Kulinarika
Istra in Kvarner sta kulinarično močna tudi zaradi nekaterih res izjemnih sestavin, od kvarnerskih škampov do istrskega oljčnega olja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
(Hrvaška) Istra je dobila svoj prvi tiskani vodič. Foto: Michelin
Ena od restavracij z Michelinovim priporočilom: Batelina v Banjolah pri Puli, znana po svojih izjemnih ribjih jedeh. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ali istrska kulinarična scena resnično stagnira? Lahko bi rekli, da. Inovacij je malo, mnogi pa živijo na račun stare slave. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Istra dobila svoj Michelinov vodnik - kljub očitkom o vse nižji ravni restavracij

Kdaj pride na vrsto Slovenija?
12. september 2017 ob 19:31
Rovinj - MMC RTV SLO

Istra je kot prva pokrajina v naši regiji dobila svoj lastni tiskani Michelinov vodič po najboljših restavracijah. Karkoli si že mislimo o podeljevanju Michelinovih zvezdic, gre za izjemen dosežek, za katerega je zaslužen predvsem Denis Ivošević, direktor turistične skupnosti Istre.

Ironično pa je, da dolgoletni šef istrskega turizma, ki si je velik del svojega staža prizadeval prav za prihod Michelina na Hrvaško, meni, da istrska gastronomija stagnira, restavracijska scena pa da je, razen redkih izjem, zastarela.

"Zdi se mi, da ni novih idej, novih protokolov, novih modelov komunikacije, in to že od leta 2010. Istrska restavracijska scena je v pospešeni stagnaciji," meni glavni promotor istrske gastronomije. 2010 je bilo leto, ko je Hrvaška zašla v veliko gospodarsko krizo, zaradi katere je bilo kar nekaj najambicioznejših hrvaških restavracij prisiljenih zapreti svoja vrata. In posledice se čutijo še danes.

Kot piše vodilni hrvaški kulinarični portal Klub Plave Kamenice: "V času, ko je preživetje edina ambicija skoraj vseh gostincev (istočasno pa je glavna ambicija gostov, da se čim manj porabi), ne moremo pričakovati še ambiciozne, zares vrhunske kulinarike. V času boja za preživetje ne moremo pričakovati novega podmladka izobraženih in inovativnih chefov. Kar je skupaj s podvojenim davkom na restavracije pripeljalo do današnjega stanja. Zato niti v naslednjih nekaj letih od istrske gastronomije ne moremo pričakovati, da na čelu vleče hrvaško restavracijsko industrijo, kot je to počela v prvem desetletju novega stoletja."

Da o ravni obalnih restavracij pod vodstvom Albancev in s ponudbo zamrznjenih patagonskih lignjev in tajskih rakcev v najbolj turistično obleganih letoviščih sploh ne govorimo.

Presenetljiv vodič
Novica, da je Hrvaška postala zadnja država s čislanim rdečim vodičem, je udarila kot strela z jasnega v začetku leta, ko je Michelin za naše južne sosede izdal - sploh prvič - digitalni vodič. Sedem mesecev kasneje so zdaj postregli še s tiskano izdajo za Istro. Zakaj samo za Istro? Verjetno gre razloge iskati v tem, da Michelinovi ocenjevalci kaj dosti onkraj istrskih meja sploh stopili niso.

Tako so eno (in edino) zvezdico podelili rovinjski restavraciji Monte, priporočili pa še 34 restavracij in gostiln, od katerih jih je tretjina v Istri. Že Kvarner z restavracijami, kot so Plavi podrum, Johnson in Bevanda, je bil očitno za njih predaleč, kaj šele Dalmacija (razen Dubrovnika), kjer je v Šibeniku nedvomno najboljša hrvaška restavracija zadnjih let - Pelegrini. Ta kulinarična institucija, v kateri lokalno in domiselno ustvarja Rudolf Štefan, si ni prislužila niti priporočila v novem vodiču. So pa si ga denimo restavracije, ki so se medtem že zaprle, ali pa take, ki jim hrvaški recenzenti ne bi namenili niti vrstice.

13 najboljših
A nazaj k istrskemu vodiču, ki so ga predstavili v konobi Morgan pri Brtonigli, in ki, tako kot vsi Michelinovi vodiči, sestoji iz rdečega dela z najboljšimi restavracijami in zelenega s turističnimi znamenitostmi, vrednimi ogleda.

Gre za standardni vodič, ki ga izdajajo za območja, vredna dodatne pozornosti zaradi svoje specifičnosti kulturne in kulinarične ponudbe. Pri Istri tako niso predstavili samo 13 restavracij, ki so se že februarja uvrstile v Michelinov spletni vodič, ampak so izpostavili tudi take specialitete, kot so tartufi, oljčno olje in vino.

In katera je trinajsterica, ki si je prislužila mesto v vodiču? Poleg že omenjenega Monteja so tu še Konoba Alla Beccaccia (Fažana), Batelina (Banjole), Konoba Čok, Damir & Ornella, Marina (vse Novigrad), Meneghetti (Bale), Konoba Morgan, San Rocco (obe Brtonigla), Pergola (Zambratija), Sv. Nikola (Poreč), Wine Vault (Monte Mulini Hotel, Rovinj) in ZIGANTE (Livade).

