Popoviču je zaradi razžalitve Carlove sodišče dosodilo šest mesecev pogojne zaporne kazni. Foto: Dani Modrej
Popoviču je zaradi razžalitve Carlove sodišče dosodilo šest mesecev pogojne zaporne kazni. Foto: Dani Modrej

Sodba se nanaša na izjave, ki jih je Popovič, ko je bil župan Kopra, izrekel na račun oprsja Carlove leta 2013 in v povezavi s katerimi je že ljubljansko okrajno sodišče pred meseci Popoviču naložilo 3.500 evrov odškodnine.

Carlova je nato leta 2014 vložila še zasebno kazensko tožbo, koprsko okrožno sodišče pa je danes odločilo, da je Popovič kriv v vseh točkah, je potrdil Aleš Štravs, odvetnik novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl. Za dve kaznivi dejanji razžalitve je sodišče nekdanjemu županu določilo po mesec in 15 dni zaporne kazni ter za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve štiri mesece zaporne kazni, nato pa določilo enotno pogojno zaporno kazen šestih mesecev s preizkusno dobo dveh let.

Obenem je sodišče Carlovo v nasprotni kazenski tožbi oprostilo obtožbe, da naj bi Popoviča razžalila z izjavo, ki jo je v odziv na županove izjave dala za enega izmed lokalnih medijev. Sodba je pričakovana, vendar je po odvetnikovem mnenju težko govoriti o zadovoljstvu – glede na to, da je od vložitve zasebne tožbe minilo že nekaj let. Predvsem gre po njegovih besedah za to, da je bilo s sodbo Carlovi dano neko zadoščenje oziroma "priznanje, da v tej državi veljajo neka merila, prek katerih se ne sme". Sodba sicer še ni pravnomočna, Štravs pa je pojasnil, da je Popovičev zagovornik že napovedal pritožbo.

Popovič sodbe za zdaj ni komentiral. Carlova pa je zapisala, da ni zmagala samo ona, ampak družbena normalnost. Tako nizkotni in zavrženi osebni napadi na zasebnost in intimo posameznika, kot si jih je privoščil nekdanji župan, po navedbah novinarke v civilizirani evropski državi ne morejo ostati nekaznovani.

"Z obsodilno sodbo je sodišče v javnost poslalo pomemben signal, in sicer, da so žrtve varne, ker je institucija, ki jih mora ščititi brezkompromisno odigrala vlogo varovalke pred ravnanji, ki grobo posegajo v njihovo neodtujljivo in ustavno pravico do človeškega dostojanstva ter osebne in profesionalne integritete. In nenazadnje, politični moči je sodišče danes odvzelo legitimnost, da pod plašč pravice do svobode izražanja brezsramno skrije poskuse discipliniranja in utišanja novinarjev," je še dodala Carlova.