Narendra Modi. Foto: Reuters
Narendra Modi. Foto: Reuters

15. avgusta lani je Indija zaznamovala 75 let neodvisnosti od britanske kolonialne vladavine in dobre tri mesece kasneje je z močnim predsednikom vlade Narendro Modijem prevzela predsedovanje skupini G20. Odmevno srečanje voditeljev skupine 20 gospodarsko najmočnejših držav sveta je Indija gostila na začetku letošnjega septembra in gostitelj Modi ni skrival načrtov, da na srečanju velesila okrepi svojo vlogo v mednarodni skupnosti in na mednarodnem diplomatskem parketu.

Načrti Narendre Modija, ki s stranko BJP zadnjih devet let v rokah drži vajeti orjaške države, so povezani z gospodarskim vzponom Indije in s krepitvijo hindujske identitete države. Po napovedih Mednarodnega denarnega sklada bo Indija do konca desetletja na lestvici gospodarsko najmočnejših držav prehitela Nemčijo in Japonsko in se bo s sedanjega petega mesta povzpela na tretje. A pod površjem besed, številk in načrtov o vzponu brbotajo nemiri.

Spomladi prihodnje leto bodo v državi z največ prebivalci na svetu parlamentarne volitve in Narendra Modi z vladajočo stranko jezdi na plečih hindujskega nacionalizma. Predvolilna kampanja je že zdaj burna in prežeta z nasiljem. V državi z izjemno paleto raznolikosti govorijo skoraj 800 jezikov, velika večina prebivalcev je hindujcev, skoraj 15 odstotkov je muslimanov, dobra dva odstotka kristjanov.

Tokratni gost oddaje Globus, indijski politični analitik in predavatelj na ameriški univerzi Yale Sushant Singh je kritičen do vladavine Narendre Modija. V svojem članku za revijo Foreign Affairs je na začetku septembra tik pred srečanjem voditeljev skupine G20 zapisal: "Osrednji ideološki projekt predsednika vlade je ustvarjanje hindujske nacionalistične države, v kateri so tisti, ki niso hindujci, drugorazredni državljani."

Singh je tudi v pogovoru za TV Slovenija opozoril na nevarnost hindujskega nacionalizma. "V Indiji povzroča težave. V Kašmirju, kjer pretežno živijo muslimani, že devet let ni bilo volitev. Napetosti so v Manipurju, kjer je krščanska manjšina tarča napadov. Na površje prihajajo napetosti med prebivalci, ki govorijo različne jezike, pripadajo različnim veram in etničnim skupnostim ... In vse te številne napetosti v tem trenutki Indijo trgajo na koščke. Za to je kriva politika, ki jo vodi premier Modi."

Leta 2047 bo Indija praznovala 100 let neodvisnosti in premier Modi napoveduje, da bo do takrat postala razvita država. "Če bo Indija spremenila svojo politiko, razpolaga z velikim potencialom," meni Singh. "Osredotočiti se mora na javni šolstvo in zdravstvo in vsem v državi omogočiti višje standarde. Indija ima veliko potenciala za vzpon in lahko postane res velika velesila. A če se bo nadaljevala sedanja politika, Indija leta 2047 ne bo velesila, ki bi uspešno tekmovala s sosednjo Kitajsko."