Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 22 glasov Ocenite to novico!
Največ Michelinovih zvezdic ima Francija - skupno kar 594 restavracij. Foto: Reuters
false
Prva v vrsti za michelinke je nedvomno Hiša Franko, katere gonilna sila Ana Roš je bila nedavno razglašena za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. Foto: Hiša Franko
Eno od novih Michelinovih tržišč bo tudi Tajska, ki bo dobila vodič do konca leta. Zvezdice si vsekakor lahko obeta Gaggan Anand, katerega restavracija Gaggan v Bangkoku se je že trikrat zapovrstjo okitila z naslovom najboljše v Aziji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Michelin naj bi po Hrvaški prišel tudi v Slovenijo - pa imajo zvezdice še težo?

Uspeh Ane Roš in Hiše Franko odmeva
29. marec 2017 ob 16:22
Luzern - MMC RTV SLO

Michael Ellis, direktor znamenitih Michelinovih kulinaričnih vodičev, je na kongresu mladih gostincev (JRE) v švicarskem Luzernu, ki so se ga udeležili tudi najboljši slovenski gostinci, napovedal, da je Slovenija naslednja na vrsti za zvezdice.

Po navedbah Ellisa naj bi Michelinovi ocenjevalci že kmalu obiskali Slovenijo, katere kulinarična scena se v zadnjih letih silovito razvija, tudi zaradi nedavnih uspehov Ane Roš in Hiše Franko pa so bili strokovnjaki mnenja, da se podalpske državice ne da več ignorirati.

Kdaj naj bi ocenjevalci prišli k nam, sicer ni znano - lahko že letos, lahko prihodnje leto, navaja portal vivi.si.


Kdo bi si od slovenskih restavracij lahko obetal michelinke?


V prvi vrsti je tu Hiša Franko, 69. najboljša restavracija sveta po izboru 50 Best, ki ima na čelu tudi najboljšo kuharsko mojstrico leta po izboru 50 Best (Ano Roš). Potem sta tu še oba že leta težkokategornika vrhunske kulinarike - Zemono (Tomaž Kavčič) in JB (Janez Bratovž). Takoj za njimi so restavracije, zbrane v združenju JRE (mladi gostinci Evrope): poleg Franka in Zemona še DAM, Debeluh, Pavus, Rajh, Pikol, Rizibizi, Mahorčič, Pri Danilu, Vila Podvin, Skipass Hotel, Hiša Denk in Rakar. Ob tem bi lahko omenili še favorita avstrijskih ocenjevalcev restavracijo Mak, ljubljanski restavraciji Strelec in As ter novinca Atelje in Monstero. Pa še kdo bi se našel, a realno je, da bi v prvem letu Slovenija dobila največ tri restavracije z zvezdico.


In čeprav smo na michelinke pri nas čakali dolga leta, kalkulirali, ali nas bodo morda priključili k vodiču za evropske prestolnice, in nato pričakovanja nižali, češ premajhni smo, Michelin pa za izdajo vodiča potrebuje večji trg, pa je treba reči, da do novice prihaja v času, ko je Michelin malce izgubil svoj lesk - saj veste, kot tisti odsluženi rockovski velikani, ki na stara leta prihajajo koncertirat v Halo Tivoli.

V zadnjih letih mu namreč vse večjo konkurenco predstavlja seznam 50 Best Restaurants (na njem je dejansko 100 restavracij), ki ga imajo mnogi za referenčnejšega od zvezdic, na njem pa imamo Slovenci od včeraj na 69. mestu Hišo Franko. Vse bolj postaja tudi jasno, da je sistem podeljevanja zvezdic skrajno netransparenten in pogosto prihaja do povsem nerazumljivih odločitev.

Milijoni za Michelin
Kdo so Michelinovi ocenjevalci, ni znano, je pa javnosti vse bolj jasno, da gre tudi pri michelinkah za sistem daj-dam. Tu ni govora o podkupovanju, pač pa o intenzivnem lobiranju, ki nemalokrat zajema tudi velik (beri: drag) angažma pri gostitvi ocenjevalcev. To je bilo najbolj očitno pri nedavni in povsem nepričakovani uvrstitvi Hrvaške v Michelinov vodič - pa čeprav niso Hrvatje nikdar skrivali, da so si že leta intenzivno prizadevali za prihod Michelina v državo (v nasprotju s slovenskimi pristojnimi organi, ki so vse tovrstne akcije gladko preložili na pleča zainteresiranih gostincev).

