Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 19 glasov Ocenite to novico!
Jay Fai s svojimi prepoznavnimi smučarskimi očali za razbeljenimi voki. Foto: AP
Jay Fai je vedno imela ene najvišjih cen poulične hrane na Tajskem. A to ne odvrne jedcev, da ne bi čakali tudi po dve uri v vrsti pred lokalom. Foto: AP
Ena od tetkinih jedi Foto: AP

Dodaj v

Bangkoška poulična kuharica hoče vrniti Michelinovo zvezdico

Tetka Fai je prava senzacija
31. julij 2018 ob 08:50
Bangkok - MMC RTV SLO

Jay Fai, 73-letna legendarna bangkoška poulična kuharica, ki je postala še večja senzacija, ko je lani dobila Michelinovo zvezdico, si želi, da bi zvezdico lahko – vrnila.

Tajska je premierno izdajo slovitega rdečega kulinaričnega vodnika dobila konec lanskega leta, ocenjevalci pa so zvezdice razdelili med 17 bangkoških restavracij, od tega jih je 14 dobilo eno zvezdico, tri po dve, nobena restavracija pa ni dobila vseh treh zvezdic.

Mimogrede tajsko ministrstvo za turizem je za petletno pogodbo z Michelinom vložilo 4,1 milijona dolarjev. Zvezdice namreč ne priletijo v vsako državo kar same tudi Slovenija bi denimo morala za vodič, ki se nam obljublja že poldrugo leto, odšteti okoli 100.000 evrov.

Ena od tistih obedovalnic, ki je prejela eno zvezdico, je bil tudi majceni poulični lokal Raan Jay Fai, ki ga vodi "tetka Fai" (Jay Fai), ki slovi po svojih omletah z rakovico.

"Tetka Fai", znana kot kraljica tajske poulične hrane in "Mozart rezancev", v svojem voku nad odprtim ognjem gostom pripravlja velikodušno odmerjene porcije pikantnih rezancev z rakci, pri čemer ekscentrična kuharica za zaščito oči pred vročim oljem nosi smučarska očala, ki so postala njen zaščitni znak.

Za razpihovanje ognja pod vokom uporablja prav tako bizaren star sušilec za lase.

Prevelika pozornost
Fai, katere pravo ime je Supinja Čansuta (Supinya Junsuta), je za Eater zdaj povedala, da se ji je življenje po tem, ko je decembra prejela zvezdico, precej spremenilo in ne nujno na bolje. "Številni ljudje pridejo samo past zijala, slikat in ne nujno jest," razlaga.

Tetka sicer nima težav napolniti restavracijo, ki je bila vedno ena od obveznih kulinaričnih postojank v mestu, znanem po svoji poulični hrani. Je pa res, da je bil Raan Jay Fai vedno eden dražjih ponudnikov poulične hrane, saj boste tam za porcijo rezancev odšteli kar 25 dolarjev.

To sicer ne odvrača jedcev, saj se vrste pred lokalom v starem delu Bangkoka lahko raztegnejo tudi na dve uri čakanja.

Faiina hčerka Varisa pravi, da se njena mama, ki dela po 11 ur na dan, zaradi dodatne pozornosti zdaj hitreje utrudi.

Zvezdice kot zaviralke ustvarjalnosti
Tetka Fai je zadnja v vrsti kuharskih mojstrov, ki so jim tako čislane michelinke bolj v breme kot pa kaj drugega.

Lani je Sebastian Bras, s tremi zvezdicami ovenčani francoski chef, pisal Michelinu in ga prosil, naj ga ne vključi v naslednji vodič za Francijo, saj se mu je zdelo, da pritisk vzdrževanja visokih Michelinovih standardov omejuje njegovo ustvarjalnost.

Prav tako lani pa je še en francoski kuharski mojster, Jérôme Brochot iz nekdanjega rudarskega mesteca Montceau-les-Mines, prosil, ali lahko vrne svojo zvezdico, ker si v zaspanem mestecu preprosto ni mogel privoščiti stroškov vzdrževanja michelinske restavracije.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Guinness
# 31.07.2018 ob 09:38
Delat 10+ ur na dan v kuhinji v vrocem Bangkoku pri 73 letih...noro. Vsa cast, gospa Fai.
bayernmb
# 31.07.2018 ob 09:42
@Kenzu

1 zvezdica ne pomeni nujno prestižne restavracije, ampak odlično restavracijo v svoji kategoriji.
Borc984
# 31.07.2018 ob 09:46
@Kenzu

Zato pa dobiš pošteno porcijo!
menitosi
# 31.07.2018 ob 12:21
Koga briga michelin zvezdica. To je neka subjektivno mnenje ocenjevalcev, ki so plačani. Resnično vrednost bi zvezdice imele, če bi jih podeljevali zastonj, ne pa šele ko država plača za vodič.

