Mojmir Šiftar (sredina) med pripravo večerje v Bukarešti prejšnji mesec. Foto: Organizator
Mojmir Šiftar (sredina) med pripravo večerje v Bukarešti prejšnji mesec. Foto: Organizator

Šiftar, ki se mu je v prejšnjih dveh letih zmaga za las izmuznila, bo v igri za naslov tudi letos, pridružilo pa se mu bo še kar nekaj mladih nadobudnih slovenskih kuharskih mojstrov, pri čemer je pogoj, da še niso dopolnili 30 let.

Šiftar, vodja kuhinje v ljubljanskem Evergreenu (in nekdanji vodja kuhinje v Skipassu), je na gala večerji za okoli 100 ljudi kuhal s kolegoma Alessandrom Rapisardo (finalist Italije 2016) in Rodrigom Sandorjem (finalistom Vzhodne Evrope 2016), pri čemer je Italijan pripravil svojo različico rižote marinara, Madžar se je odločil za lososa v pinjencu s peso, Šiftar pa je meje (in ustaljene predstave) jedcev preizkušal s sladico ‒ govejo juho na sladki način.

Cristina Bowerman je poudarila pomen izkušenj iz tujine. Foto: Organizator
Cristina Bowerman je poudarila pomen izkušenj iz tujine. Foto: Organizator

Kot je povedal, ima "goveja župa" prav posebno mesto v slovenski kuhinji, s svojo sladico pa je želel poustvariti nostalgičen okus, ki ga bo miže prepoznal vsak.

S Šiftarjem je v Bukarešto odpotoval tudi Janez Bratovž iz restavracije JB in bo mentor mladim kuharjem.

Letos bo sicer potekal že četrti natečaj za mladega kuharskega mojstra, pri čemer Slovenci spadamo pod Italijo in Jugovzhodno Evropo.

Ustvariti mrežo za mlade kuharje

Cilj dogodka v Bukarešti ni bila zgolj predstavitev novega formata tekmovanja, ampak predvsem poudariti, kako pomembno je negovati mlade kuharske talente, jih usmerjati in jim pokazati, da nič ni nemogoče. Hkrati je to tudi izjemna priložnost za vse mlade, da kuhajo z ramo ob rami z nekaterimi največjimi kuharskimi mojstri sveta, ki jih morda sicer nikdar ne bi imeli možnosti spoznati.

"San Pellegrino manjša svet," je bilo slišati na predstavitvi, kar je res ‒ tovrstna tekmovanja so odlična priložnost, da na različnih koncih, v tem primeru Evrope, kuhaš za odlične uveljavljene kuharje in se z vrstniki povežeš v kuharsko skupnost, v kateri poleg tekmovalnosti vlada tudi veliko kolegialnosti in se tkejo trdne prijateljske vezi.

Šiftarjeva sladka različica goveje juhe: skupaj z mesom, peteršiljem, korenčkom in samo jušno osnovo. Foto: Organizator
Šiftarjeva sladka različica goveje juhe: skupaj z mesom, peteršiljem, korenčkom in samo jušno osnovo. Foto: Organizator

Ena takih uveljavljenih imen v svetu kulinarike je tudi Cristina Bowerman, ki v Rimu vodi z Michelinovo zvezdico ovenčano restavracijo Glass Hostaria in je tudi ena redkih žensk, ki se ji je v tem poslu uspelo povzpeti visoko.

Bowermanova, ki je kot mlada kuharica kar nekaj let preživela v ZDA, je udeležencem razprave na srce položila predvsem, kako pomembno je, da mlade pošljejo v tujino, da delajo in živijo tam ter spoznajo drugačnost ‒ ne le, kar se tiče hrane, ampak tudi kulture, saj jim to dá neprecenljive izkušnje in svetovni nazor. Napotek, ki bi prišel prav tudi slovenskim kuharjem, ki morda včasih ne pokažejo dovolj poguma pri stažih v tujini.

Nekaj dobrih nasvetov je mladim kuharjem dal tudi romunski zvezdniški kuhar Adi Hadean, TV-osebnost in lastnik več restavracij po Bukarešti. "Ne razmišljati o michelinkah, kuhaj zase, za svojo srečo, odkrij svoj okus, dvorane slavnih so samo za redke izbrance," je dejal Hadean. Je pa res, da je ob tem dodal tudi, da če hočeš biti dober chef, "moraš biti malce moten v glavi".

Prijave za San Pellegrinovega mladega kuharja so na njihovi spletni strani odprte še do 30. aprila, finale pa bo prihodnje leto v Milanu.