Javier Milei. Foto: AP
Javier Milei. Foto: AP

In prepričala dovolj argentinskih volivcev, da je Milei v drugem krogu argentinskih predsedniških volitev s skoraj 56 odstotki glasov premagal gospodarskega ministra Sergia Masso.

Izvolitev 53-letnega ekonomista, pisca knjig in medijskega vplivneža analitiki opisujejo kot politični potres v Argentini, ki jo pesti silovita in globoka gospodarska kriza.

Javier Milei še pred svojo nedeljsko prisego, ko bo prevzel vodenje 45-milijonske države, dviga prah v Latinski Ameriki; po njegovi napovedi, da Argentina ne bo poslovala z diktatorji in komunisti in da bo odpoklicala svojega veleposlanika v Nikaragvi, je omenjena država ta teden že odpoklicala svojega veleposlanika v Buenos Airesu.

O Argentini nocoj v Globusu

Argentinski volivci so za novega predsednika države prepričljivo izvolili populista in desničarskega libertarca Javierja Mileia, ki je na predvolilnih shodih nastopal z vključeno motorno žago. Novi argentinski predsednik je napovedal korenite spremembe v državi, med drugim bi nacionalno valuto zamenjal z ameriškim dolarjem. Med prvimi sta mu čestitala nekdanji ameriški in brazilski predsednik, s katerima ga mnogi primerjajo. Kaj sprememba na čelu Argentine pomeni za razmerja sil v Latinski Ameriki? Več v Globusu na TV Slovenija 1 ob 21.30

Predsednik Nikaragve Daniel Ortega je Javierju Mileiu takoj po prepričljivi izvolitvi čestital, a je le nekaj dni pred inavguracijo novega argentinskega predsednika iz največje države v Srednji Ameriki prišla odločitev o odpoklicu veleposlanika. V Managui pravijo, da so se za ta pomenljivi diplomatski ukrep odločili kot odziv na številne izjave novega argentinskega vodstva.

Javier Milei bo v nedeljo prevzel oblast nad največjim gospodarstvom v Južni Ameriki, ki po letih korupcije, nestabilnosti na finančnih trgih in navsezadnje tudi posledic podnebnih sprememb, ki so opustošile argentinsko kmetijstvo, životari.

Svoje so prispevale tudi nestabilne razmere na svetovnem trgu hrane in posledice vojne v Ukrajini, ki je zamajala svetovni energetski trg. Okoli 40 odstotkov Argentincev živi pod pragom revščine, letos je letna inflacija v Argentini prvič po treh desetletjih presegla vrtoglavih 100 odstotkov.

"Razmere v Argentini so kritične," je Milei dejal ob svoji izvolitvi. "Država potrebuje drastične spremembe in ni prostora za postopnost ali za mlačne ukrepe."

"V državi vlada kaos"

Argentinski sociolog in politolog Marcos Novaro, ki gostuje v tokratnem Globusu, poudarja, da bo največji izziv za Mileia, ki je pred volitvami uspešno nagovoril izredno veliko mladih volivcev, obvladovanje razmer v Argentini, saj kot pravi Novaro, "v državi vlada kaos".

V takšnih kaotičnih in nepredvidljivih razmerah je bil Javier Milei zaradi številnih obljub, tudi denimo o privatizaciji državnih argentinskih podjetij – najprej energetskih, 19. novembra v drugem krogu predsedniških volitev izvoljen – takoj po izvolitvi mu je čestital tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in napovedal, da bo Milei Argentino spet naredil veliko.

Javier Milei. Foto: EPA
Javier Milei. Foto: EPA

Na nedeljsko inavguracijo je Milei nekdanjega ameriškega predsednika sicer povabil, a Trump svoje udeležbe na predsedniški prisegi še ni potrdil. To velja tudi za brazilskega predsednika Lulo da Silvo. Zagotovo pa bo na nedeljski slovesnosti v Buenos Airesu nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je politični "brat" novega argentinskega predsednika.

Iz Mileievega kroga že prihajajo napovedi, da se Argentina pod njegovim vodstvom ne bo pridružila skupini BRICS, v katero je bila letos povabljena še s petimi drugimi državami. V predvolilni kampanji je Milei glasno kritiziral Kitajsko, Rusijo in Brazilijo, a te kritike so bile namenjene predvsem domači politični javnosti.

Nezadovoljstvo z vladami po vsej Latinski Ameriki

Brazilski predsednik Lula da Silva je na nedeljsko inavguracijo sicer povabljen, a udeležbe še ni potrdil, je pa vabilo prejel v obliki osebnega pisma novega argentinskega predsednika, ki ga je v Brazilijo v nedeljo prinesla Mileieva svetovalka za zunanjo politiko in najverjetnejša nova argentinska zunanja ministrica Diana Mondino.

"Brazilija in Kitajska sta največji trgovski partnerici Argentine, in to se z Mileiem na oblasti verjetno ne bo spremenilo," pravi gostja Globusa Victoria Murillo, argentinska politologinja in direktorica Inštituta za latinskoameriške študije na ameriški univerzi Columbia. Murillo še dodaja, da je v vsej Latinski Ameriki opaziti nezadovoljstvo z vladami in uveljavljenimi strankami, zato se lahko argentinski scenarij ponovi še kje drugje.

Vsekakor Mileia kljub viharnim obljubam in energičnimi javnimi nastopi, s katerimi je prepričal Argentince, čaka težko vladanje. Podpore v argentinskem dvodomnem kongresu nima, v njegovi vladi so večinoma politični novinci. Tega se očitno zaveda tudi Milei.

"Do zdaj smo videli, da je Milei skušal ublažiti nekatere svoje napovedi, da bi bile bolj po volji večine poslancev, po drugi strani pa je skušal tudi zbližati predstavnike različnih strank. Vsekakor bomo kmalu videli, kako uspešen bo pri sprejemanju proračuna in zakonov za napovedane reforme," poudarja Marcos Novaro.

Javier Milei bo v nedeljo začel štiriletni predsedniški mandat, dan zatem naj bi novi argentinski predsednik, kot je napovedal v enem svojih zadnjih intervjujev pred inavguracijo, že sklical izredno zasedanje argentinskega kongresa.

Oddaja Globus: Sprememba v Latinski Ameriki