V ZDA imajo zelo stroge zakone glede golote. Foto: AP
V ZDA imajo zelo stroge zakone glede golote. Foto: AP

Sodniki so s tremi glasovi za in dvema proti odločili, da zakon o nespodobnem razkrivanju, ki je v veljavi v tej zvezni državi, ne diskriminira glede na spol niti ne krši pravic žensk do svobode govora.

Trojica žensk se je v svoji pritožbi zagovarjala, da je zakon seksističen, saj v skladu z njim moški v ZDA lahko zahajajo na plaže zgoraj brez, ne pa tudi ženske.

Sodnica Anna Barbara Hantz Marconi je v obrazložitvi razsodbe zapisala, da se strinjajo z razsodbo na prvi stopnji in da so ugotovili, da odlok o javnem redu ne krši ustavne pravice obtoženk do enake zaščite ali svobode govora.

Sodnika James P. Bassett in Gary E. Hicks sta medtem v nasprotujočem si mnenju zapisala, da je odlok neustaven, ker obravnava moške in ženske različno.

Obtožena trojica Heidi Lilley, Kia Sinclair in Ginger Pierro je del mednarodne kampanje "Osvobodi bradavičko" (Free the Nipple), ki zagovarja pravico žensk do razkritega zgornjega dela. Ženske so aretirali leta 2016, potem ko so si slekle svoje modrčke na plaži v kraju Laconia in si jih niso hotele znova nadeti, ko so se obiskovalci plaže pritožili. Pierrova je zgoraj brez izvajala jogo, medtem ko sta se drugi dve sončili.

Zakon o nespodobnem razkrivanju, ki je v veljavi v Laconii, prepoveduje seks in goloto na javnih krajih, a pri tem še posebej izpostavlja ženske, saj prepoveduje "razkazovanje ženskih prsi s čimer koli manj od popolno neprosojne tkanine čez bradavice".

Mešani uspehi gibanja

Sodišče na prvi stopnji primera ni želelo ovreči, zato so se ženske obrnile na vrhovno sodišče New Hampshira.

"Izjemno smo razočarane nad razsodbo sodišča, da obravnava žensk in moških po drugačnih merilih ni spolna diskriminacija. Sodišče je dejansko dopustilo, da je zločin, če si ženska," je v izjavi za javnost dejal zagovornik trojice, Dan Hynes. "Ker ustava New Hampshira, ki prepoveduje spolno diskriminacijo, ni bila dovolj, da bi preprečila to neenako in krivično obravnavo, upamo, da stopi posredi zakonodajno telo New Hampshira in popravi to krivico z odpravo odloka, ki je v veljavi v Laconii."

Naslednji korak za obtoženke bi bilo lahko celo vrhovno sodišče ZDA.
Razsodba je še ena ovira za gibanje, ki je imelo mešan uspeh s podobnimi pobudami po drugih delih države. Zvezni sodnik je leta 2017 razsodil, da zakon o javni nespodobnosti v Misuriju ne krši ustave, ko ženskam prepoveduje razkazovati svoje bradavice, ne pa tudi moškim.

Tudi zvezno sodišče v San Franciscu je leta 2013 potrdilo prepoved golote v javnosti, je pa leta 2017 zvezni sodnik preprečil mestu Fort Collins v Koloradu, da bi to uveljavilo podoben zakon, češ da temelji na spolni diskriminaciji.