Ni posluha za kulinariko
Ivošević je ob tem poudaril, da je v pripravi nov vodnik za Hrvaško, ki bo izšel marca prihodnje leto in bo po njegovih besedah natančnejši, da pa je Hrvaška vseeno premajhen trg, da bi Michelin zanjo izdal "pravi", tiskani vodnik, navaja Siol. Vidi pa možnost v povezovanju s sosedi, v vodiču za regijo Alpe-Adria, kar je ideja, ki jo že nekaj let skušajo udejanjiti tudi nekateri slovenski gostinci in kulinarični promotorji.

Težava pa nastopi - kot smo že vajeni - da pristojne inštance nimajo največ posluha za promocijo kulinarike oz. to prepuščajo gostincem samim. Tudi kontakte koga in kam poklicati, da bi Michelin svoje ocenjevalce poslal k nam, so ustrezni posamezniki že posredovali pristojni turistični organizaciji pri nas, odziv pa je bil, pričakovano, medel.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
TheSpicyOne
# 13.09.2017 ob 15:48
DA BRISETE VSAK KOMENTAR V KATEREM JE KRITIKA? In to komentar napisan na nivoju???

To je zatiranje clovekovih pravic!
Radoveden
# 12.09.2017 ob 21:42
Ta kulinarična institucija, v kateri lokalno in domiselno ustvarja Rudolf Štefan, si ni prislužila niti priporočila v novem vodiču. So pa si ga denimo restavracije, ki so se medtem že zaprle, ali pa take, ki jim hrvaški recenzenti ne bi namenili niti vrstice.

To pove vse. Hvala, me ne zanima več.
pazi_mina
# 12.09.2017 ob 20:16
V starem podrumu dobiš tako porcijo da se najes, zato odpade s spiska
zamudnik
# 12.09.2017 ob 19:40
Ocvrte kalamare z zvezdico, pros'm.
Simon_Marini
# 15.09.2017 ob 10:23
Sodobna kulinarika je zgolj ''iti se nekaj''. Izmišljevanje kombinacij, ki jih še nihče ni naredil. Pravzaprav bi se to moralo imenovati umetnostna kulinarika, ker gre za umetnost ( in ne veščino ). Ustvarjanje nečesa, kar ima drugo (večjo?) vrednost od osnovne. Če pogledaš krožnik vidiš, da osnovni namen jedi ni v tem, da se naješ, ampak snobovsko-estetski ( umetnost ). Za razliko od krompirjevega golaža, katerega skromni namen je zgolj, da se naješ ( veščina ). Oboje pa je lahko zelo dobro.
sosman
# 12.09.2017 ob 20:25
je kje pa je Pirat iz Pirana?!?
Knez Miru
# 28.09.2017 ob 11:08
Jebo jih vrag, Istra je ena sama. In ni samo hrvaška.
aaa
# 15.09.2017 ob 13:14
Istra dobila svoj Michelinov vodnik - kljub očitkom o vse nižji ravni restavracij

In kakšne veze ima Michelinov vodnik s hrano v neki normalni restavraciji?
zapravico
# 14.09.2017 ob 08:06
Lahko bi izdali vodnik kje se poceni in dobro je,ker navaden narod ne mara jesti popečen špeh na ogromnem krožniku,tako kot recimo v gostilni Grič Šentojšt nad Horjulom
srka
# 13.09.2017 ob 20:43
Čudno da Stari Kaštel nima omembe.
Springbok
# 13.09.2017 ob 02:34
Iz komentarjev veje slovenska fovšija. So nas prehiteli.

So pa Istra, Kavrner in Dalmacija vredni kulinaričenag obiska. Najbolj kak teden sredi maja, ko še ni turistov. In ne ob vikendih, ko prihrumijo slovenski in zagrebški vikendaši. Ko je sezona špargljev. in ko lahko chefa vprašaš: ča more da. Tako lagano. S kabrioletom. Vsak dan 2 krat po kakih 30 - 50 km, po dva lokala na dan.
amalija
# 12.09.2017 ob 21:55
Šibenik pač ni v Istri
nikhrast
# 13.09.2017 ob 23:27
Ne vem kako zdrži Monte v Rovinju, po tistih spozkih ulicah se boš po riti peljal do obale če se ga boš malo napil.
cvirn1
# 12.09.2017 ob 19:51
Izbor bi po mojem mnenju moral vkljucevati se Stari Podrum in Stari Kaštel...
Hrvaška
link
Šibenik bo gostil kulinarični festival vseh festivalov
6
22. februar 2018 ob 07:57 Po vzoru podobnih dogodkov v tujini bo Šibenik med 19. in 20. marcem gostil Chef's Stage, velikopotezni kulinarični festival, katerega ambasadorka bo najboljša kuharica na svetu, Slovenka Ana Roš.
Več novic ...
Kazalo