Vodič, ki je imel do zdaj tako stroga merila, katera država sploh lahko dobi vodič (prvi pogoj je zagotovljena prodaja vodiča v konkretni nakladi v tej državi), je za Hrvaško sploh prvič v zgodovini uvedel spletni vodič, v katerem so našim sosedom prilepili točno eno zvezdico (restavracija Monte, Rovinj), ob tem pa sekcijo "Michelin priporoča" zapolnili z res sumljivim izborom, najboljših pa sploh omenili niso.

Zato ni čudno, da je znani hrvaški kulinarični pisec Hrvoje Petrić novico, da prihaja Michelin v Slovenijo, pospremil s sarkastičnim "Upam, da si ne bodo privoščili take blamaže kot s Hrvaško".

Tajska za Michelin plačala milijone
Do novice, da se Michelin zdaj končno ozira tudi proti Sloveniji, prihaja tudi v času, ko Michelin kot po tekočem traku napoveduje nova tržišča - Ellis je nedavno namignil, da bi Michelin lahko prišel v Dubaj, dokončno pa je že potrjeno, da bo do konca leta Michelinov vodič dobila Tajska.

Ta ima v Bangkoku kar nekaj težkokategornikov (Gaggan, Nahm, Bo.Lan ...), a mnoge je razburilo, ko so izvedeli, koliko je tajsko ministrstvo za turizem vložilo v ta projekt - reci in piši 4,1 milijona dolarjev za petletno pogodbo z Michelinom.

A če pustimo kritiko ob strani, je treba tudi priznati, da imajo vsaj za zdaj michelinke v svetu dobrojedcev in petičnih gastroturistov še vedno precej veliko težo, zato je verjetno v obdobju, ko si Slovenija prizadeva postati butična destinacija, vsaka zvezdica dobrodošla.

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
sssitrap
# 29.03.2017 ob 17:07
nov dan, nov članek o hiši franko...
Flegica
# 29.03.2017 ob 17:11
Sej so vsa ocenjevanja in nagrade podeljene po istem ključu!!! Pač če želiš sodelovati plačaj-če plačaš boš že dobil eno plaketo! Lep primer takega sistema je recimo Red dot award za oblikovanje...pač marketing je king.
genniuuss
# 29.03.2017 ob 21:59
ja njbolj da gre v hostel na Metelkovi.
grapar
# 30.03.2017 ob 07:37
Edino težo imajo tiste mišelinke okoli pasu.
dopisnik
# 29.03.2017 ob 22:30
Michelin naj bi po Hrvaški prišel tudi v Slovenijo - pa imajo zvezdice še težo?

Če bodo rdeče, zagotovo!
whitwice
# 29.03.2017 ob 22:18
Hrvaska, hisa franko, trump, azija
Koga druzijo te in samo te tematike?
Odgovor je preprost.
bigjoco-hribar
# 31.03.2017 ob 17:06
butast naslov...zakaj morajo novinarji vedno omeniti hrvate?
croquis
# 30.03.2017 ob 15:19
Michelinka v Sloveniji nima teže, ker 1. tu ni nobene restavracije s kako zvezdico, 2. restavracije, ki bi jih dobile bi bile zunaj cenovnega ranga 99% ljudi. Če imaš dobrih 500€ plače, ne boš zapravil četrtino za eno večerjo, če si pa v rangu povprečne pa pač osmina ni bistveno boljše. Že bolje, da v povprečju kupuješ in ješ boljšo (lokalno?) hrano, kot pa da se greš luksuz enkrat na mesec.
Torej koliko Slovencev se je pripravljenih peljati / leteti nekaj ur za en obrok hrane, ki bo stal kot gorivo ali karta? Toliko pameti pa pač le premoremo, da ne zapravljamo za take neumnosti (zato pa raje za avtomobile na kredit...).
gstk
# 30.03.2017 ob 00:27
Sam menim da bi bilo dobro da pride Michelinka v Slovenijo, zame bistveno bolj pomembno kot teran. Gre za to da pridemo na gurmanski zemljevid sveta, kar posledično pomeni, da je celotna veriga dobra od pridelovalcev hrane do vinarjev in celotnega človeškega potenciala v tem sektorju.
1591
# 30.03.2017 ob 12:16
Hahaha, Rakar. Pa Radio Salomon do fula, to bodo francoski ocenjevalci veseli...
sandor
# 30.03.2017 ob 11:10
Ne vem ali smo s Hrvaško v isti državi...
seven7
# 30.03.2017 ob 08:31
Greš do vulkanizerja kupiš mišelinko in jo obesiš na vhodna vrata. Če pa hočeš tri pa kupiš tri.

