O večjih odstopanjih od običajnih koncev tedna zdravniki ne poročajo. Foto: BoBo
O večjih odstopanjih od običajnih koncev tedna zdravniki ne poročajo. Foto: BoBo

Tako zdravniki v Mariboru kot v Ljubljani niso opazili večjih odstopanj od običajnih koncev tedna. Dežurni zdravniki na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so ponoči v sprejemni ambulanti obravnavali 14 otrok in mladostnikov, od tega so jih na oddelek sprejeli 10. Štiri mladostnike, stare od 14 do 18 let, so obravnavali zaradi akutnega alkoholnega opoja oziroma uživanja drog. Najvišjo vrednost etanola v krvi, 2,2 promila, so izmerili pri 16-letniku, so za MMC pojasnili v UKC-ju Ljubljana. Dodajajo še, da je noč na Pediatrični kliniki sicer minila brez posebnosti.

Tudi Kristjan Demian Sancin s Splošne nujne medicinske pomoči v UKC-ju Ljubljana je dejal, da so imeli "čisto običajno noč". Sprejeli so 44 bolnikov, trikrat pa je posredovalo posebno opremljeno reševalno vozilo.

Na internistični prvi pomoči Interne klinike UKC-ja Ljubljana so obravnavali 77 bolnikov, v bolnišnici jih je ostalo 38. Letos so bili pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc štirje bolniki, in sicer eden zaradi alkohola, trije pa zaradi alkohola in drog.

V kirurškem bloku so obravnavali tri poškodovane zaradi pirotehnike

V Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC-ja Ljubljana so od 7. ure na zadnji dan v letu do 7. ure danes pregledali in oskrbeli 176 poškodovancev. Od tega se jih je od 19. ure dalje zvrstilo 60. 25 poškodovancev je bilo sprejetih na Travmatološko kliniko, devet pa na druge klinike UKC-ja Ljubljana. V Urgentnem kirurškem bloku so v zadnjih 24 urah opravili osem večjih in 39 manjših operacij. Trije poškodovanci so prišli zaradi pirotehničnih poškodb. Med poškodovanci je bilo tudi pet drsalcev in štirje smučarji, je sporočila nadzorna medicinska sestra Urgentnega kirurškega bloka Vida Bračko.

Nujna medicinska pomoč v Mariboru je po besedah predstojnika Štefana Mallyja kot vsako let obravnavala nekaj primerov poškodb zaradi pirotehničnih sredstev. Poškodovani so pomoč poiskali sami. Sicer pa je dežurna ambulanta delala v običajnem ritmu oz. intervencije zaradi poškodb na najdaljšo noč v letu niso bistveno odstopale od običajnih koncev tedna. Nekaj je bilo primerov akutne alkoholiziranosti, nekaj poškodb na terenu, v pretepu je ena oseba dobila resne poškodbe glave, je pojasnil Mally.

Policisti v Kranju obravnavali prijavo streljanja na javnem kraju

Kranjski policisti so ponoči prejeli 133 klicev in obravnavali 52 dogodkov, največ zaradi kršitev javnega reda in miru. Med drugim so opolnoči obravnavali prijavo streljanja na javnem kraju. V hitri intervenciji so na kraju izsledili moškega, pri katerem so našli naboje za plinsko pištolo, so sporočili s kranjske policijske uprave.

Prijave kršitev z uporabo pirotehnike so na Gorenjskem začeli prejemati že v ponedeljek popoldne, ko so policisti v Radovljici obravnavali prijavo metanja petard proti ljudem. Pri tem so mladoletniku zasegli 31 kosov pirotehnike.

Od 20. ure zvečer pa so se zvrstile prijave metanja petard na Zgornjem Brniku, gorečih smetnjakov v Podlubniku in Kranju, na Jesenicah je gorela travnata površina, v Kranju pa naj bi del pirotehnike neko osebo rahlo poškodoval po glavi. Iz Bohinja pa so kranjski policisti prejeli prijavo spuščanja raket med parkiranimi vozili in suma poškodovanja vozil.

Tudi v Ljubljani obravnavali streljanje s plinsko pištolo

Ljubljanski operativno-komunikacijski center je od včeraj zvečer do danes zjutraj prejel 233 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega so policisti s področja javnega reda in miru obravnavali 106 dogodkov. V 10 primerih so bili predvsem poškodovani zabojniki za smeti in na objektih zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov. Na krajih so posredovali tudi gasilci, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Kmalu po polnoči se je na terasi stanovanjske hiše v Ljubljani zaradi nepravilne uporabe plinske pištole poškodovala 31-letna ženska. Po do zdaj zbranih obvestilih se je ustrelila v levo dlan in v stegno, pri tem pa dobila posebno hude telesne poškodbe. Lastnik za omenjeno pištolo dovoljenja ne potrebuje, so sporočili ljubljanski policisti, ki tuje krivde niso ugotovili, pištolo pa so zasegli in poslali v analizo na oddelek za kriminalistično tehniko.

Ogenj zajel streho osnovne šole, palme, mobilno stranišče in trampolin

Ponoči so gasilce iz Vižmarij in Ljubljane poklicali v ulico Na gaju na Brodu, kjer je zaradi uporabe pirotehničnega sredstva nastala poškodba na strehi osnovne šole, zajel jo je tudi ogenj. Ob približno isti uri so bili na delu tudi domžalski gasilci in gasili baterijo ognjemeta, ki je gorela na terasi na strehi večstanovanjske stavbe na Ljubljanski ulici v Domžalah.

V Litiji so gasilci ponoči pogasili uničeno leseno barako in leseno lopo, o gašenju lesene lope poroča Uprava za zaščito in reševanje tudi iz Murske Sobote. V Ljubljani so imeli gasilci ponoči delo z gorečim mobilnim straniščem.

Ob 22.20 je ob Podutiški cesti v Ljubljani zaradi rakete zagorel otroški trampolin. Požar je ugasnil sam še pred prihodom gasilcev.

Kmalu po polnoči je na Polzeli zagorela živa meja. Požar so začeli gasiti občani, nato pa na pomoč poklicali gasilce. Živa meja je gorela tudi na Rakeku, ogenj je uničil tudi približno 14 cipres v naselju Krčevina pri Vurbergu. V Kopru in Portorožu so ponoči gasili palme, na Jesenicah in v Gornji Radgoni je gorela trava.

Ponoči je zagorelo tudi v več zabojnikih za smeti, med drugim v Celju, Velenju, Izoli, Kopru, Podlubniku, Struževem, Bevkah, Kočevju, Ljubljani, Mariboru in Mežici. Požar v zabojniku za smeti v Kopru je poškodoval tudi eno osebno vozilo. Goreči zabojnik v ljubljanskih Dravljah je še pred prihodom gasilcev z vedrom vode pogasila občanka.