Pahor, Tonin, Hojs in vrh Slovenske vojske med epidemijo ob Kolpi. Foto: Twitter/MORS
Pahor, Tonin, Hojs in vrh Slovenske vojske med epidemijo ob Kolpi. Foto: Twitter/MORS

Predsednik republike ter notranji in obrambni minister so sredi aprila skupaj z vrhom Slovenske vojske in policijo preverjali teren ob meji ter se skupaj zavzeli za podelitev posebnih pooblastil Slovenski vojski, ki bi se na tem območju pridružila policiji.

V javnosti pa so odmevale predvsem fotografije, iz katerih je razvidno, da delegacija ni upoštevala ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev koronavirusa. Med drugim niso nosili zaščitnih mask, prav tako niso upoštevali varnostne razdalje.

Levica zahteva sejo odbora za notranje zadeve

V Levici zahtevajo tudi sklic seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bi razpravljali o ravnanju ministra Aleša Hojsa. Ta se po ocenah predsednika stranke Luke Mesca obnaša tako, kot da je nad zakonom. "Medtem ko bi protestnike, ki so se v ponedeljek zbrali na Trgu republike, ovadil za kaznivo dejanje, sam ne pogleda na sliko, na kateri je tudi sam v gruči ljudi na južni meji dober teden pred tem," je dejal Mesec in dodal, da so za ministra pravila očitno drugačna kot za druge.

Odvetnik Boštjan Verstovšek je zato zoper vse, ki so bili tam prisotni, vložil kazensko ovadbo. Da bi lahko šlo za kaznivo dejanje, sploh ni razmišljal, a je mnenje spremenil po tistem, ko je notranji minister Aleš Hojs na Twitterju izrazil pričakovanje, da bo policija zaradi kršenja vladnih odlokov kazensko ovadila udeležence petkovih in ponedeljkovih protestnih shodov, pri čemer naj bi za identifikacijo udeležencev uporabila javno objavljene slike v medijih in na družbenih omrežjih.

"Če so protestniki storili kaznivo dejanje, potem so ga še toliko bolj ti politiki, to si upam trditi," je dejal celjski odvetnik. Prepričan je, da bi zelo težko nekdo odločil, da eno je kaznivo dejanje, drugo pa ne.

Minister Hojs je v torek za Odmeve dejal, da Verstovškove navedbe gotovo ne držijo, a da bosta o tem odločala tožilstvo in sodišče. "Je pa velika razlika po moji oceni med tem, kar govori odvetnik, in tem, kar govorim jaz. Če on govori o kaznivem dejanju nas, ki naj bi ga storili ob reki Kolpi, je lahko to dejanje narejeno samo iz malomarnosti. Za neprimerno razdaljo smo se opravičili."

Glede pozivanja h kazenskim ovadbam protestnikov pa je Hojs dejal, da je z javnim tvitom hotel opozoriti, da je potrebno, da policija pogleda, ali je na protestih morda prišlo do kaznivih dejanj. "V tem primeru je jasno, da je treba vse tiste, ki bi tako kaznivo dejanje storili, ovaditi." In dodal: "Vsi tisti, ki pričakujejo, da je minister fikus in nemo opazuje, kaj delajo policija in vsi drugi, se motijo. Moja zakonska dolžnost je, da usmerjam delo policije."

Omenil je še, da je bil na protestih prisoten novinar Mladine in da bi lahko šlo z udeležbo na protestih tudi za naklepno kaznivo dejanje.

Inšpektorat zoper politike prejel več prijav

Na zdravstvenem inšpektoratu so sicer v zvezi z dogodkom ob Kolpi prejeli več prijav zoper Pahorja, Hojsa, Tonina in druge, a kot so pojasnili, omenjeni niso kršili vladnega odloka. Drugi člen namreč določa, da se ta ne uporablja za dejavnosti, ki jih izvajajo pristojne službe, za zagotavljanje izvajanja nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih služb, so pojasnili na inšpektoratu.

Društvo novinarjev Slovenije

V Društvu novinarjev Slovenije notranjega ministra Aleša Hojsa pozivajo, da se vzdrži izjav, v katerih omenja posamezne novinarje in jim grozi s pregonom, ker so opravljali svoje delo. Dogodek na Trgu republike 27. aprila so spremljali številni novinarji, fotoreporterji in snemalci, ki so bili tam zato, da so javnost obveščali o dogajanju.

Na Generalni policijski upravi so medtem pojasnili, da ni nič novega glede ukrepov policije proti udeležencem protestnih shodov. Po ponedeljkovih protestih so policisti identitete nekaterih protestnikov, ki niso upoštevali njihovih opozoril, že predali na zdravstveni inšpektorat, ki je v tem primeru prekrškovni organ. Za zdaj na policiji predlagajo postopek zaradi kršitve odloka o omejitvi gibanja proti 26 osebam, so pojasnili v torek.

Protestniki bi sicer lahko bili kaznovani tudi po 177. členu kazenskega zakonika, ki opredeljuje kaznivo dejanje širjenja nalezljive bolezni. Če bodo policisti v nadaljevanju postopka ugotovili, da so izpolnjeni elementi tega kaznivega dejanja ali kakšnega drugega kaznivega dejanja, se bodo "o pregonu posvetovali oz. uskladili s pristojnim tožilstvom". Sicer na policiji od razglasitve epidemije niso zaznali suma kaznivega dejanja po 177. členu kazenskega zakonika.

Aleš Hojs o protivladnih protestih