V čem je problem?
rader1991
# 29.03.2017 ob 23:03
hvala netflix
smoky77
# 31.03.2017 ob 19:43
Snobovske restavracije...samo preseravanje!
Zam
# 31.03.2017 ob 11:33
Rakar - hahahaha

enkrat naročil vegansko kosilo in začne sine od lastnika očitno zavijat z očmi....pol pa prinese pečen krompir in bučke na žaru, za sladico pa sadje iz kompota... uauuuuuuu, vrhunec kulinarike, predlagam dve zvezdici, ne ene
Kotol
# 29.03.2017 ob 17:56
Vse kar pride k nam, izgubi težo. Lahko bi se oglaševali kot odlična destinacija za hujšanje.
Nikolas
# 09.04.2017 ob 07:08
Michelinove zvezdice v SLO ... !!! ??? .. po pregledu možnih kandidatov sem našel vsaj tri, ki sicer slovijo kot "naj gostilne", ob obisku pa pri kvaliteti hrane, timingu in odnosu do gostov pa niso dosegali niti SLO povprečja ! Jasno je, da za ocenjevanje vse "priredijo" a vseeno obstaja pa le nek minimum za "dobro gostilni", ali ne !?
stotrideset
# 05.04.2017 ob 19:13
... se oziram samo na preizkušen recept in ne na zvezdice?!
Vest o dobri ali slabi hrani gre samo od ust do ust med dobrimi znanci in edino to ima pravo težo, vse ostalo je lari-fari. In pika!
tina-leander
# 01.04.2017 ob 11:52
Itak to ni za nas državljane, saj mi tak sami vemo kje je vredno it na jedačo in pijačo in kje ni, to je za turiste, ki pridejo iz tujine, da so vsaj malenkost orientirani kje se dobro je in pije.
sajovick
# 30.03.2017 ob 17:58
@soc:

Upanje umira zadnje.

lp Kaja Sajovic
soc
# 30.03.2017 ob 16:04
@ croquis (pa še kdo)

Iskreno me veseli, da mi fantje in dekleta vsakič znova s klenimi posti dokažete, da je moje mnenje (in daleč od tega, da bi bilo le moje) o Janezku Novakovem (žal) zelo, zelo pravilno... Nekako smo pri tem o biserih in pujsih, čakam, da se bo s tem sprijaznila zudi K.Sajovic in začela pisati o (recimo) fuzbalerskem švicu in številnih možnostih poliranja pločevine. Pa za ženski del o gojenju sivke v senčnem predelu vrta in skrivnostih odstranjevanja madežev brez kemije.
soc
# 29.03.2017 ob 20:49
Zanimiv članek in takoj klasična reakcija slovrenskih šnicl/čevap/burger/ogromna porcija bebčkov. Kako predvidljivo na tem portalu...

Morda bi veljalo omeniti, da v centrali niso nič vedeli o kaki zvezdici Monteju, pa so nato panično reševali stvari. Pred leti, ko je zlobni in zavistni oštir sicer dobre goriške restavracije preko prijateljev lansiral govorice, da je JB dobil zvezdico v okviru rdečega vodiča po evropskih prestolnicah, tega niso naredili.

V Sloveniji ima Michelin težo pri neverjetno majhnem deležu populacije, kot sem že kdaj omenil gre za 500-1000 ljudi. Pri dvomilijonski populaciji. Verjetno brez tekmeca najnižji delež v Evropi (ne le v EU). Takle mamo, b'reku. Kultura hrane par excellence. A tudi Hrčki niso vlagali denarja zaradi svojih državljanov, vsaj v Zagrebu in na Reki bistveno bolj tozadevno osveščenih. Gre za tujce in priliv denarja, ki nikakor ni zanemarljiv, kakor se zdi kakemu pametnemu podjetniku tule. Srčno upam, da Tomi, Janez, Ana in Grega pridejo do zvezdic, čeprav vem, da me bo udarilo po denarnici. Zaslužijo si, za svoj trud in za vrhunsko kvaliteto svojih restavracij!
Kazalo