Zanimivo je, da se na seznam ni uvrstila najbolj znana božična pesem pri nas
Zanimivo je, da se na seznam ni uvrstila najbolj znana božična pesem pri nas "Sveta noč, blažena noč", ki je nastala leta 1818 in jo na božični dan pojejo po skoraj vsem krščanskem svetu. Foto: EPA

Decembrsko rajanje bo kmalu doseglo vrhunec. Še nekaj dni nas namreč loči do božiča, najbolj priljubljenega cerkvenega praznika med ljudmi, okoli katerega so se spletli številni običaji in verovanja. Nastalo je veliko zgodb, pripovedk, legend, še več upodobitev in pesmi.

V spodnji videogaleriji vam predstavljamo deset najboljših božičnih pesmi na podlagi raziskave, ki jo je naredila spletna stran AOL Radio Blog.

White Christmas na vrhu seznama
Prvo mesto zaseda pesem White Christmas v izvedbi Binga Crosbyja, ki je postala najbolje prodajana plošča vseh časov. Priljubljeno pesem, ki jo je leta 1940 napisal Irving Berlin, je Bing dve leti pozneje odpel v filmu Holiday Inn. Danes obstaja več kot 500 verzij omenjene pesmi.

Na drugem mestu se nahaja pesem Nata Kinga Cola, The Christmas Song, na tretje mesto pa se je zavihtela pesem Christmas Cannon v izvedbi Trans-Siberian Orchestra.

V pričakovanju snežink
Upamo, da vam je omenjeni seznam pričaral nekaj božičnega vzdušja, da bi bilo to popolno, manjka le še sneg, ki ga napovedujejo za prihodnji konec tedna. Kot v svoji pesmi prepeva osmouvrščeni Dean Martin: "Let it snow! Let It Snow, Let It Snow!"

1. Bing Crosby - White Christmas
2. Nat King Cole - The Christmas Song
3. Trans-Siberian Orchestra - Christmas Cannon Rock
4. Perry Como – It's Beginning to Look a Lot like Christmas
5. Frank Sinatra - Have Yourself a Merry Little Christmas
6. Andy Williams - It's the Most Wonderful Time of the Year
7. Brenda Lee - Rockin' Around the Christmas Tree
8. Dean Martin - Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
9. Nat King Cole - O Holy Night
10. Burl Ives - Have A Holly Jolly Christmas