Polnjena repa na planinskem repniku s pocvrto slanino
Krepko zimsko kosilo
Objavljeno: 5. december 2017 ob 12:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Na repnik položimo pečene repe in postrežemo. Foto: TV Slovenija

Sestavine (za polnjeno repo): 2 okrogli repi z listi, ½ čajne žličke soli, 70 ml kisle smetane, 100 g mladega, slanega kravjega sira, 20 g krušnih drobtin, 20 g masla, ščepec kajenskega popra, čajna žlička mlete rdeče paprike.

Repi odrežemo liste, lepe liste operemo in sesekljamo. Repo olupimo, operemo, jo damo v osoljeno vrelo vodo in jo pokrito na zmernem ognju kuhamo približno 40 minut. Medtem namastimo globlji pekač in vklopimo pečico na 180 stopinj Celzija. Posebej v skledi zmešamo nadrobljen sir s smetano, drobtinami, kajenskim poprom in sesekljanim repnim listjem.

Več receptov na dobrojutro.rtvslo.si.


Ko je repa kuhana, jo odcedimo, počakamo, da se malo ohladi in z ostrim nožem izrežemo 2/3 sredice. Polovico izrezane sredice drobno sesekljamo in primešamo siru in smetani. Izdolbene repe postavimo v namaščen pekač in napolnimo z nadevom tako, da nekaj nadeva gleda ven. Na vrh nadeva položimo košček masla in potresemo z mleto papriko. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo 10—12 minut.

Medtem ko se repe pečejo, pripravimo repnik in na hitro popečemo šest rezin na tanko narezane slanine.

Sestavine za repnik: velika pest sesekljanih repnih listov, 2 stroka česna, 2 žlici masla, kajenski poper, sol, 2 dcl sladke smetane za kuhanje.

Repne liste očistimo, operemo in izrežemo veliko žilo. Dodamo česen in vse skupaj na drobno sesekljamo. V ponvi razpustimo maslo, dodamo sesekljane repne liste, posolimo, popopramo in na hitro prepražimo. Na koncu dodamo še sladko smetano.

Na krožnik prelijemo repnik in nanj položimo pečene, polnjene repe in dodamo koščke popečene slanine.

Oddaja Dobro jutro (recept Marije Petrovčič)
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.