Foto:
Foto:
Posebni pustni zakoni na Viru pri Domžalah

Pustna povorka, v kateri je tokrat nastopalo kar 36 tematskih skupin s približno 1.300 maskami, je po ulicah Vira krenila točno ob 14. uri in 23 sekund. Na čelu povorke se je v odprtem avtomobilu peljal pustni župan, ki že štirinajst dni vlada v virski pustni deželi, v kateri veljajo posebni pustni zakoni. Za županovim avtomobilom so peljali maskoto virskega karnevala - pustnega Strička, nato pa so se vrstile skupine pustnih šem iz vseh koncev Slovenije.

Čeprav so rdečo nit pustne povorke tokrat predstavljale skupine športnikov, ki se pripravljajo za naslednje olimpijske igre, se tudi letos niso mogli izogniti skupinam, ki so se norčevale iz zdajšnjih politikov in nekaterih njihovih odločitev, veliko pozornosti obiskovalcev pa so pritegnile tudi skupine tradicionalnih mask iz različnih koncev Slovenije, od nepogrešljivih kurentov, do škoromatov, šavrinskih cundrov in še vrste drugih zanimivih mask iz zakladnice naše kulturne dediščine. Povorka je svojo pot končala na virskem športnem igrišču, kjer se je začelo veselo pustno rajanje.

Na Viru bo živahno še do srede, ko bodo pokopali pusta, pustni župan na čelu virske pustne mafije pa bo ključe oblasti spet predal dozdajšnjemu domžalskemu županu, ki jim je pustil, kot je sam zatrdil, precej prazno občinsko blagajno. Virska pustna mafija trdi, da so blagajno spet napolnili in upajo, da bo taka tudi ostala - v nasprotnem primeru bodo prihodnje leto spet prevzeli oblast.

Posebni pustni zakoni na Viru pri Domžalah