Zlati kipec ni izdelan iz gmote zlata, ampak je zagotovo vsaj en njegov del votel, je prepričan znanstvenik. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Zlati kipec ni izdelan iz gmote zlata, ampak je zagotovo vsaj en njegov del votel, je prepričan znanstvenik. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Pokal
Na zadnjem svetovnem prvenstvu so se pokala lahko dotikali reprezentanti Italije. Foto: Reuters

Martyn Poliakoff z univerze Nottingham je namreč izračunal, da bi bil pokal pretežek in ga zmagovalci ne bi mogli dvigniti v zrak, če bi bil v celoti izdelan iz zlata. Po njegovih izračunih bi morala 36 centimetrov visoka trofeja tehtati najmanj 70 kilogramov, zato domneva, da je (ves ali pa vsaj en del) znotraj votel.

Več o zgodovini najslavnejše lovorike na svetu lahko izveste tukaj.

Fifa ob tem zatrjuje, da je pokal še vedno isti kot leta 1974, ko so ga prvič predstavili in podelili, in da skupno tehta 6,175 kilograma. Zlati del, so pri Fifi še pojasnili za BBC, je izdelan iz skoraj petih kilogramov 18-karatnega masivnega zlata, poleg tega pa pokal obdajata še dve plasti poldragega kamna malahita.

Tehtati bi moral toliko kot odrasel človek
A Poliakoffa te trditve ne prepričajo - njegovo stališče, pravi, potrjuje tudi periodni sistem elementov. Zlato je namreč eden najtežjih in najgostejših elementov periodnega sistema, kar bi pomenilo, da bi pokal, ki v višino meri 36 centimetrov, "tehtal toliko kot precej velik odrasel človek". "Po mojih izračunih bi, če bi bil v resnici izdelan iz masivnega zlata, tehtal med 70 in 80 kilogrami," zatrjuje znanstvenik.

Profesor ob tem dopušča možnost, da so pri Fifi pokal razglasili za izdelek iz masivnega zlata zato, da bi poudarili, da "ni na primer narejen iz tanke plasti zlata, preostalo pa je jeklo". "Mislim - vem pa ne - da je verjetno krogla na vrhu, ki predstavlja svet, votla. Sicer si ne predstavljam, kako bi lahko ljudje z njim (pokalom, op. a.) mahali nad svojimi glavami. Poleg tega bi bilo to tudi veliko zapravljanje zlata," še meni kemik.

Znanstvenika nogomet ne zanima
Poliakoff ob tem še priznava, da ga sicer nogomet ne zanima preveč: "Ko je Anglija leta 1966 osvojila svetovni pokal, sem bil še najstnik in takrat nisem videl tekme. Pa tudi preostalih svetovnih prvenstev nisem spremljal. Morda si bom letos za spremembo ogledal kakšno tekmo."

Znameniti pokal, ki je marca obiskal tudi Slovenijo, je sicer Fifa prvič predstavila leta 1974, a ga nobena zmagovalna reprezentanca ni odnesla s seboj domov - zmagovalci namreč dobijo le zlate kopije, kipec pa hrani Fifa.