Te besede je v svoji zgodbi v sklopu projekta 30 let. 30 zgodb. zapisala Andreja Brulc in prebrala jih je na predstavitvi e-knjige, ki je sklenila enoletni projekt ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Združenim kraljestvom ter 30-letnico delovanja British Councila v Sloveniji.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Življenjska zgodba grafične oblikovalke, ilustratorke, likovne ustvarjalke, umetnostne zgodovinarke in kustosinje Andreje Brulc na neki način ustreza obletnici, saj se je v Združeno kraljestvo preselila malo pred osamosvojitvijo in ima torej tudi sama za seboj dobra tri desetletja življenja in razpetosti med obema državama.

Zgodbe ste lahko med letom prebirali na MMC-ju. Foto: MMC RTV SLO
Zgodbe ste lahko med letom prebirali na MMC-ju. Foto: MMC RTV SLO

Brulc je ena od 30 avtoric in avtorjev kratkih zgodb, ki smo jih med letom objavljali na MMC-ju. V njih so opisali svojo izkušnjo, zgodovinski dogodek ali osebo, povezano z Združenim kraljestvom. Besedila sta v obliki e-knjige istočasno izdali založbi Goga (v slovenščini) in Istros Books (v angleščini). Knjigo bo v obeh jezikovnih različicah mogoče prenesti s spleta, v slovenščini do 27. junija prav na MMC-ju.

Urednica projekta in knjige je Renata Zamida, ilustracije s portreti avtorjev pa je prispevala Milanka Fabjančič. Panoji z njenimi podobami so bili decembra na ogled tudi v prostorih rezidence veleposlanice.

"Kulturna izmenjava na ravni obeh držav je živa na številnih ravneh in tudi take iniciative lahko pripomorejo k novim stikom in sodelovanjem," je na predstavitvi e-knjige dejala Renata Zamida, ki je pri naboru avtorjev oz. besedil iskala mešanico različnih žanrov.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

“Današnja knjiga je ilustracija in dokaz tega, kako trdni in raznovrstni so odnosi, ki jih že 30 let ustvarjata Slovenija in Združeno kraljestvo. Navdušena sem nad intimnimi in osebnimi zgodbami, ki so jih opisali avtorji v svojih zgodbah – gre za tankočutno pripoved o tem, kar nas povezuje in označuje," pa je dejala britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler in med drugim spomnila, da vezi obeh držav oz. prostorov v resnici segajo veliko dlje v zgodovino, pri tem pa je med drugim omenila Valvasorja.

Direktor British Councila Martin Gilbert meni, da zbirka dokumentira trideset let kulturne izmenjave med Slovenijo in Združenim kraljestvom ter skupnih vrednot, ki so jih izrazili avtorji v svojih zgodbah in ki zaznamujejo obe državi.

Zgodbe so prispevali še Agata Tomažič, Boštjan GorencPižama, Valentina Smej Novak, Tadej Zupančič, Evald Flisar, Gorazd Trušnovec, Luka Novak, Dušan Šarotar, Esad Babačič, Ifigenija Simonović, Jani Virk, Janet Ashton, Nina Kojima, Jasmin B. Frelih, Irena Štaudohar, Igor E. Bergant, Jela Krečič, Goran Vojnović, Drago Jančar, Jedrt Jež Furlan, Rok Vevar, Milan Šelj, Jana Valenčič, Marcel Štefančič Jr., Eva Mahkovic, Ksenija Horvat, Tanja Starič, Steven Doswell in Renata Salecl. Idejni vodja projekta je nekdanji direktor British Councila v Ljubljani Dragan Barbutovski.


Vabljeni k branju knjige v slovenščini, ki bo na MMC-ju dostopna do 27. junija.