Gre za tretji napad na Arsenovičevo premoženje v zadnjih treh dneh, a župan pravi, da se ne bo pustil ustrahovati. Foto: BoBo
Gre za tretji napad na Arsenovičevo premoženje v zadnjih treh dneh, a župan pravi, da se ne bo pustil ustrahovati. Foto: BoBo

"Žalosten sem, da se je kljub odličnemu začetku dela nove ekipe in sodelavcev zgodil že tretji napad na lastnino Galerije Gosposka. Po dveh zlomljenih šipah na Gostilni Maribor in najdeni granitni kocki, ki je priletela skozi eno od teh šip, je to že tretji napad, in to z eksplozivnim sredstvom," je povedal mariborski župan Saša Arsenovič.

Po njegovih besedah je dogodek politično motiviran. "Red, poštenost in transparentnost uvajamo na številnih področjih, zato je mogoče, da je kdo nezadovoljen. Morda se komu zdi, da bi moralo biti kaj zgrajeno prej in dražje ... Ob tem sporočam, da bo tudi zdravstvena postaja Tezno narejena takrat, ko bo to prav in po pravi ceni. Enako velja za stadion in ureditev mestnega jedra," je zatrdil.

Na steklo nastavili eksplozivno sredstvo

Na mariborski policijski upravi so potrdili, da so preteklo noč okoli 2.30 ugotovili, da je neznani storilec poškodoval steklo na gostinskem lokalu v Mariboru. Gre za Restavracijo Rožmarin, ki je v lasti podjetja Galerija Gosposka, katerega lastnik je Arsenovič.

Situacija je zelo resna in me zelo žalosti. Ne želim, da bi prišlo do ogrožanja ljudi pri teh nespametnih početjih, ki nimajo v resnici nobenega razloga.

Saša Arsenovič

Kot je popoldne povedal vodja službe direktorja policijske uprave Bojan Kitel, za zdaj domnevajo, da je neznani storilec na steklo lokala nastavil eksplozivno sredstvo, po vsej verjetnosti pirotehničnega izvora. "Prišlo je do eksplozije na steklu lokala. Po vsej verjetnosti je bilo nastavljeno do zdaj neugotovljeno pirotehnično sredstvo," je pojasnil. Za kakšno pirotehnično sredstvo naj bi šlo, bo jasno, ko bodo snov pregledali strokovnjaki oddelka za protibombno zaščito Generalne policijske uprave. Primer preiskujejo v smeri kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti, za kar je zagrožena nekajletna zaporna kazen.

Motiv za dejanje in višina škode še nista znana. Ob dogodku ni bil nihče poškodovan, je pa po podatkih policije nastala premoženjska škoda na objektu, kjer je odjeknila eksplozija, in v manjši meri na sosednjem objektu.

Arsenovič: "Vem, da delam pošteno"

Arsenovič je poudaril, da ga takšni dogodki ne bodo prestrašili: "Ne bojim se in ne pustim se ustrahovati v Mariboru, sploh pa ne zato, ker vem, da delam pošteno. Uresničili bomo vse cilje, ki smo si jih zadali, ne glede na ta pritlehna dejanja."

Na novinarsko vprašanje je potrdil, da je bil soočen z napovedmi napada, ne pa tudi grožnjami. "Dolgo se je že govorilo, da če mislim posegati v to, kar vam obljubljam in za kar sem bil izvoljen, bom naletel na težave. Zdaj so težave tukaj, a jih bomo rešili," je bil optimističen.

Saša Arsenovič verjame, da bodo pristojni organi izsledili storilce. V okolici lokala je namreč nameščenih več varnostnih kamer. Foto: BoBo
Saša Arsenovič verjame, da bodo pristojni organi izsledili storilce. V okolici lokala je namreč nameščenih več varnostnih kamer. Foto: BoBo

Mariborska politika dogodek obsoja

Predstavniki strank, zastopanih v mariborski politiki, so dogodek obsodili. "Ostro obsojam napad na županovo lastnino in pozivam organe pregona, da poiščejo krivce," je sporočila predstavnica LMŠ-ja in LPR-ja Lidija Divjak Mirnik. "V politiki pogosto padajo ostre besede in včasih pade razprava tudi na zelo neprimerno raven. A nikoli, ampak res nikoli ne smemo dovoliti, da bi politika temeljila na barbarskih metodah izsiljevanja, pa čeprav gre za največja mogoča nasprotja med političnimi stališči," je izpostavil Saša Pelko iz stranke prejšnjega župana Andreja Fištravca.

"Maribor je bil, je in bo mesto odprtih, strpnih ljudi," je dodal Matic Matjašič iz Liste mladih, povezujemo. "Obsojam napade na Arsenovičevo premoženje, glede na to, da je demokracija tista, kjer se merijo moči v politiki. Če imajo ti napadi kakšno drugačno ozadje, pa bo to tudi slej ko prej znano," pa je po pisanju časopisa Večer zadevo komentiral glavni Arsenovičev tekmec na decembrskih lokalnih volitvah Franc Kangler.

Nov napad na Arsenovičev lokal