
Poroka Williama in Kate
Za varnost skrbi več kot 5.000 policistov. Foto: Reuters
Poroka Williama in Kate, ljudje
Napetost na ulicah je dosegla vrhunec s sprevodom s kočijo. Foto: Reuters

"Na to poroko so povabljeni vse vodje diplomatskih misij, za katere Britanci pravijo, da imajo normalne diplomatske odnose. Med njimi tudi Slovenija," je za Radio Slovenija pojasnil Jarc.

Vabilo z natančnim opisom protokola in varnosti je Jarc prejel že pred časom. "Zanimiva je na primer obleka. Imenuje se jutranja - obleka za džentelmene, slovesna, seveda. Na kratko jo lahko opišem, da vsebuje kariraste hlače, telovnik, običajno rumenkaste barve, sivo kravato in suknjič, podoben fraku," je razložil Jarc in dodal, da so vabila zasebne narave ter da ne gre za državniški oziroma politični dogodek kot tak, zato ima britanska stran vso pravico povabiti, kogar želi.

Zaostreni nadzor
V središču Londona je poleg 8.000 novinarjev in članov tehničnega osebja več milijonov gledalcev. Gibanje v bližini katedrale, v kateri bo poroka, in buckinghamske palače je omejeno. Za varnost skrbi več kot 5.000 policistov.

Priprave pa so pospremili številni zapleti: grožnje muslimanskih skrajnežev s protesti v neposredni bližini kraja poroka in seznam povabljencev, ki se je zaradi razmer na Bližnjem vzhodu krčil. Britansko zunanje ministrstvo je preklicalo povabilo veleposlaniku Siriji v Londonu zaradi uboja številnih civilistov, ki so jih sile vlade v Siriji zagrešile v preteklih dneh. Na poroki pa ne bo niti bahrajnskega princa in njegovih štirih žena, kralja Svazija in veleposlanika Zimbabveja.

Za Američane uresničitev pravljice
Prve vrste obvarovanih ograj so bile zapolnjene že včeraj. Poleg zastav združenega kraljestva prevladujejo še kanadske in ameriške. Za Američane ne bo to danes nič drugega kot Disneyjeva pravljica, kjer se sanje uresničijo. Britanci in tisti iz razvitejših držav Commonwealtha menijo, da je največja in najstarejša monarhija na svetu s poroko navadnega dekleta in princa prišla v dobo modernosti, je komentirala za Radio Slovenija Nina Kojima.