Harold Grange je bil eden od prvih ikon Lige NFL. Dvakrat je bil prvak s Chicagom. Foto: AP
Harold Grange je bil eden od prvih ikon Lige NFL. Dvakrat je bil prvak s Chicagom. Foto: AP

Zgodovina ameriškega nogometa je še starejša in sega v leto 1869, ko sta se pomerili univerzi Rutgers in Princeton. Igra je bila takrat bolj podobna nogometu, ki je udomačen na vseh drugih celinah, in ne zdajšnjemu ameriškemu nogometu. Na vsaki strani je bilo po 25 igralcev, ki so žogo brcali v nasprotni gol. Elementa, ki danes najbolj opredeljujeta ameriški nogomet (podaje z roko in nošnja žoge) sta bila takrat prepovedana.

Walter Camp iz časa, ko je deloval na univerzi Yale. Foto: AP
Walter Camp iz časa, ko je deloval na univerzi Yale. Foto: AP

Velik pečat pustil Walter Camp
Sledilo je relativno dolgo obdobje, ko so se pravila postopoma spreminjala in novi šport oddaljevala tako od nogometa kot ragbija. Pri snovanju sprememb je imel veliko vlogo igralec in trener Walter Camp, ki je deloval na univerzah Yale in Stanford. Ameriški nogomet se je večinoma igral po univerzah, a dokaj lokalno oziroma regionalno.

Odločilni sestanek 20. 8. 1920
Eden ključnih zgodb sega v leto 1920. Canton, kjer je danes domovanje hiše slavnih v Ligi NFL, je bil 20. avgusta prizorišče sestanka, na katerem so bili položeni temelji lige American Professional Football Association (APFA), ki se je dve leti pozneje preimenovala v National Football League (NFL).

Prva tekma že mesec pozneje
V naslednjih tednih je k ligi pristopilo 14 klubov iz petih različnih okolij (največ, pet, iz Ohia, štirje iz Illinoisa, po dva iz Indiane in New Yorka ter eden iz Detroita). Klubi so lahko igrali tudi s tistimi, ki niso bili del novoustanovljene lige. Za prvo tekmo v zgodovini Lige NFL tako velja obračun s 26. septembra med Rock Island Independentsi (iz Illinoisa), ki so z 48:0 premagali St. Paul Idealse, ki niso bili del istega tekmovanja. Da je bila zmeda na samem začetku še nekoliko večja, so Independentsi zmago lahko šteli v končni izkupiček.

Fritz Pollard je leta 1920 postal prvak z Akronom, leto pozneje pa je postal še trener tega kluba. Foto: AP
Fritz Pollard je leta 1920 postal prvak z Akronom, leto pozneje pa je postal še trener tega kluba. Foto: AP

Kdo bo prvak?
Naslednji teden, natančneje 3. oktobra, so tekme začeli tudi preostali klubi. Sezona se je končala 19. decembra. Pogled na lestvico je bil malce kaotičen, saj so imeli klubi za seboj od ene pa do 13 tekem. Za dokončno odločitev, kdo bo zmagovalec krstne sezone, je bil potreben poseben sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki vseh klubov.

Akron Pros!
Prvi prvak je postal Akron Pros (iz Akrona v Ohiu, v tem mestu je bil desetletja pozneje rojen najboljši košarkar tega stoletja LeBron James, ki je v otroštvu tudi igral ameriški nogomet), ki je na 11 tekmah osemkrat zmagal, preostale tekme pa je igral neodločeno. Odločitev je precej razjezila predstavnike klubov Decatur Staleys (10 zmag, 2 remija in 1 poraz) ter Buffalo All-Americans (9-1-1), ki so poudarjali, da so v sezoni dosegli več zmag, niti jih Akron med sezono ni porazil.

Darilo? Zlati obesek.
Ekipa Akron Pros je dobila poseben pokal. Vsak član zmagovalne ekipe pa je prejel zlati obesek v obliki nogometne žoge, na katerem so bile zapisane letnica "1920, svetovni prvaki" in priimek nogometaša. Zanimivo, podatki o administrativni odločitvi prvega prvaka so bili dolgo izgubljeni, vodstvo Lige NFL je šele sredi 70. let našlo podatke o sestanku in arbitrarni odločitvi zmagovalca prve sezone.

Nagrada za prvi naslova prvaka Lige NFL. Foto: Twitter/Scott Suttell
Nagrada za prvi naslova prvaka Lige NFL. Foto: Twitter/Scott Suttell

Del lige sta še Chicago in Arizona
Prvi prvak Akron Pros je razpadel leta 1927. Klubu Decatur Staleys v uteho ostaja vsaj malce drugačna zmaga, saj še vedno obstaja in je tudi danes del Lige NFL, poznamo ga pod imenom Chicago Bears, skupaj ima devet naslovov prvaka. Od 14 klubov ustanoviteljev ostaja danes le še en klub, in sicer Chicago Cardinals (ki jih od leta 1993 poznamo kot Arizona Cardinals).

Na Super Bowlu sprva prvaka dveh lig
Mimogrede, od leta 1932 naprej končnega zmagovalca določa končnica. Omenimo le še en večji mejnik, Liga NFL se je leta 1966 združila s konkurenčno ligo American Football League (AFL). Finale ameriškega nogometa − Super Bowl − je bil sprva tako obračun prvakov obeh lig. Šele leta 1970 se je liga dokončno preobrazila v današnji konferenci NFC in AFC, klubi pa med seboj igrajo tudi v rednem delu sezone in ne več samo na Super Bowlih.

Sorodna novica Super Bowl - molzna krava, ki vsakemu prinese nekaj

Prva nedelja v februarju
Super Bowl se je sprva igral januarja, tradicija se je prekinila leta 2002, ko se je dogajanje v NFL-ju zaradi terorističnih napadov v ZDA ustavilo za teden dni, kar je pomenilo, da je bil tudi finale sezone prestavljen za en teden. Leta 2003 je bil Super Bowl še zadnjič odigran konec januarja, od leta 2004 pa je njegov stalni termin prva nedelja v februarju.