Avtobus v Hočah je v celoti pogorel. Foto: Facebook/Marko Soršak
Avtobus v Hočah je v celoti pogorel. Foto: Facebook/Marko Soršak

Stanko Vidovič, vodja sektorja kriminalistične policije na PU-ju Maribor je povedal, da so od aprila do novembra obravnavali več požarov na območju Maribora in v bližnji okolici. Najmanj 18 požarov je po njegovih besedah nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja.

"Ugotovili smo, da so storilci v posameznih primerih povzročili požar z aktivacijo pirotehničnega sredstva in ob tem uporabili t. i. purpeno (poliuretansko peno), zaradi katere se je moč osnovnega pirotehničnega sredstva še povečala. V nadaljevanju so osumljenci izvajali to še s pomočjo vnetljivih tekočin. Na različne načine so na vozilih in delovnih strojih zanetili požar in na ta način v večini primerov povzročili veliko gmotno škodo," je pojasnil Vidovič.

Najmanj štirje slovenski državljani, stari od 20 do 30 let, s prebivališčem na območju Maribora in v bližnji okolici, so se ponoči z avtomobili pripeljali na dogovorjen kraj, kjer so pristopili do parkiranih vozil, razbili stekla in vanje odvrgli eksplozivno telo, kar je v kombinaciji s purpeno in predhodno polito vnetljivo tekočino povzročilo eksplozijo in požar.

"Kriminalisti smo ugotovili, da je nagib storilcev za izvrševanje kaznivih dejanj objestnost, saj so bili kraji, kjer je prišlo do požigov, izbrani naključno. Povezava osumljenih z oškodovanci ni bila ugotovljena, svoja dejanja pa so tudi z mobilnimi telefoni snemali," je navedel vodja mariborskih kriminalistov in dodal, da osumljenci še niso bile pravnomočno obsojeni zaradi storitve kaznivih dejanj, v preteklosti pa so storili več različnih prometnih prekrškov, dva pa sta tudi kršila javni red in mir.

Gašenje požara v garažni hiši v Mariboru. Foto: PGD Pekre
Gašenje požara v garažni hiši v Mariboru. Foto: PGD Pekre

Vidovič je tudi opisal požare, ki so jih osumljenci zanetili: "V enem primeru so v garažni hiši trgovskega centra na dveh parkiranih vozilih zanetili požar, ki se je zatem razširil tudi bližnja parkirana vozila. V celoti so bila zaradi ognja uničena tri osebna vozila, pet vozil je bilo močno poškodovanih. Prav tako je ogenj na površini 1500 kvadratnih metrov uničil del ostrešja parkirne hiše. V požaru je nastala gmotna škoda za najmanj 130.000 evrov. Če bo statična meritev objekta pokazala poškodbe tudi v konstrukciji stavbe, bo gmotna škoda presegla 500 tisoč evrov."

V drugem primeru so na parkirišču prodajalca vozil prišli do parkiranih vozil tako, da je eden izmed osumljencev preplezal zaščitno ograjo in najprej s kladivom za lomljenje stekel poškodoval vetrobranska stekla na petih tovornih vozilih. Nato pa je v notranjost parkiranega policijskega vozila odvrgel neznano eksplozivno sredstvo, kar je povzročilo eksplozijo in požar, v katerem so v celoti zgorela tri tovorna vozila. Osebno vozilo in tam postavljen ladijski zabojnik sta bila močno poškodovana.

"V požaru je nastala gmotna škoda za najmanj 137 tisoč evrov. V tretjem primeru so isti osumljenci pristopili do parkiranega avtobusa v Hočah, ga spravili pogon ter odpeljali do nekaj kilometrov oddaljene separacije, kjer so na avtobusu zanetili požar, pri čemer je avtobus v celoti pogorel. V požaru je nastala gmotna škoda za najmanj 145 tisoč," je pojasnil Vidovič.

Mariborski kriminalisti so v torek odredili pridržanje petih osumljencev in pri njih izvedli hišne preiskave ter zasegli dokaze. Enemu od osumljencev so odpravili pridržanje, štiri pa privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor. Četverica je osumljena storitve kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, odvzema motornega vozila, poškodovanja tuje stvari in tatvin, za katere so predpisane kazni od dveh do petih let.

Kriminalisti še naprej preiskujejo najmanj 15 tovrstnih kaznivih dejanj, saj obstaja sum, da so jih izvedli isti osumljenci. "Skupna gmotna škoda v vseh 18 primerih požarov znaša tako več kot 600 tisoč evrov," je ocenil Vidovič.