Bolan kapitalizem.

Samo ignoriramo lahko takšne nesmisle. Ampak naši novičarji zelo radi pišejo o teh bedarijah namesto, da bi novičarski prostor namenili čemu res dobremu in ocenjevali lokalne restavracije, ki jih Slovenija premore nešteto.
samo.jug
# 31.07.2018 ob 10:49
Ocenjevati hrano je po mojem zelo subjektivno. Ta zgodba z michelinkami je kot tista s filmi in oskarji. Nekdo jih dobi veliko, pa nima ravno dosti dela (npr. Hillary Swank), drugi pa delajo in služijo mastne denarce, a se kolegi še vedno norca delajo iz njih (imen takih igralcev pa je na pretek). Podobno pri kuhi. Poanta pa je v tem, da na račun teh michelink služi cela institucija, katere namen mi ni čisto jasen. Podobno velja še za marsikatero institucijo, ki so bile ustanovljene z dobrimi nameni, a se je njihovo poslanstvo v času kapitalizma nekje izgubilo (denimo, Rdeči križ, MOK itn.). A je možno reči, da kapitalizem omejuje svobodnega duha in ustvarjalnost? Zanimivo, kajti vedno zasledim zgolj, kako je komunizem ubijal ustvarjalnost...
Fleaa
# 31.07.2018 ob 12:27
Ampak naši novičarji zelo radi pišejo o teh bedarijah namesto, da bi novičarski prostor namenili čemu res dobremu in ocenjevali lokalne restavracije, ki jih Slovenija premore nešteto.

no, no, no ... ne tko grdo... Kaja Sajovic aka K.S. , ki je prevedla zgornji sestavek si velikokrat privošči orgazmične obroke po slovenskih (in tudi tujih) gostilnah pa potem vse lepo poslika in opiše seveda.... izleti se pa potem črpajo iz RTV naročnine.... sedaj pa zgleda ni buđeta, pa mora mal počakat....
Jon Sneg
# 31.07.2018 ob 10:26
Se mi zdi, da so te "Michelinke" postale že neke vrste franšizna shema, ki generirajo visoke dodatne stroške vzdrževanja le-tega prestiža (plačila raznih franšiznin ipd.) in ki ne zagotavljajo zmeraj pozitivnega finančnega izplena. Se mi zdi pač še ena od kapitalističnih pogruntavščin predvsem v promotivne namene.
Shux64
# 31.07.2018 ob 15:10
Michelinova zvezdica se bo kmalu podeljevala samo se vulkanizerjem
Banban
# 01.08.2018 ob 07:41
Mihamiha23, dej, preberi se enkat clanek.

Ker nasim turisticnim organizacijam in ministerstvom pogled ne seze mimo pobiranja parkirnin, ne razumejo, da imajo michelinovci dobrih 100000 razlogov, da jih se ni blo.
soc
# 31.07.2018 ob 10:08
Zadeva je banalno absurdna. Ne bi rekel, če bi podelil kapo ali dve Gault Millau, ki daje bistveno večjo težo hrani kot ostalim parametrom - stranišče je lahko podrtija, vinski izbor katastrofalen, pa še vedno bo zadeva zaradi zelo dobrega chefa lahko dobila kapo. Spodbujajo gostince. Michelin pa vedno ocenjuje bolj celostno in precej bolj kritično. Njihova ciljna populacija so izključno gostje.

