Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 32 glasov Ocenite to novico!
Ana Roš je nedavno uspešno izpeljala prvo sezono Umetnosti revne kuhinje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vabilo na edinstveni večer. Foto: Organizator

Dodaj v

Ameriška invazija na kobariško Hišo Franko

Matthew Rudofker pri Ani Roš
12. julij 2013 ob 09:10
Kobarid - MMC RTV SLO

V torek bo prva dama slovenske vrhunske kulinarike Ana Roš v svoji Hiši Franko gostila visoke goste iz ZDA - iz newyorške restavracije Momofuku Ssäm bar prihaja namreč v goste kuharski mojster Matthew Rudofker.

Rudofker bo prvi sodeloval na premiernem večeru iz serije "Four hands dinner" (Večerja štirih rok), ki jo v torek začenja ambiciozna in hiperaktivna Roševa.

Večerja, sestavljena iz desetih hodov in s slovenskimi organskimi vini, bo temeljila na krajevnih surovinah pokrajine ter osebnem pogledu Roševe in Rudofkerja na t. i. "terroir" kulinariko.

Hiša Franko stoji na idilični lokaciji nedaleč od Kobarida, italijanske meje in vinogradov, v katerih pridelujejo odlična vina, tako da je kot nalašč za razvijanje koncepta "lokalnega".

V Hiši Franko sicr za jedačo skrbi Ana, ki se je kot edina ženska dodobra uveljavila tudi v mednarodnem projektu Cook It Raw, za vino pa njen soprog Valter Kramar.

Redno na seznamu najboljših
In zakaj ravno Momofuku? "V Ssäm baru sem jedla približno pred leto dni nazaj in oba z Valterjem sva bila v gastro-ekstazi," je na Facebooku zapisala Roševa, ki je letos že uspešno izpeljala projekt večerov Revne kuhinje v Gostilni na Gradu, o katerem smo poročali tudi na naših straneh.

Ssäm bar je sicer ena od podružnic verige Momofuku, ki jo je ustanovil korejsko-ameriški kuharski mojster David Chang. Od kar se je Ssäm na manhattanski Drugi aveniji odprl leta 2006, se je kar štirikrat uvrstil na San Pellegrinov seznam 50 najboljših restavracij sveta.

Cena večerje je 100 evrov.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
gantart
# 12.07.2013 ob 11:08
cena večerje = 100 EUR - je še kaj prosto???
luckylucke
# 12.07.2013 ob 11:51
100 evrov v taki revstavraciji se mi ne zdi pretirano.
Ko sva z ženo hodila naokrog zaradi organizacije poroke, sva ugotovila, da bi rad vsak bizgec za slow food kasiral 50 evrov na osebo.
deykoo
# 12.07.2013 ob 09:12
v Ljubljani restavracija Momo, v New Yorku pa Momofuku hehe.
larbitron
# 12.07.2013 ob 22:43
Iz angleščine preveden članek o slovenski gostilni.
Če niti slovenskih člankov ne morete sami napisat, se vsaj pri prevodih potrudite, da ne bo tako očitno.
Organsko vino se po slovensko reče ekološko pridelano vino.
magjack
# 12.07.2013 ob 14:45
s slovenskimi organskimi vini ?!? Dragi K.S., tole je za nagradit. Predlagam povisico.
larbitron
# 14.07.2013 ob 01:10
V Sloveniji se uveljavljeni izrazi bio, ekološko pridelano in podobno, za vse vrste hrane pridelane na ta način. In ni nobenega pametnega razloga da bi bilo pri vinu kaj drugače.
Dobesedni prevodi iz angleščine samo kažejo na slabo poznavanje obeh jezikov.
Izraz organsko ima Sloveniji drugačen pomen.
Tudi če ga kakšen vinar uporablja, to ne pomeni da je tak izraz ustrezen.

