Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Poleg tega bo moral vrniti približno 150.000 evrov premoženjske koristi, ki naj bi izhajala iz trgovine z mamili, poroča Večer.

Sodišče je ugotovilo, da je bil Zupančič vodja izjemno dobro organizirane kriminalne združbe, ki je trgovala z mamili, sam je bil vpleten v 17 kaznivih dejanj trgovine z mamili. Zupančič je po mnenju sodišča organiziral trgovino z mamili, se dogovarjal za nakupe in prodajo mamil, iskal nove člane združbe ...

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga je vodil sodnik Srečko Škerbec, mu je prištel še kazen dve leti zapora, izrečeno na celjskem okrožnem sodišču leta 2018 zaradi trgovanja z mamili, tako mu je bila izrečena enotna kazen 14 let in štiri mesece zapora.

Zupančič je trenutno na prestajanju preostanka zaporne kazni, izrečene v Celju, biva pa v koprskem zaporu. To kazen je sprva prestajal v obliki vikend zapora. Prestal je enajst mesecev, nato pa je bil aretiran 19. januarja 2020 v zadevi, za katero je bil tokrat obsojen, odšel je v pripor. Ker se mu je junija lani ta pripor iztekel, saj sta minili dve leti od vložitve obtožnice, je odšel na prestajanje preostanka v Celju izrečene zaporne kazni, še poroča Večer.

Sodnik Škerbec je še povedal, da bo Zupančič, ko bo prestal to kazen, in če današnja sodba še ne bo pravnomočna, odšel nazaj v pripor zaradi begosumnosti, "saj ima veliko stikov zunaj Slovenije in bi lahko zbežal".

Tožilka Tamara Gregorčič, ki je za obtoženega predlagala izrek enotne kazni 15 let zapora, je bila s sodbo zadovoljna, manj pa obtoženčeva obramba, ki je zanj v zaključni besedi predlagala oprostilno sodbo.

Okrožno sodišče v Ljubljani je julija letos že odločilo, da je osem od skupno 13 obtoženih iz hudodelske združbe, ki se je od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije ukvarjala s preprodajo mamil in naj bi pri tem zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov, krivih prometa z mamili, in jim je izreklo zaporne kazni. Postopek zoper prvoobtoženega Zupančiča, ki je od začetka sojenja krivdo zanikal, pa je izločilo zaradi bolezni in je potekalo ločeno.