Za sveto globalizacijo in posledično dodatne zaslužke torej tudi institucija tipa Michelin ukrivlja lastne standarde, če ne gre za Evropo in Severno Ameriko. Naj jim tekne. Mimogrede, po Top 50 Restaurants je v vrhu vedno več restavracij iz "neuvrščenih" (šesta in sedma iz Lime...) in Rusije. Iz enakega razloga.
fah-q
# 31.07.2018 ob 14:55
@kingston

če nimaš pojma o čem blebetaš potem še resnično lahko človek pride do tvojih zaključkov...

kapitalizem kot vec$ bolje?

no, ta logika nima (razen pri cisto fizicnem delu) nobene resne osnove...potrjeno na cist orto kapitalisticnih ustanovah....ampak razumet psiho cloveka ce si vernik (tokrat v kapitalizem) je pac pretezko...
soc
# 31.07.2018 ob 11:17
@bayernmb

Trip Advisor? Ja, v kolikor spremljaš avtorje, ki jih zasleduješ in pišejo vsebinsko in preverjeno korektno. V Sloveniji morda slab ducat. Drugače pa gre tu žal v vedno večji meri za ljudi, ki z več naslovov in pod večimi nicki pošiljajo ocene po plačanih naročilih ali pa to isto delajo za gostisnekga prijatelja. Pa seveda gre za množico tistih, ki morajo na vsak način napisati "tule sem bil, glejte me" v stilu socialnih omrežij in katerih mnenje je prav toliko relevantno kot mnenje nekoga, ki te restavracije še od daleč ni videl.

Michelin ostaja v Evropi najbolj zanesljivo vodilo pri izbiri vrhunskih restavracij, tistih posh tipa rimske Pergole kot tistih ljubeznivih tipa Sirkovega Lovca v Subidi. Seveda pa tja nihče (razen lastnikov in uslužbencev) ne hodi vsak dan. Za solidne restavracije, kamor je vredno iti na kako večerjico ali kosilce med tednom, pa so najboljši lokalni vodiči - Mencingerjeve ocene za Slovenijo, Falstaff za Avstrijo, Espresso in Gambero rosso za Italijo, Jutarnji list za Hrvaško...
bayernmb
# 31.07.2018 ob 11:00
S tega vidika so razni Trip Advisorji in Yelpi krasna stvar. Povečini dobiš opis dejanskega stanja...
Fleaa
# 31.07.2018 ob 10:10
Pametna ženska.... pa ne rečem tega ravno pogosto :)
levokrilo
# 31.07.2018 ob 14:48
Sem šel v soboto zaradi firbca na omleto. Vrsta je bla kot v filmu. So rekli, da nekje eno uro in pol za čakati. Pa drugič. :)
kingeston
# 31.07.2018 ob 12:55
A je možno reči, da kapitalizem omejuje svobodnega duha in ustvarjalnost? Zanimivo, kajti vedno zasledim zgolj, kako je komunizem ubijal ustvarjalnost...

če nimaš pojma o čem blebetaš potem še resnično lahko človek pride do tvojih zaključkov...
kingeston
# 31.07.2018 ob 12:54
zakaj bi morala 'vrniti'?

pusti pri miru pa je... bo šla v zapor ali kaj podobnega če začne bolj relaksirano delati??
FrancL
# 31.07.2018 ob 16:21
@bayernmb
"S tega vidika so razni Trip Advisorji in Yelpi krasna stvar. Povečini dobiš opis dejanskega stanja..."

No, ravno TripAdviser je lahko zelo subjektiven, še posebej če je malo ocen, je zelo veliko 'umetnih'. Namreč veliko je ocenjevalcev z zgolj eno oceno, to je te restavracije, ki ji da najvišjo oceno. Poleg tega pa berem, da obstajajo že institucije, ki generirajo ocene za ustrezno plačilo.

Sem imel že tudi sam zelo neprijetne izkušnje, zato to jemljem zelo z rezervo. Predvsem pa preberem negativne ocene. To ti da najboljšo sliko. :-)
dumpster
# 01.08.2018 ob 13:26
Super se mi zdi, da tudi take restavracije lahko dobijo zvezdice, če imajo ustrezno kakovost. Tudi jaz grem v Ljubljani veliko raje npr. v Roza slona, kot pa v JB.
mihamiha23
# 31.07.2018 ob 16:33
če bi bili pri michelinu objektivni, bi morala slovenija že 5 let imeti vsaj tri gostilne z zvezdicami,ampak se jim ne da sem priti.
na hrvaško so zavili šele lani,pa še to najbrž zaradi morja in bourdaina
democenzus
# 31.07.2018 ob 14:12
daj dam na pasulj pa je
Kenzu
# 31.07.2018 ob 09:06
To ne moreš verjet kaj dela denar. To je milijone let od micheline zvezdice, poglejte samo ambient in lokacijo
Kazalo