@sajovick
Kot novinarka bi lahko vedeli, da navajanje sekundarnih virov ni primerno, sploh ko so na voljo primarni viri.
pirančan
# 12.07.2013 ob 18:24
Saj je vse OK, samo tak PR članek o "prvi dami slovenske vrhunske kulinarike", ki je povrhu še "ambiciozna" in "hiperaktivna" v tujini objavijo v specializiranih medijih in ponavadi tudi računajo. Pri nas pa to dela MMC, ki ga plačujejo naročniki, katerih velika večina nima 100 EUR, da se pridruži tej "gastro-ekstazi".
Giroud
# 12.07.2013 ob 16:31
Ena najboljših restavracij v Sloveniji, pa se tu pritožujete, da je 100 evrov predrago? Ne se hecat. Ostaja še dovolj drugih restavracij, ki so dostopna preprosto vsem, če pa želite kakovost, nekaj drugačnega, ki pač ni svinjska pečenka in pražen krompir, potem je Hiša Franko super zadeva.
Sicer vas pa nič ne obvezuje, da morate iti sem na večerjo, za tistega ki ceni kulinariko, verjemite, da mu ne bo problem odšteti 100 evrov za meni z desetimi hodi v Hiši Franko.
7up
# 12.07.2013 ob 15:20
Meni se to niti ne zdi tako drago. Sploh, če je še vino ušteto.
Fleaa
# 12.07.2013 ob 12:48
kdor ima ima, kdor nima pa 1/4 bele štruce pa 15dkg dravske pa Tuševo pivo - skupaj 1,5 €
pa dobra družba, pa se ima veliko bolj kot teli "nikolinidovolj"preseratorji......
magjack
# 12.07.2013 ob 14:46
100 e pa res ni noben dnar za deset hodov ... v ameriki bi to iztrzli za desetkratnik.
soci
# 13.07.2013 ob 12:37
Gospa Ana, priporočam, da ostanete v Sloveniji, kajti če boste šla v NY in tam ponujala svoje „organske“ ( verjetno so mišljeni ekološki!?) produkti, se lahko zgodi, da vas američani obsodijo za zastrupljanje, kajti nič ne uporabljate gensko modificiranih surovin in ste za časom, poleg tega pa lahko pride do zastrupitev gostov in bo nastal še kakšen politični problem med odnosi dveh držav. Naj prinesejo oni sem zelence. Na koncu priporočam še gratis Coca Colo, da jim bo vse bolj domače.
Rolf
# 13.07.2013 ob 09:31
@sajovick@

Pomisli kaj pravzaprav pomeni izraz "organic wine", pa boš tudi ti (in tisti, ki si jih naštel) spoznal, da prevod v "organsko vino" ni primeren.
Rolf
# 12.07.2013 ob 23:45
@larbitron@

Imaš popolnoma prav, da se angleška beseda "organic" ( v tem primeru) ne more prevesti v "organski" in je dosti bolj primeren prevod "ekološko pridelano" (čeprav tudi ta izraz ni 100%-tno adekvaten za ta primer).

Kar pa sem hotel povedati, pa je, da uporaba izraza "organski" v tem članku še ne (nujno) pomeni, da je ta članek copy-translate-paste članek. Lahko da je avtor uporabil izraz "organski" (kar je seveda nonsens) zato, ker je takšen prevod zasledil kje,kdaj, v kakšnem drugem članku.
cairns
# 13.07.2013 ob 22:34
iz newyorške restavracije Momofuku Ssäm bar prihaja namreč v goste kuharski mojster Matthew Rudofke

Upam da jim bodo povedali kaj v slovenščini pomeni ime restavracije.
Rolf
# 13.07.2013 ob 10:42
Spoštujem to, da nekateri znani vinarji uporabljajo ta izraz, vendar to še ni merilo za razsodbo. Kajti na drugi strani je armada slovenskih vinarjev,med njimi so tudi vrhunski, ki pa uporabljajo izraz "ekološka pridelava" in posledično gre za ( po larbitronu) "ekološko pridelano vino".
sanauna
# 29.07.2013 ob 21:21
Predrago,...za primerjavo v Svici lahko v restavraciji z Michelinovo zvezdico jes za manj denarja cca 80 € in sicer v Baslu imajo take restavracije ,ki imajo svetovni renome in so se vedno cenovno ugodni,..samo za nase dolocene gostince ,ki se pretiravajo z cenami menijev,....
tko da malo se bo treba prizemljiti ,kajti ocitno so preleteli vse zvezde ne samo Michelinove"!
iztok150
# 23.07.2013 ob 10:29
Večerja je 10 hodov + pripadajoče vino. Pripravljata pa jo dva vrhunska šefa, jaz mislim da 100EUR ni veliko. Si pa ne morem privoščit, to pa je tudi res.
tobias-duran
# 14.07.2013 ob 00:13
Cenzura v slo je pa res lepa :D
tobias-duran
# 14.07.2013 ob 00:07
Ana je packa..100€ je veliko..kdor ima ima o o besedi organsko pa tam pojma nimajo
sajovick
# 13.07.2013 ob 10:10
@Rolf: Zaupam vinarjem, ki ta izraz brez težav uporabljajo (npr. Aci Urbajs, eden od zastavonoš organske in biodinamične pridelave).

lp ks
Slycer
# 12.07.2013 ob 14:20
Važno, da si ti kralj proletarcev.
Bivši uporabnik
# 12.07.2013 ob 11:38
100eur krožnik je večji od hrane.
sajovick
# 13.07.2013 ob 01:15
Spoštovani, izraz "organsko vino" se brez težav uporablja, kar med drugim dokazuje, da ga uporabljajo tako nekatere eko orientirane restavracije (Gostilna Krištof, recimo), uradne strani (Visoka šola za vinogradništvo), strani slovenskih vinorodnih pokrajin (Haloze.net) itd.

lp ks
pureredneck
# 12.07.2013 ob 11:18
Cene pa kot da bi bil krožnik zlat. Dosti ceneje in enako ( če no bolj ) dobro ješ v Starem podrumu v Momjanu.
Kazalo