Dubovina bo do starosti treh let uživala popolno svobodo. Foto: Kobilarna Lipica
Dubovina bo do starosti treh let uživala popolno svobodo. Foto: Kobilarna Lipica

Dubovina je črna, na čelu ima belo zvezdo. Kot so sporočili iz kobilarne, se je kmalu po rojstvu postavila na noge in začela piti materino mleko, zdaj pa že radovedno opazuje svet okoli sebe.

Žrebička bo skupaj z mamo prihodnje dni preživela v enem izmed porodnih boksov hlevov na Borjači, kjer na svet pridejo vsa lipiška žrebeta, nato pa se bo pridružila čredi malih žrebičkov in njihovih mater.

Mala črna žrebička Dubovina bo skupaj z drugimi lipiškimi žrebeti do starosti treh let in pol uživala popolno svobodo na lipiških pašnikih, nato se bo tudi zanjo začelo šolanje. Tako bi se čez štiri leta lahko pridružila čredi plemenskih kobil, ki jo označujejo za največjo dragocenost Lipice.

Mama novorojene žrebičke je plemenska kobila 345 Dubovina XXX, njen oče pa je plemenski žrebec 514 Conversano Gratiosa VIII, ki ga obiskovalci Kobilarne Lipica v času turistične sezone lahko občudujejo v predstavah.

Rojstvo predstavlja razlog za optimizem

Ob rojstvu žrebičke v Kobilarni Lipica izražajo upanje, da bodo lahko čim prej odprli vrata za obiskovalce.

Foto: Kobilarna Lipica
Foto: Kobilarna Lipica

Direktor Matej Oset je poudaril, da je rojstvo še en razlog za optimizem v kobilarni, kjer letos praznujejo 440-letnico, pred kratkim pa so se razveselili nominacije za vpis tradicije reje lipicancev na Unescov seznam.

"Letošnja prva žrebička prinaša in potrjuje optimizem in prepričanje, da so pred nami boljši in sončni časi, ko bomo v Lipici znova odprli vrata za obiskovalce," poudarja Oset.

Leta 2021 prenovljen Maestoso

Med drugim v Lipici pripravljajo vse potrebno, da bodo prihodnjo pomlad odprli vrata prenovljenega hotela Maestoso z bazenskim in kompleksom dobrega počutja.