Donald Trump. Foto: Reuters
Donald Trump. Foto: Reuters

V Globusu o tem, kakšna bo ameriška predvolilna kampanja v prihodnjih mesecih in kako bodo Trumpove sodne težave vplivale na predvolilno kampanjo ter razpoloženje ameriških volivcev.

Volitve, ki bodo čez leto dni, številni vidijo kot najprelomnejše do zdaj, je ta konec tedna v analizi v časopisu Washington Post zapisal izkušeni politični novinar Dan Balz. "Očitno je najverjetnejši scenarij ponovna tekma med Bidnom in Trumpom, in to je napoved, ki navdušuje le malo Američanov."

Da bo predvolilna tekma v znamenju Donalda Trumpa, ki je prvi nekdanji ameriški predsednik s kazensko ovadbo, meni gost tokratne oddaje Globus Brian Brox, strokovnjak za volilne kampanje na Univerzi Tulane: "Republikanska stranka je razdeljena med tiste, ki so bliže politični sredini, in tiste, ki podpirajo Trumpa in verjamejo, da nekatere vladne strukture vodijo gonjo proti njemu. To trenje med obema deloma stranke je zelo vidno in še posebej je na plan privrelo ob zadnjih volitvah predsednika predstavniškega doma kongresa. Mislim, da bi številni republikanski volivci želeli drugega kandidata za predsednika, a bodo na koncu vseeno podprli Trumpa, če bo kandidat republikanske stranke. V tem trenutku kaže, da bo."

Amerika je notranjepolitično globoko razklana, politična krajina je nepredvidljiva, to dokazujejo tudi izidi zadnjih nekaj volitev članov predstavniškega doma kongresa, kjer se iz volitev v volitve spreminjajo razmerja moči. V Belo hišo se je januarja 2017 po dveh mandatih predsednika Baracka Obame vselil republikanec Donald Trump.

Po enem mandatu v Beli hiši je Donald Trump novembra leta 2020 volitve, katerih izida ne prizna, izgubil proti Joeju Bidnu; ta je bil pod Barackom Obamo osem let podpredsednik ZDA. Zdaj se Joe Biden poteguje za nov predsedniški mandat, ki ga bo, če bo novembra prihodnje leto prepričal dovolj volivcev, končal s 86 leti. Če bo prihodnje leto zmagal Donald Trump, bo ob koncu svojega drugega mandata v Beli hiši star 82 let, bitko za republikansko nominacijo pa bije pod plazom obtožnic. Zanj so najnevarnejši kazenski postopki z obtožnicami o poskusih sprevračanja volilnih izidov leta 2020.

"Trumpa zdaj bremeni 91 obtožnic in zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da več kot 60 odstotkov vprašanih želi sodne postopke pod streho še pred volitvami. Če se bo to res zgodilo, še ne vemo. Zbiranje denarja med republikanskimi donatorji je bilo uspešno. Obtožnice so Trumpu pravzaprav pomagale," meni Sara Rinfret, profesorica politologije na Univerzi Severne Arizone.

Kaj še lahko spremeni tok predvolilne kampanje v prihodnjih mesecih? "Nepredvidljivi dejavniki, recimo v zunanji politiki, ali pa udarec na ameriško ekonomijo lahko spremenijo tok predvolilne kampanje," pravi Brox. "A kot zdaj vidimo stvari, bo razprava med kampanjo na eni strani povezana z očitki republikancev na račun Bidnove administracije. Na drugi strani vlada strah pred kaosom morebitnega novega Trumpovega mandata in novimi napadi na institucije demokracije. Država je razdeljena in najverjetneje bo volitve odločilo to, kateri od kandidatov bo prepričal več volivcev, da 5. novembra prihodnje leto ne bodo ostali doma, pač pa bodo odšli na volišče in oddali svoj glas. In to bo odločilo volitve z izidom, ki bo zagotovo zelo tesen."

Globus o ameriški predvolilni kampanji:

Ameriško predvolilno leto