Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Vojni med Hamasom in Izraelom in vojni v Ukrajini smo v letošnjem letu posvetili največ naših oddaj Globus, in to se verjetno ne bo spremenilo niti v letu, ki je pred nami. Vojna v Ukrajini bo konec februarja vstopila v tretje leto, Rusija zdaj nadzoruje približno 17 odstotkov ozemlja ukrajinske države. Na torkovem srečanju ruskega vojaškega vodstva je ruski predsednik Vladimir Putin sicer dejal, da se je Rusija s Kijevom, ZDA in Evropo pripravljena pogovarjati o prihodnosti Ukrajine, vendar bo pri tem branila svoje nacionalne interese.

Ukrajinske raziskave javnega mnenja – tako zahodne agencije – kažejo, da več kot 70 odstotkov Ukrajincev verjame, da bo po ukrajinski zmagi Ukrajina taka, kot je bila leta 1991 – in da bo vključevala tudi Krimski polotok in Doneški bazen. A res je tudi, da je država čedalje bolj utrujena od vojne. Dvakrat smo se letos v Globusu v razmerah v Ukrajini pogovarjali s sodelavko ukrajinske humanitarne organizacije Caritas-Spes Miro Milavec, ki vse mesece vojne vztraja v Ukrajini. "Ne morem reči, da se razmere v državi izboljšujejo, čeprav je tako videti, ker smo se prilagodili tem vojnim razmeram," je dejala v zadnji oddaji Globus v letu 2023.

Od 7. oktobra, ko so pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas napadli Izrael in se je razvnela silovita vojna med palestinskim skrajnim gibanjem in izraelskimi silami, je vojna v Ukrajini v senci vojne na Bližnjem vzhodu, svetovna javnost pa spremlja strahovito trpljenje civilnega prebivalstva v oblegani Gazi. Po zadnjih podatkih, ki so jih posredovale palestinske oblasti, je bilo v tej vojni ubitih okoli 20 tisoč Palestincev, med njimi skoraj 8000 otrok, več kot 50 tisoč ljudi je bilo ranjenih, Hamas pa v Gazi še vedno zadržuje okoli 130 talcev. Zaradi številnih smrtnih žrtev med civilisti in nečloveških razmer, v katerih živi 2 milijona prebivalcev Gaze, do katerih prispe le malo pomoči in životarijo z omejenim dostopom do pitne vode, hrane in zdravil, se je podpora mednarodne skupnosti Izraelu v zadnjih tednih skrhala. Vojna pa je vstopila v 11. teden.

Naša sogovornica v oddaji, ki smo jo pripravili ob začetku vojne, je bila novinarka Nur Svirki; z družino živi v Gazi in z njo smo vzpostavili videopovezavo. Zdaj je v Rafi v južnem delu Gaze, med vojno je bila dvakrat evakuirana. V pogovoru desetega oktobra, torej tri dni po začetku vojne, je na naše vprašanje o podpori Palestincev Hamasu rekla, da ne gre za palestinsko podporo Hamasu, pač pa za njihovo pravico do življenja ter branjenje dostojanstva in ozemlja. "Od zasedbe palestinskega ozemlja se bojujemo za pravice. Branimo pravico do življenja na svojem ozemlju," je še dejala za Globus. 10. oktobra so bile povezave dovolj dobre, da smo lahko z novinarko Nur Svirki vzpostavili videopovezavo. Že novembra to ni bilo več mogoče. Ob koncu leta so komunikacijske zveze z Gazo in našo sogovornico pičle.

Tik pred vrati je slovensko članstvo v Varnostnem svetu

Prav vojna v Gazi in v Ukrajini bosta zaznamovali prvi del mandata Slovenije, ki je bila junija na glasovanju v Generalni skupščini Združenih narodov s 153 glasovi podpore prepričljivo izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta. Slovenski poti v Varnostni svet – drugi, odkar je Slovenija samostojna – smo letos v oddaji Globus namenjali veliko pozornost. Tudi obljubam o reformi Svetovne organizacije in predvsem Varnostnega sveta, ki je eden od petih glavnih organov svetovne organizacije. S petimi stalnimi članicami, zmagovalkami druge svetovne vojne, ki imajo pravico veta, in z 10 nestalnimi članicami, med katerimi bo v mandatnem obdobju 2024 in 2025 tudi naša država, je Varnostni svet, ki naj bi bedel nad mirom in varnostjo v svetu, predvsem ostanek preteklosti in povojne ureditve, ki jo je čas, preprosto, povozil.

Teme, ki smo jih v Globusu obravnavali v letu 2023, bodo tudi teme leta 2024. Vojne, katastrofe, ki so posledica podnebnih sprememb, vzpon umetne inteligence in strah, ki ga vzbuja, dogajanje v Varnostnem svetu in slovenska vloga v njem, vse to bodo tudi teme leta 2024. V prihajajočem letu nas čakajo tudi ruske, ameriške in evropske volitve. Izidi vseh teh volitev bodo vplivali na svetovno dogajanje in krojili tudi mednarodni položaj naše države.

Globus: Vrtenje Globusa v letu 2023