Presrečna zerbajdžanska pevca sta ob razglasitvi padla na kolena. Foto: EPA
Presrečna zerbajdžanska pevca sta ob razglasitvi padla na kolena. Foto: EPA
Evrovizija 2011, Azerbajdžan
Ell in Nikki sta si na nacionalnem izboru sprva stala nasproti. Foto: EPA
Evrovizija 2010, Azerbajdžan, Safura
Lani je Azerbajdžan stavil na 17-letno Safuro. Foto: EPA
Azerbajdžan
Azerbajdžan je država v razcvetu. Foto: EPA

Azerbajdžan je na tekmovanju za pesem Evrovizije debitiral šele leta 2008, a se nato vsako leto zavihtel med prvih deset, nikoli ni bil slabši kot osmi! Azerbajdžancem očitno ležijo dueti, saj so se od štirih evrovizijskih nastopov kar v treh predstavili z dvema združenima železoma v ognju.

Pred štirimi leti sta tako debitirala Elnur in Samir s pesmijo Day After Day ter svoji državi pripela osmo mesto. Naslednje leto sta za Azerbajdžan s pesmijo Always nastopila AySel in Arash (bolj znan po svoji uspešnici Boro Boro) ter končala na odličnem tretjem mestu. Lani so v boj poslali privlačno pevko Safuro, ki je bila z rosnimi 17 leti tudi najmlajša nastopajoča na izboru, pesem Drip Drop pa ji je prinesla peto mesto. V četrtem poskusu pa se je Azerbajdžancem nato uspelo uvrstiti na sam vrh - Ell in Nikki sta v soboto zvečer zmagala s pesmijo Running Scared ter Evrovizijo 2012 prinesla v Baku.

Z angleščino so jo najbolje odnesli
Azerbajdžanski predstavniki so vsako leto peli v angleščini, kar je očitno dober recept za zmago - v zgodovini Evrovizije je namreč kar 26-krat slavila pesem v angleškem jeziku, 14-krat je slavila francoščina (a nazadnje leta 1988), sledita nizozemščina (v letih 1957, 1959 in 1969) in hebrejščina (1978, 1979 in 1998) s po tremi zmagami. Dvakrat so bile srečne nemščina (1966 in 1982), španščina (1968 in 1969), italijanščina (1964 in 1990), norveščina (1985 in 1995) in švedščina (1984 in 1991), po eno zmago pa so si priborile danščina (1963), srbohrvaščina (1989) ter srbščina (2007).

Med letoma 1966 in 1973 ter 1977 in 1998 je sicer veljalo pravilo, da lahko predstavniki posameznih držav na Evroviziji pojejo samo v maternem jeziku. Največkrat je zmagala Irska, kar sedemkrat, vendar so si evrovizijsko krono nazadnje nadeli že pred 15 leti.

Original ali plagiat?
Letošnja zmagovalca 21-letni Ell in deset let starejša Nikki sta si na nacionalnem azerbajdžanskem izboru za pesem Evrovizije sicer stala nasproti, toda ker se žirija ni mogla odločiti, kdo izmed njiju je boljši, so jima predlagali, da pesem Running Scared v Düsseldorfu zapojeta v duetu. Po mnenju Evrope odlična odločitev, a nad srečo glasbenega dvojca, ki sta ob razglasitvi zmagovalca dobesedno padla na kolena, se že zgrinjajo temni oblaki. Svetovni splet so namreč že preplavila namigovanja, da je pesem Running Scared plagiat pesmi Last Goodbye, uspešnice britanske skupine Atomic Kitten iz leta 2002!

Sosedsko glasovanje je/ni sporno
Azerbajdžan sicer leži na Kavkazu, stisnjen med Kaspijsko morje, Rusijo, Gruzijo, Armenijo in Iran. Je približno štirikrat večji od Slovenije in ima devet milijonov prebivalcev. Azerbajdžanu je pri glasovanju koristil tudi "kavkaški lobij" oz. glasovi geografsko bližnjih držav - od Turkov so prav vsako leto dobili 12 točk, le nekaj manj točk so jim skupno namenili Ukrajinci, Rusi, Moldavijci in Belorusi, sami pa so največkrat glasovali za Ukrajino, Turčijo, Gruzijo, Rusijo ter Moldavijo.

Sosedsko glasovanje je na letošnjem evrovizijskem izboru poskrbelo za precej negodovanja v düsseldorfski areni - ob vsakem "geografskem in medsosedskem" podeljevanju 8, 10 in 12 točk so se v dvorani zaslišali glasni žvižgi ter protesti. Izražanje nasprotovanja proti zloglasni evrovizijski kuhinji? Ko so sosedje Avstrijci gostiteljem Nemcem podelili 12 točk, se občinstvo ni preveč pritoževalo ...