Moranova je bila rojena 29. novembra leta 1899. Foto: EPA
Moranova je bila rojena 29. novembra leta 1899. Foto: EPA
Emma Morano
Emma Morano Foto: EPA

V mestu Verbania ob jezeru Maggiore v Severni Italiji bo danes še posebej veselo, saj se bodo z glasbo in plesom poklonili Moranovi, edini osebi na svetu, ki je živela v treh stoletjih. Na zabavi bodo ponudili vpogled v Emmino življenja.

Moranova je prejšnji teden prebolela bolezen, zdaj pa je pripravljena na slavje. Vsakomur, ki jo vpraša po zdravju, odgovori: "Mislim, da sem dobro, tudi zdravnik pravi tako."

Italijanski predsednik Sergio Matarella je častitljivo starost rojakinje označil za izjemen dosežek, njena občina pa je za popoldan pripravila muzikal in predstavitev knjige o Moranovi.

Uradno so jo imenovali za najstarejšo osebo na svetu maja letos, potem ko je umrla nekaj mesecev starejša Susannah Musatt Jones.

Tri jajca na dan
Ko so jo imenovali za najstarejšo osebo na svetu, je Moranova dejala, da je njen recept za dolgo življenje to, da poje tri surova jajca na dan. Tega se drži vse od 20. leta, ko so ji zdravniki to svetovali zaradi anemičnosti. Na njenem jedilniku se vsak dan znajdejo tudi testenine in mleto meso.

Poleg tega nekdanja kuharica, ki je delala tudi v tovarni, ni nikoli kadila, vino pa je pila v zmernih količinah. Kot je povedala, pa je odločilno na njeno dolgo življenje vplivala osvoboditev iz nesrečnega zakona - nasilnega moža je zapustila leta 1938, kmalu potem ko ji je umrl sedem mesecev star edinec. Kljub številnim snubcem se ni poročila, saj ni želela nadzora.